Forskerens opfordring til politikerne:
André Ken Jakobsson
Spørg mig om:
International politik, stormagtskonkurrence, europæisk sikkerhedspolitik, hybrid krigsførelse, forsvarspolitik, cyberangreb og desinformation.
Spørgsmål fra Morten:
USA har efter 2. verdenskrig været vores største garanti for, at Danmark stod stærkt i forhold til en eventuel militær konflikt. Hvis Trump eller en lignende person vinder valget i 2024, hvor skal vi så kigge hen for at kunne klare de nye sikkerhedsmæssige opgaver, der er opstået i Europa. Kan Tyskland blive klar til at løfte opgaven med de store investeringer, de har lagt op til på forsvarsområdet, eller hvor skal Danmark og EU kigge hen, hvis vi på et tidspunkt må klare os uden USA?
Svar fra André Ken Jakobsson:
Det er et sikkerhedsmæssigt mareridtsscenarie for Europa at skulle undvære USA. Faktisk i en sådan grad, at det er svært at forestille sig, hvordan alternativet ville se ud. Den årtier lange debat om byrdedelingen i NATO mellem USA og Europa fik i 2014 alle allierede til love som minimum at bruge 2% af BNP på deres forsvar i 2024. Det kæmper mange lande med og i Danmark har vi planlagt at være i mål i 2033. De europæiske staters forsvar er over en bred kam simpelthen ikke gearet til konventionel krig. Det gælder også Tyskland og det tager lang tid at rette op på, selv med store budgetforøgelser. Antager vi alligevel et amerikansk exit fra Europa og NATO, så skal vi finde ud af, om vi beholder NATO som en forsvarsalliance og kommandostruktur eller forsøger at implementere en kollektiv sikkerhedsgaranti i EU, som kunne være et fransk ønske. Her er europæerne splittede, især efter Storbritanniens exit fra EU, og der vil også være håb fra eksempelvis Polen eller de baltiske stater om, at USA kan vende tilbage til NATO. I hvert fald i en akut krise. Et umiddelbart hurtigt ”fix” kunne være, at Frankrig og Storbritannien udvider deres atom-paraply, så deres atomvåben kan afskrække angreb mod alle NATO-allierede, som amerikanernes gør det i dag. Men der venter uanset et stort europæisk arbejde forude.