Skip to main content

Grøn omstilling – Ja tak, bare ikke i min baghave

Bæredygtighed – fra FN’s Verdensmål til baghaven
SDU Esbjerg
16:00 - 18:30
Placering: 81103 AUDITORIUM + 81101 LOUNGEN

Bæredygtighed og grøn omstilling er blevet et emne, der fylder meget i den offentlige debat, og som høres både på arbejdspladsen, ved spisebordet og i nyhederne.

Men hvordan forholder den lokale forbruger sig til emnet? Hvordan forskes der inden for området? Og hvordan udmøntes FN’s Verdensmål om bæredygtighed i konkrete handlingsmuligheder og værktøjer i dagligdagen?

Dette er bl.a. nogle af de mange spørgsmål, som du kan finde svar på, når SDU Esbjerg slår dørene op og byder velkommen til Forskningens Døgn om bæredygtighed og grøn omstilling fra globale til lokale perspektiver, samt hvordan der arbejdes målrettet med begreberne inden for forskning, kommuner og erhvervslivet.

Hør bl.a. faglige og kritiske oplæg om, når bæredygtigheden kommer lidt for tæt på den enkelte forbruger, men også når bæredygtigheden ikke kan blande sig for meget.

Få også viden om hvordan vi sikrer en fortsat vækst i samfundet uden at gå på kompromis med den grønne omstilling og de nødvendige miljømæssige resultater, samt hvordan SDU’s arbejde med bæredygtighed og FN’s Verdensmål forankres i forskning, uddannelser og drift.

Det vil blive en dag med en masse interessante og aktuelle oplæg, tværgående debatter og lidt godt til gangen, så tag venner og familie under armen, læg vejen forbi vores campus og vær med til en dag i forskningens tegn. 

Arrangementet er gratis.

Program:

Kl. 16.00 – 16.10
Velkomst og præsentation hos campus- og institutleder Torben Munk Damgaard

Kl. 16.10 – 16.25 
Gert Barslund, ejer af Verdensmålshuset GenIN: Verdensmålshuset GenIN faciliterer samarbejder, mellem virksomheder og uddannelser.

De unge, primært fra skoler og sekundært fra ungdoms- og videreuddannelser, arbejder i konkrete forløb med en reel bæredygtig case, som virksomheden gerne vil have de unges ideer og løsninger til. Der skabes herigennem givende og ofte blivende relationer mellem virksomhederne og uddannelserne.

Kl. 16.25 – 16.45
Dewan Ahsan, professor v. Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi: Can fisheries cooperatives foster sustainable blue economy? 

The fisheries sector is an important segment of the blue economy, significantly contributing to economic growth, food security, and environmental sustainability. Therefore, fisheries resources should be managed sustainably for the benefit of the society.

Considering this fact, Dewan’s talk will focus on the potential and challenges of fisheries cooperative in fostering sustainable blue growth based on global comparisons.

Kl. 16.45 – 17.05
Gabriel Gulis, lektor v. Institut for Sundhedstjenesteforskning: Sustainability and health

The presentation is going to describe how can a population ensure it will have sustainable good health status. Sustainability will be defined and discussed from its meaning to health. Examples will be given using international databases.

Kl. 17.05 – 17.25
Pause

Kl. 17.25 – 17.40
Nikolaj Haslund og Lise Tarp Hansen, klimakoordinator og klimamedarbejder v. Klimasekretariatet Esbjerg Kommune: Sådan omstiller vi Esbjerg Kommune til et CO2-neutralt samfund

Esbjerg Kommunes klimasekretariat fortæller om, hvordan Esbjerg Kommune arbejder med den grønne omstilling. Vidste du fx at det er landbruget, energisektoren og vores alle sammens transport, der står for størstedelen af kommunens udledning?

Kom og bliv klogere på hvordan kommunen arbejder som facilitator af den grønne omstilling. Og få desuden konkrete tips til, hvordan du selv kan bidrage som borger.

Kl. 17.40 – 18.00
Yingkui Yang, lektor v. Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi: Not in my backyard or yes in my backyard

Vi risikerer, at vi overser nøgleudfordringer ved den teknologi, som forskere forventer vil løse givne energiproblemer. Det risikerer at føre til uhensigtsmæssige politiske beslutninger. Og det risikerer i sidste ende at stå i vejen for indfrielsen af de mål, vi har omkring bæredygtighed. Fordi folk bruger teknologien på en helt anden måde, end vi troede, de ville.

Inden 2030 skal vindmøller og solceller levere fire gange mere energi end i dag. Danmark skal ikke kun bygge flere nye VE-projekter, men også udskifte mange gamle møller med nye, men hvad siger den enkelte forbruger til en større udvikling inden for VE? Og hvordan kan vi få medvind til at skrue op for VE-udbygning?

Kl. 18.00 – 18.30 

Afrunding efterfulgt af en let anretning.