Skip to main content

80 studerende kom med autonome løsninger til Danfoss

Gennem konkurrencen SDU Case Competition bød 80 studerende fordelt på 23 nationaliteter ind med autonome løsninger til hovedsponsoren Danfoss. De studerende arbejdede i 48 timer i træk i kampen om en samlet præmiepulje på 30.000 kroner sponseret af Danfoss.

-    SDU Case Competition er kommet for at blive. Der har været tale om en uforglemmelig weekend, og vi kunne ikke have været mere begejstrede for udfaldet end tilfældet er. Både SDU som arrangør og Danfoss som sponsor har allerede sagt ja til endnu omgang.

Sådan lyder det fra tovholder for det event, der udspillede sig over 48 timer fra fredag til søndag på Alsion, innovationskonsulent ved SDU, Frederik Gottlieb.

De unge talenter brainstormede, hackede, legede, grinte, pitchede og nørdede intenst med kreative problemløsninger indenfor emnerne autonome systemer og køretøjer. Og autonome systemer ER vigtige i forbindelse med den grønne omstilling.

Den billigste og reneste energi er nemlig den, vi ikke bruger. Derfor begynder overgangen til et bæredygtigt energiforbrug med energieffektivisering. I den sammenhæng er automatisering og autonome løsninger en absolut nødvendighed.

Automatisering og autonome løsninger bidrager til den grønne omstilling i kraft af reduceret ressourceforbrug og udgifter til arbejdskraft, hvilket muliggør produktion i nærområder, og reducerer transportbehovet og dermed også udledningen af CO2 fra transport.

Samtidig er automatisering mere effektiv og nøjagtig, hvilket mindsker spild og sikrer optimal udnyttelse af både råvarer, energi og vand.

Ægget kom først

Konkurrencens hovedsponsor, Danfoss, havde ikke blot stillet en samlet præmiepulje på 30.000 kroner til rådighed, men også leveret reelle cases indenfor autonome systemer, som kan integreres i landbrug, lufthavne, indenfor skovbrug eller i konstruktionsindustrien.

Konkurrencens vinder blev ’Team Eggsperts’ bestående af Otel Emanuel-Ionut, Hana Tranum, Melanie Rahm, Arthicha Srisuchinnawong og Daniel Mauricio Fernández González.

Teamet havde fremstillet en prototype på en selvkørende æggesamler til fritgående høns. I business-casen fremlagde de en plan for øget indtjening, ligesom de viste eksempler, hvordan den automatiske æg-indsamler ville eliminere ting som luftvejsinfektioner og rygskader blandt ansatte på æggefarme.

-    Min teammate herovre programmerede til 15 minutter før præsentationen, hvilket illustrerer, hvor intenst forløbet har været, men vi ville 100% gøre det hele igen, for det har været helt igennem fantastisk, fortæller Otel Emanuel-Ionut.

Holdet fejrede førstepladsen med et par øl, men ramte herefter hurtigt hovedpuderne som konsekvens af weekendens oparbejdede søvnunderskud. ’Team Eggsperts fem medlemmer fremhæver det tværfaglige samarbejde som et af de fedeste aspekter i konkurrencen.

-    Det har været så imponerede at se, hvad andre fagretninger kan. Robot-drengene er specialister i et snævert emne med et meget specifikt fokus, hvor jeg fra business-delen skal fokusere på helheden. Det var fantastisk et være i stand til at forene vores kompetencer. Det har været utrolig interessant at opleve forskellige måde at tænke på, fortæller Melanie Rahm.

Det var ikke kun deltagerne, som var begejstret for SDU Case Competition. Også en benhård jury bestående af dekan for Det Tekniske Fakultet ved SDU, Henrik Bindslev, President for Controls ved Danfoss, Henrik V. Jørgensen, leder af Institut for Mekanik og Elektronik ved SDU, Thomas Buhl, administrerende direktør for MIR, Søren E. Nielsen, og Head of Autonomous ved Danfoss, Peter Bleday, havde armene i vejret over de studerende.

Danfoss kunne suge ny inspiration til autonome systemer og selvkørende køretøjer, og President for Controls ved Danfoss, Henrik V. Jørgensen, var begejstret over konceptet og de studerendes præsentationer.

-    Jeg var spændt på udfaldet, men resultatet meget imponerende. Noget af det rammer direkte ned i, hvad vi går og laver til hverdag. Som Peter Bleday sagde, var han ude og besøge en mandel-farm for 14 dage siden, hvor de står med netop de problemer som de studerende kom op med en potentiel løsning på. Så deres ideer er rigtig gode.

Næste udgave af SDU Case Competition kommer til at finde sted i efteråret 2022. Den præcise dato er endnu ikke fastlagt.


Redaktionen afsluttet: 07.11.2021