Skip to main content
DA / EN
Bevilling

CIE modtager 2,9 millioner til at optimere grøn brintproduktion

Forskere fra SDU og industripartnerne Danfoss Drives og Green Hydrogen Systems har modtaget et betydeligt tilskud fra "Erhvervsfyrtårn Syd: Fonden for Retfærdig Omstilling - Beyond Fossil" til at udvikle effektiv brintproduktionsteknologi, der kan konkurrere med fossile brændstoffer på markedet.

Af Sune Holst, , 06-05-2024

"Vi er stolte over at modtage denne bevilling. Sammen med Danfoss Drives og Green Hydrogen Systems (GHS) adresserer vi en af de største udfordringer ved grøn brintproduktion og udstikker en ny retning for forskningen ved Center for Industriel Elektronik på SDU," siger en glad leder af CIE, professor Thomas Ebel.

CIE modtager 2,9 millioner kroner fra Erhvervsfyrtårn Syd FRO - Beyond Fossil til projektet "Optimal cell design, flow dynamics, and current control for MW electrolyzer systems (OPCELMES)." Projektet, der løber i samarbejde med industripartnerne Danfoss Drives og GHS, modtager i alt 4,55 millioner kroner.

Målet er at skabe en ny og effektiv teknologi, der kan omdanne store mængder elektricitet til brint gennem en proces kaldet alkalisk elektrolyse. Teknologien vil være designet til smart at samarbejde med de indre dele af maskinen, kendt som elektroder, for at maksimere mængden af brint, der produceres i en særligt tilpasset enhed.

"Alkalisk elektrolyse er en proces, hvor vand spaltes ved hjælp af elektrisk strøm i en elektrolysecelle, der indeholder en alkalisk opløsning som elektrolyt. Denne brintproduktionsteknologi er velkendt og etableret med høj omkostningseffektivitet, hvilket gør den egnet til industriel skala. Teknologien har dog potentiale til forbedring, hvilket vi sigter efter at udnytte," forklarer Thomas Ebel.

Effektiv grøn brintproduktion er nødvendig for en CO2-neutral fremtid
Hvis vi skal udfase fossile brændstoffer helt, har vi brug for et energisystem med lagringskapacitet ud over vedvarende energikilder som sol og vind. Mængden af strøm fra grønne kilder varierer i løbet af dagen og kræver reserver i lagring.

Derfor har vi brug for grøn brintproduktion. Brint kan fungere som en form for energilagring, da den kan produceres, når der er overskydende energi fra vedvarende kilder, og derefter opbevares og bruges efter behov.

"Ved at optimere designet af elektrolysecellerne forsøger vi at forbedre effektiviteten og levetiden for systemet, hvilket vil reducere omkostningerne ved grøn brintproduktion. Vi søger også en bedre forståelse af flowdynamikker, hvilket er afgørende for at udvikle en avanceret elektrolysecelle. Alt dette sigter mod at udvikle en mere effektiv og konkurrencedygtig produktion af grøn brint," siger Thomas Ebel.

OPCELMES repræsenterer en væsentlig investering i fremtiden for grøn energi i Danmark og baner vejen for en ny forskningsretning inden for CIE, da det fokuserer ikke kun på traditionelle aspekter af effektelektronik, men også drager fordel af Thomas Ebels ekspertise i elektrokemi.

"Det er vigtigt at kombinere forskellige discipliner for at opnå innovative løsninger inden for grøn energi. Projektet er et godt eksempel på det. Man kunne sige, at det er nyt for CIE at kombinere effektelektronik med elektrokemi. Men vi starter ikke fra bunden, da vi har stærke partnere, og jeg har forsknings- og faglig baggrund på det område," siger Thomas Ebel.

OPCELMES løber fra 2024 til 2026. Projektet forventes også at få betydelig indvirkning på økonomien ved at skabe nye job og stimulere vækst og innovation i energisektoren.

Redaktionen afsluttet: 06.05.2024