Skip to main content
Om_DaSK

Om DaSK projekt

Baggrund 

Sundhedsprofessionelle og lægfolk kan have forskellige forståelser af, hvad begrebet ”symptomer” dækker over. I denne undersøgelse bruges ordet som en fællesbetegnelse for kropslige fornemmelser, signaler, oplevelser, tegn og ubehag, og det er således ikke altid ensbetydende med et sygdomstegn. I 2012 viste vi med den første Danske Symptom Kohorte-undersøgelse at symptomer overordnet er hyppige i den danske befolkning og at under halvdelen af alle symptomer fører til henvendelse til lægen. Siden er der fra flere patientforeninger og Sundhedsstyrelsen lavet oplysningskampagner om blandt andet symptomer, lægesøgning og sygdom. Vi ved dog ikke om disse kampagner har haft den ønskede effekt. Derudover har mange danskere fortsat problemer med at finde vejen rundt i det danske sundhedsvæsen. Vi laver derfor en 10 års opfølgning på 2012-undersøgelsen. Opfølgningen skal gøre os klogere på, hvad der påvirker beslutningen om at søge læge med forskellige symptomer.  Denne viden kan anvendes til at bedre både kommunikationen, relationen og organiseringen hos den praktiserende læger og på sygehusene. 
 

Hvad kommer der ud af det? 

Undersøgelsen vil give en bedre forståelse af danskernes erkendelse, fortolkning og reaktion på symptomer, og om der er sket ændringer over de seneste 10 år.  Endvidere vil undersøgelsen bidrage med viden om, hvad der medfører henvendelse til lægen, samt hvilke overvejelser, der kan ligge til grund for ikke at henvende sig til lægen. 
 
Undersøgelsen vil bidrage til at udpege grupper i befolkningen, der har behov for ekstra støtte både i forbindelse med henvendelse til lægen, og ved udrednings- og eventuelle behandlingsforløb enten hos den praktiserende læge eller på sygehuset. Øget viden om sårbare grupper, og deres overvejelser og handlemønstre i forbindelse med symptomer, vil være yderst værdifuld i tilrettelæggelse af individualiserede udrednings- og behandlingsforløb og vil være med til at sikre et mere sammenhængende sundhedsvæsen for alle. Mere sammenhæng vil øge sandsynligheden for rettidig udredning, diagnose og behandling af alvorlige sygdomme, og derved bedre overlevelse og livskvalitet for rigtig mange patienter i Danmark.
 
Det er ikke kun individuelle faktorer, der kan tænkes at påvirke kontakten til sundhedsvæsenet. Også udefrakommende påvirkninger kan have stor indflydelse på befolkningens lægeøgning og dermed også deres udrednings- og behandlingsforløb. Den igangværende Covid19-pandemi er eksempel på en ydre faktor med stor indflydelse på borgernes kontakt til sundhedsvæsenet, både aktuelt og i fremtiden. Ved at undersøge pandemiens påvirkning af kontakten til sundhedsvæsenet vil vi bidrage til optimering af håndteringen af lignende situationer i fremtiden.
 

Status

Spørgeskemaundersøgelsen er afsluttet.
Det er ikke længere muligt at kontakte os per telefon, men vi kan træffes via e-mail. 

 

Resultater

De første resultater forventes i starten af 2023.

Sidst opdateret: 20.10.2023