Skip to main content
Forskerne

Forskerne bag projektet

Den Danske Symptom Kohorte (DaSK) 

DaSK udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense, Syddansk Universitet. Vi samarbejder med flere hospitalsafdelinger og andre universitetsenheder i Danmark og deltager desuden i internationale netværk og fora om symptomforskning.

 

Billede af forskerne bag Dask

Her på siden finder du en præsentation og kort beskrivelse af projektleder Dorte Ejg Jarbøl og den øvrige projektgruppe, samt en liste over projektmedarbejdere og samarbejdspartnere.
 

Leder af Den Danske Symptom Kohorte (DaSK)

Professor, ph.d., praktiserende læge Dorte Ejg Jarbøl, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Tovholder og initiativtager til Den Danske Symptom Kohorte. Opnåede sin ph.d.-grad i 2005, og har været professor i almen medicin siden 2018. Er sideløbende med forskning været praktiserende læge i Kerteminde, Fyn. En af Danmarks førende forskere indenfor symptomoplevelser, kontakt til den praktiserende læge og diagnostik med fokus på flere områder som for eksempel mave-tarmsygdomme, kræft, uforklarede symptomer og graviditet. Har gennem mange år været engageret i udvikling af og deltagelse i undervisning af både kommende læger på medicinstudiet på SDU, og til efteruddannelse af blandt andet de praktiserende læger og øvrig formidling af forskningsresultater.

Projektgruppen 

Professor, ph.d., forskningsleder, klinisk farmakolog, praktiserende læge Jens Søndergaard, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Forskningsleder på Forskningsenheden for Almen Praksis siden 2011, opnåede sin ph.d.-grad i 2002 og har været professor i almen medicin siden 2008. Beskæftiger sig med et bredt felt af forskning indenfor blandt andet lægemiddelforskning, symptomforskning, aldring og sammenhænge i overgangen mellem sygehus og almen praksis. Har været involveret i en lang række af projekter, der har bidraget til omfattende viden indenfor faget almen medicin.

 

Lektor, ph.d., læge Sanne Rasmussen, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Opnåede sin ph.d.-grad i 2015 og har været lektor siden 2020. En del af holdet bag Den Danske Symptom Kohorte i 2012, hvor hun var med i både udvikling af og udsendelse af spørgeskemaet, og efterfølgende skrev ph.d.-afhandling om lægesøgning med symptomer fra mave-tarmkanalen. Interesse for social ulighed, mave-tarmsygdomme og uforklarede symptomer. I den Danske Symptom Kohorte 2022 tovholder på delprojekter omhandlende sundhedskompetence og social ulighed i sundhedsvæsenet. Gennemfører sideløbende med forskningen speciallægeuddannelse i almen medicin.
 

Lektor, ph.d., læge Kirubakaran Balasubramaniam, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Opnåede sin ph.d.-grad i 2016 og har været lektor siden 2020. En del af holdet bag Den Danske Symptom Kohorte i 2012, hvor han var med i både udvikling af og udsendelse af spørgeskemaet, og efterfølgende skrev ph.d.-afhandling om lægesøgning med gynækologiske symptomer. Interesse for kvindesygdomme og gynækologiske symptomer, diagnostiske tests i almen praksis og psykologiske mekanismer, herunder coping. I den Danske Symptom Kohorte 2022 tovholder på projekter om kvindesygdomme, herunder en ny undersøgelse af symptomer på endometriose. 
Gennemfører sideløbende med forskningen speciallægeuddannelse i almen medicin.
 

Lektor, ph.d., læge Peter Fentz Haastrup, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Lektor siden 2020, opnåede sin ph.d.-grad i 2016 inden for behandling af mavetarmsygdomme i almen praksis. Har sideløbende med lægemiddelforskning deltaget i flere arbejder med udgangspunkt i Den Danske Symptom Kohorte fra 2012, og er en del af projektgruppen bag Den Danske Symptom Kohorte i 2022, hvor han er tovholder på projekter, der handler om befolkningens mentale sundhed.
Gennemfører sideløbende med forskningen speciallægeuddannelse i almen medicin.
 

Ph.d.-studerende, læge Gitte Bruun Lauridsen, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet 

Uddannet læge i 2016, indskrevet som ph.d.-studerende i 2021. Forsker i rettidig diagnostik af kræft, og hvilke faktorer hos både patienter og de praktiserende læger der har betydning for udredning af kræft. En del af Den Danske Symptom Kohorte siden 2020. Orlov fra speciallægeuddannelse i almen medicin.
 

Ph.d.-studerende, læge Isabella Pernille Raasthøj, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Uddannet læge i 2018, indskrevet som ph.d.-studerende i 2020. Forsker i tilstande med multiple symptomer, herunder hvordan individer med multiple symptomer håndterer deres symptomer (også kendt som coping). Skrev i 2017 kandidatspeciale med resultater fra Den Danske Symptom Kohorte omhandlende inkontinens hos kvinder, og har været en del af projektgruppen bag den Danske Symptomkohorte siden 2020.

 

Ph.d.-studerende, læge Lisa Maria Sele Sætre, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Uddannet læge i 2016, indskrevet som ph.d.-studerende i 2020. Forsker i rettidig diagnostik af lungekræft, med fokus på, hvad der har betydning for om det enkelte individ søger læger med symptomer på lungekræft. Interesse i social ulighed og hvordan sundhedspersonalet kan opnå større forståelse og herved kommunikere mere hensigtsmæssigt med udvalgte i grupper i befolkningen. Gennemførte i 2014-2015 et forskningsår under medicinstudiet, og arbejedede i den forbindelse med   med resultater omhandlende symptomer på lungekræft fra Den Dansk Symptom Kohorte 2012, og har været en del af DaSK-gruppen siden.
 

Cand.scient.anth., videnskabelig assistent Natasja Eilerskov, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet

Uddannet medicinsk antropolog fra Aarhus Universitet i 2020. Forsker i brugerinddragelse, patientperspektiver, social ulighed og relationer i sundhedsvæsenet. Har særligt fokus på diagnostiske og bureaukratiske kategoriseringer af både mennesker og problematikker, samt hvordan forskellige aktører navigerer i, interagerer med og relaterer sig til og (re)producerer sådanne forståelser af problematikker.
Foretog i 2019 et længere etnografisk feltarbejde i et Clubhouse i Canada – også kendt som Fountain House eller fontænehuset – som er et dagtilbud for mennesker med psykisk sygdom. Fokuserer som en del af projektgruppen bag Den Danske Symptom Kohorte på at sætte forskellige menneskers forståelser, oplevelser og perspektiver i spil.
 

Projektmedarbejdere

Cand.scient.anth., videnskabelig assistent Natasja Eilerskov, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
Projektsygeplejerske Heidi Gram, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
Cand. scient., ph.d., statistiker Sonja Wehberg, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
Cand. scient., Statistiker Maria Munch Storsveen, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
 

Samarbejdspartnere

Professor, ph.d., institutleder, cand. scient. Jesper Bo Nielsen, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet
Professor, ph.d., forskningsleder, overlæge Christian B. Laursen, Lungemedicinsk afdeling J, Odense Universitetshospital
Post. Doc., ph.d., cand. scient. psych. Anders Larrabee Sønderlund, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
Seniorforsker, ph.d., psykiater Simon Anhøj, Psykiatrisk afdeling, Svendborg Sygehus OUH/Svendborg Sygehus
Lektor, ph.d., praktiserende læge Marianne Rosendal, Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital
Lektor, ph.d., Cand.scient.psych. Tina Birgitte Wisbech Carstensen, Institut for klinisk medicin, Aarhus Universitet og Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital
Lektor, ph.d., praktiserende læge Jesper Lykkegaard, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet
Ph.d., cand.scient.san., sygeplejerske Maiken Wolderslund, Center for Patientkommunikation
Ph.d., klinisk onkolog Katrine Schønnemann, Onkologisk afdeling R, Odense Universitetshospital
Post. Doc., ph.d., læge Anna Aaby, Dansk Health Literacy Netværk, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Århus Universitet.
 

Sidst opdateret: 20.10.2023