Skip to main content
DA / EN
Studerende

Studerende udvikler talende skraldespand

Talking Bin er en interaktiv skraldespand, der skal skabe renere byer og gladere renovationsfolk. Og så er han god til at tale til folk.

Af Kent Kristensen, kk@sdu.dk,  11-02-2016

 - Ih tak. Har du ikke noget mere?
Talking Bin er en lille buttet herre på 93 cm, der forventes at få stor indflydelse på vores vaner.

Han er en skraldespand, som kan tale. Han kan rose os, når vi smider affald ned i maven på ham. Han kan også skælde ud, hvis vi bare kaster skraldet ved siden af.

Når han er fyldt op, udtrykker han taknemmelighed. Og han sender løbende besked til sine ejermænd, så de ved, hvornår han skal tømmes.

Udviklet af seks studerende

Det er seks ingeniørstuderende fra SDU, som har udviklet Talking Bin. Det er sket i forbindelse med et tværfagligt projekt i undervisningen, der hedder ”Experts in Teams”.

Her skal de studerende udvikle et produkt og en forretningsmodel. De seks kontaktede derfor Odense Kommune og aftalte, at kommunen som et forsøg skal have en talende skraldespand stående forskellige steder i byen.

- Kommunen opnår blandt andet, at renovationsfolkene løbende får data fra skraldespandene om, hvornår de skal tømmes. Herefter kan de tilrettelægge deres daglige ruter, siger ingeniørstuderende Marie Høg Nielsen.

Mulighed for store besparelser

Men Talking Bin skal også være med til at ændre vores vaner, så vi bliver bedre til at benytte ham og andre skraldespande. Han skal altså bruges til det, der også kaldes nudging.

-Vi tror, at der kan være muligheder for store besparelser, hvis kommunerne ikke skal bruge så mange ressourcer på at rydde op på fortove og i vejkanter, påpeger Marie Høg Nielsen.

Hun henviser blandt andet til en rapport fra Friluftsrådet, som sidste år anslog, at landets kommuner i alt bruger omkring en milliard kroner om året på at holde byer og skove rent.

Marie Høg Nielsen og Signe Risager i selskab med Talking Bin

Glad eller sur skraldespand

Derfor har de ingeniørstuderende været bevidste om, at Talking Bin skal have en vis personlighed, så han appellerer til vores følelser.

- Vi har lavet flere brugerundersøgelser, som viser, at borgerne godt kan lide, når de får en glad kommentar. Og dem kan vi variere alt efter, hvem målgruppen er, siger Signe Risager, som også er ingeniørstuderende.

Hun og hendes medstuderende håber nemlig, at Talking Bin kan få et liv på kommunernes veje og stier, i skolegårde og hos store virksomheder.

Talking Bin som H.C.A.-figurer

Men det er ikke kun på humøret, at den lille buttede herre måske skal fremstilles i flere versioner. Det gælder også hans udseende.

Hvis Odense Kommune eksempelvis vil benytte ham under den årlige H.C. Andersen Festival, hvor der traditionelt er mange mennesker på gaderne og ekstra behov for skraldespande, har de studerende et forslag:

- Så kunne han klædes på som forskellige figurer fra H.C. Andersens eventyr. Og på de sociale medier skal det være muligt at følge med i, hvor meget han bliver brugt, siger Signe Risager.

Talking Bin bliver billigere

De seks ingeniørstuderende har både skullet tænke i design, software, elektronik, produktudvikling og forretningsplaner.

I forvejen findes der én talende skraldespand på markedet. Den hedder Bigbelly og er produceret i USA. Men ifølge de studerende er den ikke udviklet til at være særlig interaktiv i forhold til borgerne.

Derimod anvender den fortrinsvis sit software til at kommunikere med renovationsfolkene om, hvornår den er fyldt op. Desuden forventer de ingeniørstuderende, at deres Talking Bin bliver væsentligt billigere.

Fototekst: Marie Høg Nielsen (med briller) og Signe Risager med grundudgaven af Talking Bin. Foto: Michael Katballe

 

Bliv ingeniør
Hvad siger TalkingBin?

Her kan du høre et udvalg af de nuværende lyde til TalkingBin

Afspil lyde

Læs mere om Talking Bin

Talking Bin

Redaktionen afsluttet: 10.02.2016