Skip to main content
DA / EN

Enkeltfoton detektion, søgning efter mørkt stof

I vores gruppe forsøger vi at forstå naturen af det mystiske mørke stof. Mørkt stof udgør ca. 85% af alt stof i universet og kan bestå af endnu uopdagede elementarpartikler. Teorien forudsiger, at mørkt stof muligvis kan afsløre sig selv i meget svage vekselvirkninger med lys.

Vi bidrager især til ALPS II på DESY i Hamborg. Eksperimentet har til formål at producere hypotetiske partikler, såkaldte axioner, ved at sende en kraftig infrarød laserstråle ind i et optisk hulrum og gennem et magnetfelt. Laserfotoner kan omdannes til axioner i magnetfeltet, forlade hulrummet og omdannes til fotoner igen i et andet magnetfelt. Antallet af omdannede fotoner vil være meget lille (vi forventer højst én foton om dagen). Derfor har vi brug for følsomme enkeltfoton-detektorer og en effektiv undertrykkelse af enhver potentiel baggrund. En af de undersøgte detektorteknologier er en superledende transition edge sensor (TES), der tæller fotoner ved en temperatur tæt på det absolutte nulpunkt.

Her på SDU undersøger vi, hvordan vi kan reducere antallet af falske fotoner, der når frem til detektoren. En mulighed er at bruge et optisk filter inde i kryostaten, som vi i øjeblikket er ved at bygge i vores laboratorium. Vi undersøger også brugen af maskinlæringsalgoritmer for at opnå en bedre skelnen mellem signal- og baggrundshændelser registreret med detektoren. Vi undersøger desuden yderligere anvendelsesmuligheder for TES inden for kvantecomputere og kvanteinformation.

Kontakt

 Lektor Manuel Meyer

Se mere

Manuel Meyers forskningsgruppe 

ALPS II experimentet

Sidst opdateret: 05.02.2024