Den Danske Symptom Kohorte (DaSK)
Escape Study
iTAPP-studiet er et pragmatisk interventionsstudie, som skal evaluere 15-metodens effektivitet som redskab til at identificere og behandle alkoholproblemer hos patienter i almen praksis.
Alkohol har stor indflydelse på den generelle folkesundhed. Alkoholproblemer kan medføre alvorlige helbredskonsekvenser, og i Danmark er der årligt 3000 alkoholrelaterede dødsfald. Det anslås, at ca. 15% af danskerne har et skadeligt forbrug af alkohol. Alligevel søger kun en lille gruppe patienter specialiseret behandling.
Almen praksis er i kontakt med en stor del af befolkningen. Det er derfor et oplagt sted at identificere alkoholproblemer, og det er samtidig et sted, hvor mange patienter kan få hjælp til disse. Alkoholproblemer bliver dog for sjældent italesat og kan være vanskelige at håndtere. Særligt patienter med milde til moderate alkoholproblemer er svære at nå og bliver ofte overset i primærsektoren. Samtidig er det fortsat en stor udfordring at få implementeret virksomme metoder til at hjælpe denne målgruppe af patienter.
iTAPP-studiet vil teste effektiviteten af en ny metode til at identificere og behandle alkoholproblemer blandt patienter i almen praksis. Metoden kaldes 15-metoden.
15-metoden er udviklet specifikt til almen praksis og indebærer en fleksibel og patientcentreret tilgang til italesættelse og behandling af alkoholoverforbrug. Metoden er udviklet i Sverige, og i svensk almen praksis har 15-metoden vist sig lige så effektiv som specialistbehandling til at behandle mild og moderat alkoholafhængighed.
Forud for iTAPP-studiet er 15-metoden pilottestet i Danmark og derpå tilpasset dansk almen praksis.
iTAPP-studiet vil undersøge, hvor effektiv 15-metoden er til at identificere alkoholproblemer i almen praksis, samt hvor effektiv metoden er til at sænke alkoholforbruget blandt patienter, der overskrider Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser.
iTAPP-studiet vil til slut evaluere, om 15-metoden er anbefalelsesværdig til landsdækkende udrulning i almen praksis.
iTAPP-studiet gennemføres som et stepped-wedge clusterrandomiseret kontrolleret forsøg.
Partnership Project (PSP)
Undersøgelsen skal vise, om det styrker patientbehandlingen at bringe patienten sammen med sin praktiserende læge og onkolog via en fælles videosamtale. Samtalen giver bl.a. mulighed for at klarlægge behandlingsforløbet, ansvar og rollefordeling lægerne imellem.
Læse mere om Partnership Project (PSP)
I dag er det en lille andel af det samlede antal af konsultationer i almen praksis, der udgøres af videokonsultationer, og der er stor variation i omfang og brug af videokonsultation blandt praktiserende læger og praksispersonale.
Der efterspørges forskningsbaseret viden om videokonsultation i forhold til at få belyst spørgsmål som: Hvordan påvirker videokonsultation den diagnostiske proces? Behandlingskvaliteten? Patienters tilfredshed? Læge-patient relationen? Social ulighed? Organisering i praksis? Lægers trivsel?
Alle disse spørgsmål har Projekt vCare til formål at undersøge og besvare qua seks delstudier, der gør brug af forskellige forskningsmetoder.
Læs mere om Projekt vCare - Videokonsultation i almen praksis
Behandling med mavesårsmedicin i almen praksis
Coping blandt patienter med funktionelle lidelser
Exicode - Existential Health Cohort Denmark
Gynækologiske alarmsymptomer i den generelle befolkning – er bekymring en væsentlig prædiktor for lægesøgning og diagnostik af sygdom?
Opsporing af sårbare gravide i almen praksis
Overlevende efter hjertestop: Psykosociale, eksistentielle og åndelige behov samt nærdødsoplevelser
Smerter og skader relateret til fysisk aktivitet blandt 10-17-årige danske skolebørn
Statins in the oldest old: clinical effectiveness and approaches to shared decision making