Skip to main content

Paneldebat

03.09.2024   kl. 15:00 - 17:00

Hvordan lytter vi til børn og unge i mødet med velfærdsstaten?

Nordic Humanities Center inviterer til paneldebat om, hvordan vi lytter til børn og unge - om, hvorfor det er svært, og hvordan vi kan blive bedre.

Børn og unge har ret til at blive hørt, særligt i sager der vedrører deres egen situation. Det står sort på hvidt i FN’s Børnekonvention, som Danmark ratificerede i 1991. Samtidig er børns og unges perspektiver vigtige og relevante at forstå i en forskningsmæssig sammenhæng.Men vi er slet ikke gode nok til det. For voksnes interesser og dagsordener står ofte i vejen. Det gælder både, når børn møder velfærdsstatens institutioner (fx det familieretlige system, skolen eller psykiatrien), i den offentlige debat og i en del humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning. Det skyldes næppe ond vilje, men snarere manglende opmærksomhed og en række faktorer, der vanskeliggør det at lytte til børn.

Der er altså tale om et demokratisk, rettighedsmæssigt og videnskabeligt problem. Det forstærkes typisk, når der er tale om børn og unge i udsatte eller marginaliserede positioner. Men måske kan vi blive bedre, hvis vi deler udfordringer og erfaringer med hinanden?

Paneldeltagere:

  • Caroline Helene Hermansen, formand, Danske Skoleelever
  • Johann Burgess, aktivist for børn og unges stemmer med neurodiversitet
  • Annemette Krabbe, chef for Bekæmpelse af Mistrivsel, Red Barnet
  • Sarah Alminde, barndomsforsker, RUC

Moderator:

  • Karen Vallgårda, Professor i historie, speciale i bl.a. barndomshistorie, Københavns Universitet 

Debatten i panelet varer halvanden time, derefter bliver der serveret kaffe, te og kage.

Det er gratis at deltage i arrangementet, der foregår i Red Barnets lokaler på Gl. Kongevej 60, 1850 Frederiksberg.