Skip to main content
DA / EN
Interview

René landede drømmejobbet gennem studenterprojekt

Da 25-årige René Brandbyge sidste år var til konkurrence med studenterprojektet SDU Vikings, hvor studerende bygger deres egen racerbil, faldt han i snak med en talentspejder fra Mercedes. Til september begynder han på sit drømmejob.

Af Sebastian Wittrock, , 24-02-2023

Når man hører en Formel 1-racerbil brøle og slippe sine godt 1.000 hestekræfter fri, og lugten af brændte dæk og benzin breder sig, er bæredygtighed og klima nok ikke det første, man tænker på.

Men det burde det være.

I hvert fald hvis man spørger René Brandbyge. Den 25-årige fynbo er netop blevet færdig som cand.polyt. i elektronik fra SDU, og så er han blevet headhuntet til en stilling hos Mercedes AMG High Performance Power Trains. Det er den afdeling hos det tyske bilmærke, der producerer Formel 1-motorer.

Her håber han på at kunne bidrage til den grønne omstilling af bilindustrien, fortæller han. Og hvordan hænger det lige sammen?

- Det er i Formel 1, at man kan udvikle nye teknologier, det bedste af det bedste, og man kan gøre det langt hurtigere end i resten af bilindustrien, hvor man altid skal skære i udgifterne. Det kan godt være, teknologierne ikke finder vej ud de almindelige biler lige med det samme, men nybruddene kommer ofte ad den vej, siger René Brandbyge.

For eksempel kommer hybridmotoren fra Formel 1, fortæller han, og det gør den teknologi, som i nyere biler opsamler overskydende energi, når man bremser, også. I dag har de fleste biler også såkaldt Active Suspension, så de kan justere højden på chassiset alt efter vejen for at øge vejgreb. Det er også oprindeligt en Formel 1-teknologi.

- Og så er planen jo også, at Formel 1 i 2030 skal være helt CO2-neutralt, tilføjer René Brandbyge.

 

Talentspejdere på jagt

René Brandbyge fik tilbudt stillingen hos Mercedes, da han i sommeren 2022 var i England med SDU Vikings. SDU Vikings er et frivilligt studenterprojekt bestående hovedsageligt af ingeniørstuderende på Syddansk Universitet, der bygger deres egen elektriske racerbil og stiller op i konkurrencen Formula Student med den. På det tidspunkt var René Brandbyge formand for projektet.

- Især Formel 1-hold bruger de her konkurrencer til at scoute folk. Og der kom så en elektronikfyr fra Mercedes over til os, vi snakkede lidt, han spurgte ind til bilen, og til sidst ville han høre, hvor langt på studiet jeg var, hvordan det så ud med min jobsituation, og om jeg var interesseret i at komme og arbejde for dem, fortæller René Brandbyge.

Det endte med, at han blev inviteret til samtale i Brixworth, hvor Mercedes AMG High Performance Power Trains ligger, og kort tid efter kunne takke ja til at blive Graduate Electronics Engineer.

 

En stor investering

Egentlig har René Brandbyge ikke altid været synderligt optaget af biler. Han har længe været teknisk interesseret, bevares, gik på HTX, og han kommer fra landet, så tidligt anskaffede han sig da også en gammel Opel Corsa.

Men det var først, da han blev en del af SDU Vikings, at interessen for cw-værdier, hub-motorer og styretøj for alvor tog fart.

For uindviede kan det måske undre, hvad man som elektronikingeniør skal lave hos en producent, der – i hvert fald i nogle år endnu – laver forbrændingsmotorer. Men der er rigtig meget elektronik i Formel 1-motorer, forsikrer René Brandbyge, og der er er heller ikke meget snavset værksted over produktionslokalerne.

- Det er fuldstændig klinisk rent, og man skal gå i noget helt bestemt tøj. Der er også overtryk i lokalerne, så der ikke kommer støv derind.

Fordi det er en graduate-stilling, han har fået, får han mulighed for at prøve at arbejde i fire forskellige afdelinger i løbet af de næste to år.

- Det er en stor investering for dem, når de ansætter sådan nogle som mig, for jeg kommer jo ikke til at være noget sted længe nok, til at jeg bliver en reel værdi for dem. Det bliver jeg først efter de to år. Jeg skal sådan set bare finde ud af, hvor jeg helst vil være, og hvad jeg er bedst til, siger René Brandbyge.

Og ja, nikker han til den åbenlyse spørgsmål:

- Det er drømmejobbet.

SDU Vikings

SDU Vikings er en frivillig studenterforening på SDU, der hvert år laver en racerbil og stiller op i konkurrencen Formula Student. Her dyster de mod hold fra universiteter over hele verden, både i et decideret racerløb, men også i en lang række andre delkonkurrencer, der handler om alt fra bilens konstruktion til økonomistyring og finansiering af projektet. SDU Vikings har eksisteret siden 2006. Studerende fra alle studier på SDU er velkomne til at være en del af holdet.

Redaktionen afsluttet: 24.02.2023