Skip to main content
Forskningsenheden OPEN
Forskning

Ny undersøgelse viser fortsat stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge voksne i Danmark

Et nyt stort dansk studie viser en fortsat markant stigning i brugen af medicin mod ADHD, depression og søvnproblemer blandt 12-24-årige. Således er antallet af nye brugere af denne type medicin steget fra 18.081 i 2019 til 28.083 i 2023

Af Nana Olejank Hansen, , 22-08-2024

Forbruget af medicin mod psykiske lidelser steg under COVID-19 pandemien og denne udvikling fortsætter. Studiet analyserede data fra Lægemiddelstatistikregisteret og undersøgte udviklingen i brug af psykofarmaka frem til december 2023 blandt børn og unge mellem 5 og 24 år.

- Hvis man havde forventet, at den stigning, vi så under pandemien var midlertidig, ser vi nu, at stigningen forstætter, selvom alle restriktioner for længst er ophævet, fortæller Mette Bliddal, en af forfatterne bag studiet og lektor på Syddansk Universitet.

Hun uddyber: Særligt forbruget af medicin mod ADHD og søvnproblemer er steget markant. Stigningen er størst blandt piger og unge kvinder og i aldersgruppen 12-24 år. Der ses ligeledes en stigning i forbruget af medicin mod angst og depression.

I studiet, som netop er udkommet i Acta Psychiatrica Scandinavica, identificerede forskerne alle i alderen 5-24 år, som indløste deres første recept på et psykiatrisk lægemiddel. Forskerne sammenlignede det månedlige antal af nye psykofarmaka brugere efter februar 2022, hvor alle restriktioner var ophævet, med en prognose baseret på det forventede antal nye brugere, givet der ikke havde været en pandemi.

Ingen forklaring på stigningen

Studiet giver ingen forklaring på, hvorfor vi ser denne stigning. Ledende overlæge Tine Houmann, Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Region Hovedstaden, som ikke er en del af forfattergruppen, har læst studiet fra Syddansk Universitet, og hun siger:

- Vi ser i dag i klinikken tiltagende mange børn med autismespektrum-forstyrrelser med angst og søvnproblemer. Det kan forklare stigningen i forbruget af søvnmedicin og antidepressiva til angstbehandling.

Hun tilføjer;

- I forhold til ADHD skal det bemærkes, at forbedret identificering og øget fokus, især blandt piger og voksne, kan have bidraget til stigningen i forbruget af ADHD-medicin. Desuden kan øget ængstelighed og mistrivsel medvirke til forværring af eksisterende symptomer og føre til diagnosticering og behandling.

- Danmark har et lavt forbrug af psykofarmaka til børn og unge sammenlignet med for eksempel Sverige, hvor der er væsentlig flere børne- og ungdomspsykiatere. Så den stigning, vi har set de sidste par år, kan skyldes en større bevågenhed på psykisk lidelse blandt piger og unge kvinder. Det kan dog også skyldes, at den psykiske mistrivsel denne gruppe oplevede under pandemien, ikke er bremset, men i tiltagende grad kræver medicinsk behandling, siger forskningsleder og lektor Rikke Wesselhöft fra Børne- og Ungdomspsykiatrien i Syddanmark. Hun er medforfatter på studiet.

- Vi kan ikke af vores undersøgelse se, hvorfor vi vi har denne stigning i forbrug af psykofarmaka. Og derfor bør vi undersøge nærmere, hvem medicinen udskrives til, og hvorfor. Vi skal have fundet ud af, hvordan vi hjælper dem bedst muligt, uanset om stigningen skyldes bedre diagnostisering eller flere børn og unge, der mistrives i en grad, der kræver medicinsk behandling, slutter Mette Bliddal. 

Om studiet

  • Studiet er gennemført af forskere fra Farmakoepidemiologi ved Afdeling for Klinisk Farmaci, Farmakologi og Miljømedicin, OPEN Forskningsenhed og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Syddanmark ved Psykiatrien i Region Syddanmark og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
  • Sammenlignet med prognosen baseret på data før pandemien (inden februar 2020) var der i perioden efter pandemien (fra marts 2022) en relativ stigning på 36% af børn og unge voksne, der indløste et psykiatrisk lægemiddel. Det svarer til 13.620 flere nye brugere end forventet. Den relative stigning var højst for ADHD medicin (59% stigning), søvnmedicin (56%) og antidepressiv medicin (24%).
  • Stigningen var mest markant blandt piger og unge kvinder og blandt de 12-17 og de 18-24-årige inden for alle lægemiddelgrupper.
  • Studiet anvender data på indløste recepter på medicin mod psykisk lidelse fra Lægemiddelstatistikregisteret på alle i Danmark i alderen 5-24 år.
Mød forskeren

Mette Bliddal, lektor ved Forskningsenhed for OPEN, Klinisk Institut, SDU.

Kontakt

Mød forskeren

Rikke Thaarup Wesselhöft, Forskningsenhed for Børne- og Ungepsykiatri, Klinisk Institut, SDU

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 22.08.2024