Skip to main content
Iværksætteri

Flere kvinder blandt iværksætterne på Syddansk Universitet

På landsplan er knap tre ud af ti iværksættere kvinder. I iværksættermiljøet Startup Station på Syddansk Universitet var andelen af kvinder tæt på fire ud af ti i 2023. Forsker peger på, at rollemodeller og et større fokus på bæredygtighed er noget af det, der får flere kvinder engageret i iværksætteri.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen , , 26-01-2024

To måneders husleje tilbage på kontoen. Et brud med en investor. Et ultimatum fra en samarbejdspartner. Det var tough business at være iværksætter i virksomheden Mewalii i efteråret 2023. 

Simone Westergaard og Frederikke Dahl har aldrig før overvejet at stoppe deres forretning, men fordi 2023 var svært ud over det sædvanlige, begyndte det at rumstere i baghovedet på dem.

De har været to markante skikkelser i SDU’s iværksættermiljø gennem næsten fem år, hvor de har arbejdet på at udvikle bind lavet af miljøvenlige materialer som hamp og biofolie frem for bomuld og plastic.


 

- For et år siden ville vi have sagt, at det var sjovt at være iværksætter. Vi glædede os til at gå på arbejde hver dag. Det seneste år har været vanvittigt hårdt, fortæller Simone. 

Hun og Frederikke mødte hinanden i et talentprogram i SDU Startup Station tilbage i 2019. De er langt fra de eneste kvindelige studerende, som har skabt deres egen virksomhed.

Andelen af kvinder i universitetets iværksættermiljø er vokset i 2023, hvor kvinderne udgjorde næsten fire ud af ti iværksættere. På landsplan er knap tre ud af ti iværksættere kvinder. 

Rollemodeller har en stor betydning 

Simone Westergaard og Frederikke Dahl har vundet mange priser og konkurrencer gennem tiden.

Selvom året bød på modvind, endte de to kvinder med at erobre hovedprisen i Odenses nye bæredygtighedsevent Reboot, hvor de blev rost for at gå forrest i den grønne omstilling. For nyligt var de inviteret som et af hovednavnene ved Odense Kommunes nytårskur.

Deres resultater kan inspirere andre. Dansk Erhverv kom i 2023 med en rapport, der viser, at 19 procent af de danske iværksættere har en kvindelig rollemodel. Det er en stigning fra 2020, hvor tallet var 8 procent.

Iværksættere i tal: 

Iværksættere i SDU Startup Station 2023: 
- Kvinder: 182 = 37%
- Mænd: 305 = 65%

Iværksættere i SDU Startup Station 2022:
- Kvinder: 113 = 27%
- Mænd: 313 = 73%

Iværksættere på landsplan:
- Kvinder: 27%
- Mænd: 73%

Kilde: SDU Startup Station og Dansk Erhverv

At rollemodeller er vigtige, understreger forsker Mette Søgaard, der har forsket i iværksætteri i en årrække. Hun peger på, at når flere kvinder starter virksomheder, vil der automatisk komme stærke rollemodeller, som andre kan spejle sig i.

- Fra forskningen ved vi, at netop rollemodeller er afgørende for, at kvinder kaster sig ud i iværksætteri, siger Mette Søgaard, som er lektor på Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet.

Der findes altid en vej ud af panikken 

For Simone Westergaard og Frederikke Dahl er modgang ikke en grund til at give op. De konstaterer, at der er masser af lejligheder til at gå i panik som iværksætter.

For eksempel når det første testbind bogstaveligt talt falder fra hinanden. Eller en samarbejdspartner stjæler ens ide. Eller når man må tage de rigtig svære valg. 

-Vi måtte skilles fra vores investor i 2023. Det var utrolig hårdt. Men vi oplever også, at når det er hårdt, er der også masser af hjælp. Det fedeste ved at være iværksætter er, at alle gerne vil hjælpe, fortæller Frederikke.



- Vi får tit at vide, at vi er seje. Det kan der være noget om. Vi er 28 og 29 år. Der er da ikke særlig mange, som gider stå i denne her usikkerhed. Børn, hus, bil. Alle de ting sætter vi til side for vores fælles projekt. Vi har en familiedrøm begge to, og det kan bare ikke blive nu, siger Simone.

- Mændene kan få en familie ved siden af. Vi mødte to, der havde en virksomhed sammen, som blev fædre samtidig. Det ville ikke kunne lade sig gøre for os. På det tidspunkt var vi i et acceleratorprogram, hvor vi blev kørt virkelig hårdt.

- Min kæreste sagde: ’Se der. Hvis du fortsætter med at sidde og ynke, som du gør nu, kommer du ikke til at køre i sådan en fed bil.’ 

Simone Westergaard, iværksætter og grundlægger af Mewalii

2023 er ikke det første år, hvor kvinderne i SDU’s iværksættermiljø har udfordret statistikkerne.
I 2022 oplevede miljøets talentprogram Below Zero – et forløb for iværksætterspirer, som drømmer om at bidrage til en bæredygtig verden – at seks ud af ti deltagere i programmet var kvinder. Samme tendens ses i 2023.

Kvinder vil gerne skabe en bedre verden

Ifølge forsker Mette Søgaard giver det god mening, at et talentprogram med fokus på bæredygtighed interesserer kvinder. 

- Overordnet set kan man i forskningen se, at mænd og kvinder har forskellige motivationer for at skabe virksomheder. Det er fx derfor, at vi ser langt flere mænd blandt gazellevirksomhederne end kvinder, da mænd i højere grad har vækstambitioner og derfor også lægger strategier for at opnå netop denne vækst, forklarer hun. 

- På samme måde viser forskningen også, at kvinder i højere grad end mænd tillægger bæredygtighedsdagsordenen værdi – det vil sige, at de er mere tilbøjelige til at starte virksomhed, hvor ambitionen er at løse bæredygtighedsudfordringer.

Søren Land, leder af SDU Startup Station, ser mange stærke kvindelige profiler forme sig i SDU’s iværksættermiljø.

- Når vi gerne vil have endnu flere kvindelige studerende i vores iværksættermiljø, handler det om at aktivere et stort potentiale, sikre diversiteten og derigennem skabe stærke teams og flere startups, som lykkes på den lange bane, forklarer han – og tilføjer, at det kræver et solidt fokus på at skabe de bedste rammer.

SDU Startup Station

  • SDU’s iværksættermiljø for studerende med lyst til at starte egen virksomhed.
  • I 2023 var 487 studerende aktive i Startup Station, i 2022 var det 426.
  • Arbejder sammen med bl.a. Møllerens Fond og Christian Nielsens Fond om at støtte iværksættere i startfasen – gerne iværksættere, der vil gøre verden bedre og grønnere.
  • Fejrer iværksætteriet en gang om året ved SDU Startup Night, som i år er den 25. april.

    Læs mere om SDU Startup Station.

Reddet på målstregen

Da det så sløjt ud for iværksætterne fra Mewalii i efteråret, sad Simone og hendes kæreste på en bar og fik en øl. Humøret var ikke godt. De kiggede på den ene fede bil efter den anden, der kørte forbi.

- Min kæreste sagde, ’Se der. Hvis du fortsætter med at sidde og ynke, som du gør nu, kommer du ikke til at køre i sådan en fed bil.’ Meget sat på spidsen, men det fik os til at grine, fortæller Simone.

På kort tid har hun og Frederikke fået det vendt, så de er et helt andet sted. I slutningen af november vandt de Reboot-prisen. Timingen af den pris gjorde en kæmpe forskel. 

Vi finder en vej. Uanset hvor slemt det ser ud, finder vi en vej, og vi giver ikke op.

Frederikke Dahl, iværksætter og grundlægger af Mewalii

- Vi har haft et år, hvor det næsten ikke kunne løbe rundt, og vi var tæt på at tage job ved siden af virksomheden. Så får vi den pris. Det var et boost. Der kunne vi fokusere på vores forretning igen.

De fandt en løsning med samarbejdspartneren, så produktionen af bind kunne gå i gang. Nu er de første miljøvenlige bind fra Mewalii i handlen. Til april har Simone og Frederikke været virksomhedsejere i fem år.

Når de to iværksættere skal vælge en ting, de har lært at af at starte en virksomhed og udvikle et produkt helt fra bunden, er det, at der altid findes en løsning. 

- Vi finder en vej. Uanset hvor slemt det ser ud, finder vi en vej, og vi giver ikke op. Faktisk tager det normalt 10 år at udvikle sådan et produkt. Vi har gjort det hurtigere, men vi har også fundet de rigtige samarbejdspartnere, og vi har været igennem mange. Vi har lært noget hver gang, slutter Frederikke.

 


Analyse fra Dansk Erhverv 2023

Grunde til, at kvinder ikke starter egen virksomhed:

  • Kvinder under 30 år tror ikke, de har kompetencerne til at blive iværksættere.
  • Kvinder over 30 år siger, at de er afhængige af en fast personlig indkomst.

    Læs analysen

Mewalii

  • Mewalii blev grundlagt i 2019 af Simone Westergaard og Frederikke Dahl.
  • Virksomheden udvikler og sælger bæredygtige bind lavet af hamp og biofolie.
  • Den nystartede virksomhed har vundet mange priser, bl.a. hovedprisen ved klimafolkemødet i Middelfart i 2021, Odin Concept Award 2021 og hovedprisen ved Odenses nye bæredygtighedsevent Reboot i 2023.

    Læs mere www.mewalii.com
Redaktionen afsluttet: 26.01.2024