Millionstøtte til to kvanteprojekter på SDU
Uddannelses- og Forskningsministeriet udmønter 6 mio kr. til tre projekter, som har til formål at styrke kvantetalentet i Danmark. To ud af de tre projekter udspiller sig på Syddansk Universitet.
Regeringen offentliggjorde i 2023 en kvantestrategi gældende for perioden 2024-2027 med henblik på at styrke indsatsen op området. Strategien indeholder blandt andet et initiativ, der går på at styrke danske kvantekompetencer igennem talentudvikling og uddannelse. Uddannelses- og Forskningsministeriets støtte til de tre kvanteinitiativer er netop et led i implementeringen af regeringens nationale strategi for kvanteteknologi, hvilket ikke mindst har en stigende opmærksomhed fra både det danske erhvervsliv, i forskningsmiljøer og i den nationale sikkerhed.
Hele to projekter på Syddansk Universitet er udvalgt til at modtage støtte og andel i de 6 millioner kroner.
Kandidatuddannelsen i kvantecomputing
Det ene af projekterne, der har modtaget tre års støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, er den nye kandidatuddannelse i Quantum Computing, hvor førende forskere fra Center for Kvantematematik (QM) vil have en central rolle i at undervise de kommende studerende.
Uddannelsen er i opbygningsfasen, og de første studerende bliver budt velkommen i efteråret 2025. Målet med projektstøtten at øge antallet af studerende med kompetencer i kvantecomputing og udvikling af kvantesoftware med henblik på at styrke Danmarks internationale kvanteposition.
Kandidatuddannelsen henvender sig til nationale og internationale bachelorstuderende med en baggrund fra primært matematik, datalogi og fysik.
Kandidat i kvantecomputing
”Jeg er glad og taknemmelig for, at SDU har fået denne treårige støtte til etablering af den nye kandidatuddannelse i quantum computing, hvor vores fremragende forskere i Center for Kvantematematik vil stå for undervisningen. Denne uddannelse er et stort skridt i retningen af at styrke Danmarks position inden for kvantecomputere og kvantesoftwareudvikling. Desuden håber jeg, at projektet om undervisningsforløb vil øge interessen for kvanterelaterede emner og bygge bro til flere unge talenter, som søger videreuddannelse inden for kvantevidenskab.
Undervisningsforløb og foredrag om kvanteteknologier i Region Syddanmark
Det andet projekt på Syddansk Universitet, som er udvalgt og har modtaget støtte fra ministeriet, har også til formål at øge kendskab til kvanteteknologi og tiltrække flere studerende til SDU’s kvanteuddannelser (Fysik og Fysik & Teknologi) gennem sammenhængende undervisningsforløb.
Projektets aktiviteter vil blandt andet vil bestå af årlige camps og foredrag for gymnasieelever i Region Syddanmark, international sommerskole for bachelorstuderende samt brobygningsaktiviteter for gymnasier med fokus på kvantefysik.
I spidsen af projektet står Professor Mads Toudal Frandsen fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci og lektor Rene Lynge Eriksen fra Mads Clausen Instituttet.
Ministeriets bidrag og opbakning til de to projekter vil åbne flere døre for indsatsen i at sætte kvanteteknologien på landkortet og skabe fremtidens specialister inden for området. Projekterne starter i 2025 og løber frem til slutningen af 2027.
Mød Leder af SDU Quantum Hub
Professor Jørgen Ellegaard Andersen er stifter og leder af Center for Kvantematematik, leder af SDU Quantum Hub og professor ved Institut for Matematik og Datalogi (IMADA) ved Det Naturvidenskabelige Fakultet, SDU.