Robot kan pode patienter for covid-19
Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.
På bare fire uger er det lykkes et hold af de bedste robotforskere fra Syddansk Universitet at udvikle verdens første fuldautomatiske podningsrobot, som efter planen allerede skal pode de første patienter for covid-19 sidst i juni.
Med et 3d-printet specialdesignet engangsværktøj holder robotten en podepind og rammer det præcise sted i halsen, hvorfra podningen skal foretages. Efterfølgende stikker robotten podepinden ned i et glas og skruer låg på, så prøven forsegles. Og forskerne har testet robotten.
– Jeg var en af de første, som robotten podede. Det gik rigtig godt. Jeg sidder her jo endnu, griner professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra SDU Robotics.
10 forskere i døgndrift
– Jeg var overrasket over, hvor blødt robotten formåede at lande podepinden på det punkt i halsen, den skal ramme; så det var en stor succes.
Thiusius Rajeeth Savarimuthu står i spidsen for det hold af ti forskere, som i døgndrift har arbejdet i Industri 4.0 Lab på Syddansk Universitet for hurtigst muligt at udvikle prototypen, så sundhedspersonalet undgår smittefare ved podninger.
– Vi har med succes demonstreret verdens første fuldautomatiske podning og leveret et ”Proof of concept” af processerne i en robotpodning, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.
”Der er perspektiver i at udvikle en podningsrobot, så robotter kan overtage podningsarbejdet både i forhold til covid-19, men også ved alle fremtidige vira.
Test, test, test siger WHO, men samtidig udsættes sundhedspersonale for smittefare, når de poder potentielle coronapatienter.
Derfor stod en podnings-robot også højt på ønskelisten, da professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu, efter covid-19 gjorde sit indtog i marts, talte med sine forskningskollegaer på Odense Universitetshospital, OUH.
– Der er perspektiver i at udvikle en podningsrobot, så robotter kan overtage podningsarbejdet både i forhold til covid-19, men også ved alle fremtidige vira, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.
OUH-direktør hilser robot velkommen
Det er lægelig direktør Kim Brixen fra OUH helt enig i. Han har med interesse fulgt podningsrobotten udvikle sig i forskernes hænder. Han ser også den store fordel, at robotten ikke bliver træt og ked af monotont arbejde.
– I øjeblikket tager sundhedspersonale sig af at pode for covid-19, men arbejdsforholdene kan være en udfordring. Arbejdet er forbundet med lange arbejdsdage med monotont arbejde. Samtidig er medarbejderne meget efterspurgte i andre funktioner, siger Kim Brixen og peger på, at robotten også kan få en hovedrolle i en ny strategi mod mere almindelige influenzatyper:
– Test i stor skala er en del af strategien for genåbning af vores samfund. Robotten har et stort potentiale for massescreening af covid-19 i sundhedsvæsenet men også i forbindelse med grænsekontrol eller i lufthavne.
– Samtidig ser vi, at regelmæssig influenza ser ud til at være aftaget parallelt med lukningen. Det kan antyde, at vi måske skal gentænke vores strategi mod influenza.
Podningsrobot til salg
I coronaens skygge har forskerne på rekordtid formået at udvikle en robot, som man trygt kan overlade podepinden til. Nu er robotten klar til at flytte fra laboratoriet.
Investorer
Investorerne består af et konsortium, hvor den svenske venturefond Norrsken Foundation går ind med 50 procent, REInvest Robotics og SDU deler de sidste 50 procent. Vækstfonden støtter med to millioner kroner som et konvertibelt lån.
– Vi har skabt virksomheden Lifeline Robotics A/S, hvor vores vision er hurtigst muligt at få robotten ud at gøre gavn på det globale marked: i lufthavne, i flygtningelejre og hvor der ellers er behov, siger direktør Søren Stig fra Lifeline Robotics.
Mens forskerne har knoklet med robotstyring, kraftstyring og visionteknologi har Søren Stig slidt for at få investeringer på plads og samle et stærkt team med det mål at gøre podningsrobotten til en kommerciel international succes på linje med andre stolte robotkoryfæer.
Klar til anden bølge
Tunge kapaciteter som medstifter af Universal Robots og investeringsvirksomheden REInvest Robotics, Esben Østergaard og Vækstfonden støtter op om projektet, og hvis alt går efter den ambitiøse plan, så poder robotten den første patient om en måned.
– Covid-19-pandemien florerer. Ambitionen er derfor, at vi skal på markedet så hurtigt som muligt. Planen er, at vi har en prototype, som poder patienter sidst i juni, og robotten er færdigudviklet og klar på markedet til efteråret, når anden covid-19-bølge rammer, siger direktøren bag Lifeline robotics, Søren Stig og indskyder:
– Alle i teamet arbejder utrolig hårdt. Hvis vores plan holder, vil vi på 3-4 måneder opnå det, som normalt tager tre år.
”Det er helt fantastisk at se, at det på så kort tid er lykkedes at gå fra idé til handling inden for et område, hvor der er brug for nye opfindelser her og nu. Jeg er imponeret over, at forskerne allerede nu står med en færdig prototype på en robot, der kan pode og teste for virus. Det her er endnu et godt eksempel på, hvordan dansk forskning formår at rykke hurtigt og skabe konkrete og brugbare løsninger midt i den globale corona-krise. Det viser endnu engang, at vi har forskere i verdensklasse.
Medstifter af Universal Robots og REInvest Robotics, Esben Østergaard valgte allerede tidligt i forløbet at investere i udviklingen af en podningsrobot. Her er hans forklaring:
Som så mange andre blev jeg forfærdet over at se, at Covid-19-krisen hurtigt udviklede sig. Jeg følte, at jeg skulle gøre noget. Med min baggrund var det åbenlyse valg at automatisere testprocessen, da test synes at være nøglen til at håndtere denne form for krise. Den aktuelle manuelle proces er både vanskelig og besværlig, og en maskine reducerer risikoen for smitte blandt sundhedspersonale og patienter samt giver testresultater af højere kvalitet. Det er ingen let opgave at få en robot til at foretage en halspodning, men heldigvis har vi i Danmark viden i verdensklasse indenfor robotter og maskinsikkerhed, som gør det muligt for os at udvikle netop sådan en robot på rekordtid.
Til pressen og medier
Mød forskeren
Thiusius Rajeeth Savarimuthu udvikler tekniske løsninger til sundhedsvæsnet. Allerede i sin tid som ph.d.-studerende forskede Thiusius Rajeeth Savarimuthu målrettet på at automatisere blodprøvetagning for at aflaste laborantpersonalet. Senest har han i samarbejde med overlæge og forsker i leddegigt, Søren Andreas Just, OUH, udviklet en scanningsrobot.