Skip to main content

Syddansk Universitet

Tina Kold

Om PFAS og giftige stoffer i relation til ressourceforbrug.

Jeg har brugt mange år på at forske i de sundhedsmæssige konsekvenser ved udsættelse for PFAS. Blandt andet har jeg fulgt en børnekohorte fra fødsel og frem til i dag. Der er nu gået mere end 12 år.

Vi ser, at børnenes IQ falder med 1-2 point ved udsættelse for PFAS i fosterstadiet. Det påvirker også deres immunsystem på en lang række forskellige måder, for eksempel ved nedsat response overfor almindelige børnevaccinationer. Over flere generationer og med stigende eksponering, kan dette blive et alvorligt samfundsproblem.

Desværre er kemikalierne ikke kun et sundhedsproblem, men også en bæredygtighedsudfordring. For når det globale forbrug stiger, stiger vores eksponering for de giftige stoffer typisk også – og sundhedsrisikoen eskalerer.

Forskningsresultaterne er ikke til at tage fejl af. Vi har brug for politisk handling. Både når det handler om at nedbringe det globale forbrug og udbrede løsninger, som kan sikre de samme egenskaber i alternative produkter. Og det er vigtigt, at man forsøger at lave globale aftaler, da meget af produktionen sker udenfor Danmark og EU.

Ved at skrue ned for vores forbrug skruer vi også ned for eksponeringen af giftstoffer og for presset på planetens ressourcer.

Tina Kold

Mød forskeren

Tina Kold er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 24.01.2024