Bevilling
Bevilling åbner døre til et stort detektivarbejde om middelalderens kultur i Norden
Professor Lars Boje Mortensen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber og tre nordiske samarbejdspartnere modtager et ERC Synergy Grant på 97 millioner kroner til at undersøge over 50.000 fragmenter af bøger fra Middelalderen
Bogfragmenter gemmer på meget nyt; både tekster, produktionsmetoder og netværk
De fleste af de middelalderlige bøger fra de nordiske lande blev ødelagt under eller forsvandt efter reformationen, men da pergamentet var kostbart, blev siderne ofte genbrugt som binde-materiale til andre dokumenter. På den måde er fragmenter af tusindvis af latinske bøger bevaret og det er de fragmenter, der skal undersøges i projektet.
Pergament blev lavet af dyrehuder, men det er endnu ikke blevet kortlagt om bogproduktionen var mest lokal eller importeret. I projektet undersøges omkring 50.000 latinske fragmenter af de bøger, der er bevaret i nordiske biblioteker og arkiver, herunder mange i Det Kongelige Bibliotek og i Rigsarkivet.
Middelalderens bøger var med til at forme europæisk historie og bragte ritualer, historier og ideer med sig, når de blev læst, kopieret og spredt fra en region til en anden. I dag giver de forskere indsigt i fortidens handel og håndværk og de religiøse, sociale og videnskabelige netværk, der bandt Europa sammen.
Tværfagligt samarbejde mellem humaniora og naturvidenskaberne
Under 10 % af Europas håndskrifter er bevaret, og en endnu mindre andel i de nordiske lande, derfor giver det værdifuld indsigt at kunne undersøge store mængder af fragmenter med hjælp fra naturvidenskabelige metoder. Via DNA- og proteininformation fra fragmenter af dyreskind undersøges det, hvor dyrene stammer fra, og hvordan manuskripterne blev produceret.
Projektet skiller sig ud ved at bruge moderne teknikker til at spore materialernes oprindelse og til at identificere hidtil ukendte forbindelser mellem religiøse, handelsmæssige og intellektuelle centre. Indholdet af fragmenterne er fortrinsvis knyttet til gudstjenesten (liturgiske bøger), men også til teologi, jura, historieskrivning og anden litteratur. SDUs del af projektet under prof. Lars Boje Mortensen fokuserer særligt på hvordan fragmenterne kan hjælpe os til at skrive en bredere og mere europæisk litteraturhistorie om Norden i perioden c. 1050-1500.
Projektets overordnede mål er at løfte fragmentstudier til et nyt niveau, og få mere viden om middelalderens bøger, og hvordan de nordiske lande blev en del af en fælles europæisk bogkultur.
Dekan ved Det Humanistiske Fakultet, Simon Møberg Torp, glæder sig over bevillingen til Syddansk Universitet:
- Det er utrolig flot, at professor Lars Boje Mortensen og de øvrige partnere har formået at lande denne fornemme Synergy-bevilling. CODICUM er et banebrydende internationalt og tværdisciplinært projekt med excellente forskere inden for de forskellige forskningsområder.
Projektet vil kunne kaste et helt nyt lys over bøgernes rolle i udviklingen af den nordiske region og relationerne herfra til resten af Europa. CODICUM vil uden tvivl bidrage med værdifuld viden til både forskningsområderne og det omgivende samfund. Jeg glæder mig utrolig meget til at følge det.
CODICUM projektet ledes af
- Professor i middelalderlitteratur Lars Boje Mortensen, Syddansk Universitet
- Professor i palæografi Åslaug Ommundsen, Universitetet i Bergen
- Professor i historie, Tuomas Heikkilä Universitetet i Helsinki
- Professor i bio-kodokologi Matthew Collins, Københavns Universitet
Palæografi er studiet af skrift fra antik og middelalder.
Kodikologi er studiet af de fysiske bøger overleveret fra antik og middelalder, herunder produktionsteknikker.
Riksarkivet i Stockholm og Det Kongelige Bibliotek i København, er også partnere i projektet.
Mød forskeren
Professor Lars Boje Mortensen er tilknyttet Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber.
Vil du høre mere om projektet?
Ved hjælp af AI er der udarbejdet en let tilgængelig beskrivelse af projektet på engelsk.