Nyt dronecenter får stort droneluftrum over Fyn
867 kvadratkilometer luftrum dedikeret til droner. Hurtig godkendelse af droneflyvninger og forskere og laboratorier tæt på. Det skal alt sammen sikre de bedste vækstbetingelser for droneindustrien
Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk
Droneindustrien skal være Danmarks hurtigst voksende industri inden for fem år. Det er visionen. Derfor er Odense Kommune, HCA Airport og SDU gået sammen om at skabe et førende dronecenter.
Centeret får navnet UAS Denmark – Danmarks Dronecenter. UAS Denmark har tidligere været navnet på et succesfuldt netværk for 150 dronevirksomheder, men UAS Denmark – Danmarks Dronecenter skal nu både omfatte internationalt dronecenter og et nationalt industrisamarbejde.
- Med de udvidede muligheder for droneflyvninger kombineret med erhvervslivet og Syddansk Universitets engagement, kan vi opbygge et dronemiljø, der er internationalt konkurrencedygtigt. Nu skal vi videre. Til dét, det hele handler om at tiltrække virksomheder for at skabe flere arbejdspladser, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juhl.
Kort over droneluftrummet
Droneluftrum over Fyn
Og regeringen støtter op om visionen og har afsat et luftrum på 867 km² over Nordfyn, hvor det er droner, som har førsteret på at flyve. Luftrummet bliver dedikeret til kommerciel udvikling af droner, og fly må kun flyve i luftrummet, hvis der ikke er droneaktivitet.
- Det er unikt i Danmark, Europa og USA. Der er andre dronecentre i verden, men det samlede tilbud gør dette testcenter unikt. Ikke mindst muligheden for at teste droner under mange forskellige forhold: over hav, land og tæt på den tredje største by i Danmark. Det påpeger leder af SDU Dronecenter Brad Beach, som er ved at indrette en 2250 kvadratmeter stor hangar i HCA Airport med laboratorier.
Brad Beach, leder af SDU Dronecenter. Foto: Michael Yde Katballe
Vigtige testområder
Normalt bliver lukkede luftrum kun afsat til militære formål, men det nye specielle luftrum over Nordfyn er fastlagt og vil figurere på det officielle kort over det danske luftrum, Aeronautical Information Service (AIS). HCA Airport får ansvaret for at planlægge flyvningerne.
Luftrummet er opdelt i tre separate områder, for at muliggøre forskellige operationelle missioner. På ethvert tidspunkt kan de enkelte områder eller alle tre områder være aktive. Hvis område 2 og 3 er aktive, kan bemandede flyaktiviteter finde sted på HCA Airport i område 1.
- I område 3 kan dronevirksomheder for eksempel teste deres drone i at levere pakker til skibe på havet og redningsaktioner på havet. I område 2 kan dronerne testes i opgaver inden for landbrug og vindmølleinspektion. Område 1 omfatter de lufthavnsrelaterede aktiviteter, siger Brad Beach.
Hurtige sikkerhedsgodkendelser
I forbindelse med regeringens fremlæggelse af national dronestrategi I efteråret blev der nedsat en task force med repræsentanter fra blandt andet Transport- og Bygningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er som led i task forcens arbejde, at regeringen nu har afsat det unikke luftrum, for at gøre det nemt for virksomheder at teste og udvikle deres droner.
Et andet stort ønske fra dronevirksomheder er, at de hurtigt kan opnå tilladelser til at flyve med deres droner. Det er grundlæggende for al luftfart, at sikkerheden skal være i orden, derfor skal alle droner sikkerhedsgodkendes. Det står Trafikstyrelsen for, men for at gøre processen hurtigere, har task forcen nikket til, at SDU skal have særlig tilladelse til at stå for sikkerhedsgodkendelsen for droner op til 150 kilo.
- Forretningskunder ønsker hurtighed, fleksibilitet og operationel hjælp. Uforudsete udfordringer med vejr og logistik resulterer ofte i tabt flyvetid. Ressourcer dedikeret til droner som luftrum, forsknings- og udviklingsfaciliteter hjælper virksomheder med at udføre deres mission på trods af eksterne udfordringer, siger Brad Beach og peger på, at der allerede er interesse for det nye dronecenter fra virksomheder i Holland, Sverige, Tyskland, Frankrig Og USA.
Læs også reportage og se billeder fra indvielsen af UAS Denmark - Danmarks Dronecenter den 5. maj 2017
SDU Dronecenter
SDU Dronecenter (UAS) arbejder tæt sammen med eksperter inden for robotteknologi, computer vision, fysik, software engineering, maskinteknik og cyber-fysiske systemer