Skip to main content

Om projektforløbet

Ved at kombinere en mængde oplysninger fra både spørgeskemaer, samtaler og registre, kan vi danne et meget nuanceret billede af, hvordan det går de forskellige patienter, og hvad der gavner den enkelte.

Vi følger ca. 2500 patienter med lænderygsmerter, der er blevet henvist til Medicinsk Rygklinik, Regionshospitalet Silkeborg for udredning og rådgivning om det videre forløb.

Førløbet består af tre dele:

Del 1: Beskrive forløbet af rygsmerter et år efter konsultation på Rygklinikken
Vi vil beskrive de forskellige forløb patienterne oplever baseret på smerte, funktion, sygefravær, livskvalitet mm. Oplysninger om sygefravær og forbrug af sundhedsydelser får vi fra de nationale registre. De øvrige oplysninger vil komme fra spørgeskemaer, som vi sender til patienterne på mail 1, 3, 6 og 12 måneder efter konsultationen. Vi vil også foretage interviews på en tilfældigt udtrukket gruppe for at få mere detaljerede oplysninger.

Dernæst vil vi undersøge, om der var nogle faktorer, der kunne have forudsagt gode eller dårlige forløb allerede på konsultationstidspunktet. Oplysninger hertil kommer fra MR-skanninger, der blev foretaget ifm. henvisning, og et skema, som patienterne udfylder før deres konsultation.

Del 2: Definere styrker og svagheder ved den nuværende indsats
Det gør vi ved at undersøge:

  • om patienterne forstår informationen og rådgivningen fra sygehuset,
  • om patienterne følger de givne anbefalinger,
  • om der er barrierer og facilitatorer for at følge anbefalingerne.
Dernæst vil vi se, hvilke dele af behandlingen/rådgivningen, der har effekt for hvilke patienter, og hvad der kan påvirke den effekt (f.eks. arbejde eller humør). Disse analyser vil også basere sig på både spørgeskemaer, interviews og registerdata.

Del 3:  Udvikle en forbedret behandling
En styregruppe, der består af patienter, klinikere, forskere og administrative ledere, skal kombinere resultaterne fra de del 1 og del 2 og omsætte resultaterne til praksis. Det indebærer udvikling af fleksible behandlingsforløb, der tager hensyn til patientens individuelle behov og muligheder.

 


Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 3448

Sidst opdateret: 19.10.2023