Lukning af Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) på Syddansk Universitet: Et alvorligt tab for dansk maritim forskning, erhvervslivet og forskningen i Region Syd
Udtalelse fra CMSSs leder, Lisa Loloma Froholdt
Center for Maritime Sundhed og Samfund (CMSS) er afgørende i forhold til danske arbejdspladser til søs, som er en vigtig hjørnesten i både den danske og globale økonomi, og fokus på medarbejderes arbejdsliv, sundhed, trivsel, sikkerhed og socioøkonomiske og miljøanliggende er afgørende for at sikre en stabil og effektiv drift af denne vitale industri.
10. september 2024 af Forskningsleder, Senior forsker Lisa Loloma Froholdt
Regeringen foreslår at afvikle den årlige bevilling på 4,6 millioner kr. til Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) på Syddansk Universitet, Esbjerg campus, i sit finanslovsudspil for 2025. Dermed er centret lukningstruet.
I 2019 fremlagde Danske Rederier en opgørelse over dansk maritim forskning, og CMSS var den forskningsenhed, der producerede flest forskningsartikler og havde den højeste impact factor med mere end dobbelt så mange citationer som OECD-gennemsnittet. Forskningsområdet, som CMSS dækker, anses for at være en af de primære styrkepositioner i dansk maritim forskning. Ifølge en ny ekstern evaluering fremstår den vigtige forskning under CMSS stærk og nødvendig (2024).
Derudover har centret for nylig spillet en vigtig rolle i følgende forskningsprojekter og aktiviteter:
- Mobbe- og chikaneprojektet, som havde stor indflydelse i FN-organisationerne Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Nationalt har undersøgelsen medført otte nye tiltag, som branchen skal arbejde med.
- Sundhedsfremmeprojekter i offshore-branchen, bl.a. om diæt, stresshåndtering og social isolation.
- Afdækning af fiskeres psykosociale arbejdsmiljø i en tid med mange politiske omvæltninger.
- Projekter med Radio Medical Denmark i forhold til at mindske søfarendes ulighed i sundhed.
- Analyse af de erhvervs- og samfundsøkonomiske forudsætninger for bæredygtigt skibsophug.
- Samarbejde med de maritime skoler ift. forskning, udviklingskompetence og projekter.
Afviklingen af CMSS vil kunne føre til et markant videnshul i Danmark, som kan kompromittere den fremtidige kapacitetsopbygning og udvikling af uafhængig maritim viden på området. Opretholdelsen af CMSS er afgørende for at bevare den danske maritime forskning i Region Syd og Det Blå Danmark samt beskytte de mange mennesker, der dagligt arbejder på verdenshavene. Derudover er det vigtigt at sikre, at disse emner står højt på agendaen på danske arbejdspladser til søs.
Dette forskningscenter har i 32 år været en central aktør i at forbedre arbejdsvilkårene og sikkerheden for tusindvis af søfarende, fiskere og offshore-medarbejdere, der arbejder under ofte udfordrende og risikofyldte forhold. At lukke CMSS ville være en beslutning med alvorlige konsekvenser, der svarer til at nedlægge NFA (Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø) på land og dermed fjerne muligheden for at have nogen form for forskning og udvikling af arbejdsvilkårene til søs. De kortsigtede økonomiske besparelser, som en lukning måske kunne medføre, vil hurtigt blive overskygget af langt mere alvorlige og kostbare konsekvenser i form af forringet sikkerhed, sundhed og arbejdsvilkår i søfartssektoren.
I løbet af de sidste fem år har CMSS opnået betydelig synlighed og relevans i sektoren og opbygget et stærkt renommé. Branchen ser i stigende grad CMSS som en afgørende videnspartner og rækker ofte ud til centret for at indgå samarbejder.
I forhold til regionalisering virker det modsatrettet, at statslige arbejdspladser udlægges til provinsen, mens CMSS foreslås sparet væk. I lyset af den nuværende regionaliseringsstrategi, hvor statslige arbejdspladser flyttes til provinsen for at styrke lokal vækst og decentralisere beslutningsprocesser, synes det paradoksalt og kontraproduktivt at foreslå nedskæringer af CMSS. At spare CMSS væk vil ikke blot undergrave indsatsen for at styrke faglige miljøer uden for hovedstadsområdet, men også reducere statens kapacitet til at opretholde en kvalificeret og geografisk bredt funderet arbejdsstyrke.
Regionalisering handler om at skabe balance mellem hovedstadsområdet og resten af landet. Nedlæggelsen af CMSS i provinsen vil imidlertid skabe den modsatte effekt, hvor centraliseringen af ekspertise og arbejdspladser igen bliver koncentreret i de større byer. Dette ville undergrave den overordnede målsætning om at sikre regional udvikling og diversificering af arbejdsmarkedet. Derfor bør CMSS ikke blot bevares, men også styrkes som et vigtigt element i statens regionale tilstedeværelse og som en katalysator for vidensdeling og innovation i hele landet inden for kerneområderne sundhed, sikkerhed, arbejdsmiljø samt socioøkonomiske og miljømæssige forhold i den maritime sektor.
CMSS er klar til at lytte og engagere sig i konstruktiv dialog og forhandling for at sikre forskningscenterets fremtid.
Fakta om (CMSS)
- CMSS har eksisteret i 32 år, og er en del af Institut for Sundhedstjenesteforskning og Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet.
- CMSS ligger på SDU Esbjerg campus i Syd regionen.
- CMSS har 17 ansatte tilknyttet.
- CMSS har en Styregruppe bestående af repræsentanter fra industrien.
- CMSS har en resultatkontrakt med Søfartsstyrelsen, som blev indgået i 2011 og forhandles hvert år. CMSS har opnået et positivt resultat hvert år.
- Det statslige tilskud til CMSS udgør 4,6 millioner kr.