-
Populationsbiologi
I forskningsgruppen for Populationsbiologi undersøger vi aldringens evolution og klimaforandringernes indvirkning på populationer, dækkende både dyr og planter. Vores tilgang omfatter feltobservationer, opbygning og analyse af databaser samt modelleringsteknikker såsom strukturerede populationsmodeller og Bayesian statistik. Vores forskning er dedikeret til at forstå populationsdynamikker, mortalitet og fertilitet tendenser for at informere bestræbelser på bevarelse og tackle økologiske og evolutionære udfordringer.
-
Lydkommunikation og Adfærd
Forskningsgruppen Lyd og Adfærd studerer aspekter af lydkommunikation i grænsefladen mellem neuro- og adfærdsbiologi, biomekanik, robotter og fysiologi med en integrativ, højteknologisk og eksperimentel tilgang, der vægter fysik, signalanalyse, computational metodeudvikling og innovation. Vores forskning bygger på laboratorie- og feltstudier, modellering og robotudvikling fra en komparativ vinkel, med fokus på dyremodeller, der spænder over bl.a. sang- og havfugle, frøer, mus, flagermus og havpattedyr.
-
Nordcee
Siden 2005 har vi i Nordcee studeret interaktioner mellem mikroorganismer og miljøet, med fokus på hvordan mikrober påvirker biogeokemiske stofkredsløb i klodens dybeste havområder - abyssale sletter og de hadale grave. Vi udforsker også det evolutionære samspil mellem liv og klode, samt hvordan ilt frigivet fra mikrobiel aktivitet har skabt fordelagtige betingelser for udviklingen af komplekse livsformer, som os selv. Desuden undersøger vi, hvordan mikrober i den anthropocene tidsalder fungerer som reservoir eller kilde til drivhusgasser og vi udvikler geo- og bioteknologi, der udnytter mikrobielle stofskifteprocesser til en bæredygtig fremtid.
-
Økologi
Forskningen i økologigruppen er fokuseret på kulstof-, kvælstof- og fosforkredsløb samt menneskelig påvirkning af akvatiske økosystemer f.eks. eutrofiering og klimaforandringer. Vi kombinerer denne viden med flora- og faunaøkologi for at kunne frembringe unikke naturbaserede løsninger og naturgenopretningsprojekter. Vi undersøger ferske og marine økosystemer inden for en lang række emner, herunder biogeokemi i jord og sediment, søer, vandløb, vådområder, kysthabitater (saltmarsk, havgræsser, blåmuslinger, stenrev) og kystområder samt pelagiske fødekæder og bentisk fauna- og fiskeøkologi. Af anvendt forskning kan nævnes bæredygtig udnyttelse af fosfor i spildevandssystemer, høst af naturlige marine produkter og ”blue growth”. Klimatilpasningsprojekter i gruppen består af miljørigtige løsninger til regnvandsbassiner og ”managed realignment”.
-
Økotoksikologi
Forskningsområdet økotoksikologi fokuserer hovedsageligt på de skadelige effekter kemikalier har på naturens organismer. Blandt andet arbejder vi med hormonforstyrrende stoffer, pesticider, lægemidler i miljøet samt tungmetaller. Vi udfører kontrollerede dosis-effekt studier i laboratoriet samt undersøger effekter i naturen hos forskellige modelorganismer som muslinger, snegle, fisk, padder, invertebrater og pattedyr. Vi arbejder desuden med problemstillingen omkring den globale spredning af invasive arter via skibes ballastvand. Vi arbejder med metodeudvikling, der vil forbedre vurderingen af organismers levedygtighed efter behandling af ballastvand.
Via SDU's forskerportal kan du se en samlet oversigt over igangværende, større forskningsprojekter på Biologisk Institut.