Forskning med fokus på relationer i almen praksis er et bredt og komplekst felt, som kan anskues og forstås fra forskellige videnskabelige og faglige tilgange. Gruppens medlemmer har baggrund i en række forskellige akademiske discipliner såsom medicin, sygeplejevidenskab, ergoterapi, sociologi, psykologi, teologi, antropologi, etnologi, medievidenskab, virksomhedskommunikation og økonomi.
Gruppen henter bl.a. inspiration i følgende antagelser hentet fra socialvidenskab og humaniora:
1. Mennesket skal forstås som en uadskillelig del af sin omverden. Sociale relationer, kommunikation og fælleskaber (såsom familie, venner, kolleger) er med til at skabe og genskabe samfund og kultur.
2. Kvaliteten af menneskers relationer er afgørende for menneskers trivsel og oplevelse af et meningsfuldt liv.
3. Følgeligt lever mennesket sin sundhed og sygdom i samspil med sin omverden, og sundhed og sygdom er derfor påvirket af og påvirker sociale og relationelle forhold.
Med afsæt i ovenstående samles gruppen om temaer såsom:
Relationen mellem borger og sundhedsprofessionel i almen praksis, inter-kollegiale relationer, medicinsk teknologi og relationer, person/relationscentreret medicin, narrativ medicin, konsultationsprocessen, kommunikation, empati, brugerinddragelse, professions-identitet.
Vi mødes i gruppen fire gange om året til møder, hvor et særligt emne bliver præsenteret og diskuteret.
Ved interesse og spørgsmål kan henvendelser rettes til Elisabeth Assing Hvidt (
ehvidt@health.sdu.dk)
Igangværende projekter:
Dette projekt undersøger, hvordan den gode relation dannes mellem patient og almen praksis (forstået som hele praksis med alt personale).
Projektet løber fra 2018-2021, er støttet af Praksisfonden for Almen Praksis.
Undersøgelser har vist, at vores relation til andre og til os selv har stor betydning for, hvordan vi har det mentalt og i hvor høj grad, vi oplever stress. Ingen viden foreligger om, hvordan det ser ud i Danmark blandt danske studerende.
Undersøgelsen er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) og udføres i perioden 2018-2021 af Lektor, Elisabeth Assing Hvidt, Post doc, Christina Maar Andersen & Professor Jens Søndergaard.
Internationale undersøgelser har vist, at medicinstuderendes empati daler i løbet af studiet. Ingen viden foreligger om, hvordan det ser ud i Danmark blandt danske medicinstuderende. Den viden bidrager dette projekt til.
Undersøgelsen er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) og udføres i perioden 2018-2021. Projektledere: Lektor, Elisabeth Assing Hvidt, Post doc, Christina Maar Andersen & Professor Jens Søndergaard.
E-mailkonsultationer bruges i stigende grad i almen praksis. Men hvordan oplever læger og patienter den nye form for dialog?
Videokonsultationer i almen praksis har kun været anvendt i meget begrænset omfang inden COVID-19 pandemikrisen – i Danmark og internationalt. Omtalte krise har dog fået mange praktiserende læger til at indføre videokonsultationer som en alternativ konsultationsform – i første omgang for at kunne blive ved med at behandle patienter uden risiko for smittespredning. Hvad videokonsultation medfører af nye, forandrede muligheder, men også udfordringer, fx hvad angår faglig kvalitet, kommunikation og relation mellem læge og patient, samt lige adgang til sundhedsydelser, vides endnu ikke.
Det er dog strengt nødvendigt at skaffe denne viden, eftersom videokonsultationens fremtidige rolle som fremtidig konsultationsform debatteres og forhandles netop nu blandt klinikere og politikere - og efter alt at dømme bliver et fast tilbud i det danske sundhedsvæsen.
Undersøgelsen er støttet af Fonden for Almen Praksis og Sygeforsikringen Danmark og udføres i perioden 2020-2024. Projektledere: Lektor, Elisabeth Assing Hvidt & Professor Jens Søndergaard.