Resultaterne af den Danske Symptom Kohorte 2012
I studierne, der fokuserer på symptomer, der kan være tegn på kræft, beskrives hyppigheden af symptomer på henholdsvis tarmkræft, lungekræft og kræft i underlivet. Studierne viser, at en del af de kræftrelaterede symptomer opleves hyppigt. Det gælder for eksempel for hoste, mavesmerter og ændret afføringsmønster, mens symptomer som blod i afføringen, blødning fra underlivet efter overgangsalderen og at hoste blod op er mere sjældne. Langt fra alle kræftsymptomer medfører kontakt til lægen. Eksempelvis har blot en tredjedel drøftet oplevelse af blod i afføringen. Tre ud af fire har talt med lægen, hvis de har oplevet at hoste blod op.
I studierne, der undersøger barrierer for at kontakte lægen med symptomer på kræft, ses at mange af de deltagere, der ikke havde været ved læge med deres symptom(er), rapporter, at de var bekymret for at fejle noget alvorligt, mens andre er bekymrede for at spilde lægens tid eller synes det vil være pinligt at tale med lægen om symptomerne. Studierne viste også, at netop de deltagere, der har oplevet symptomer, der inkluderede blod (blod i afføringen, blodigt opspyt ect.), har størst sandsynlighed for at få kræft.
I en række studier undersøges hyppige og generende symptomer, som inkontinens hos både mænd og kvinder. Disse studier viser, at mange har barrierer for at tale med sin læge om disse symptomer – også selv om symptomerne påvirker dagligdagen og giver anledning til bekymring. Denne viden er vigtig, ikke mindst for de praktiserende læger, der med fordel kan være opsøgende, da patienterne ikke nødvendigvis selv bringer det på banen.
Du kan læse mere om resultaterne af hvert delstudie og flere detaljerede resultater fra Den Danske Symptom Kohorte i 2012 ved at klikke på nedenstående. Linket fører dig til Syddansk Universitets hjemmeside, hvor du kan læse et kort dansk resume af artiklerne, og også finde et link til de engelsksprogede artikler.