Skip to main content
DA / EN
Bevillinger

Fabrikant Mads Clausen Fond støtter lokal forskning med regn af bevillinger

Med hele syv bevillinger fra Fabrikant Mads Clausen Fond til Institut for Mekanik og Elektronik (IME) får den lokale SDU-campus mulighed for at købe nyt udstyr til gavn for forskning og uddannelse på universitetet.

Af Sune Holst, , 11-01-2024

Fabrikant Mads Clausen Fond tildelte syv bevillinger til IME før jul. Center for Industriel Elektronik's kondensatorgruppe var heldig at modtage to af dem til projekterne "Opbygning af en eksperimentel elektrokalorimeter til måling af varmetab i effektelektronik" og "3D-print af indlejrede elektroniske enheder gennem en ny fremstillingsproces".

Lektor William Greenbank sigter mod at gøre vores elektroniske enheder klogere og mere langtidsholdbare. Takket være tilskuddet på 100.000 kroner Fabrikant Mads Clausen Fond, er han i gang med at bygge en "elektrokalorimeter".

"Det er ikke så kompliceret, som det lyder - tænk på det som et super-videnskabeligt værktøj, der hjælper os med at forstå, hvor meget varme vores gadgets genererer."

Måling af spildvarme fra effektelektronik er essentiel for energieffektivitet og bestemmelse af komponenters levetid. En effektelektronik enhed, der udvikler meget varme, vil sandsynligvis have en reduceret levetid.

Denne varme kan stamme fra problemer med designet af en enhed eller på grund af produktionsfejl. Normalt bruges to værktøjer til at vurdere den varme, en enhed producerer: Multiphysiksimulationer og termiske kameraer. Simulationer er gode, men antager ofte ideelle enheder uden produktionsfejl eller slid ved langvarig brug, hvilket kan resultere i overdreven varmeudvikling. På den anden side kan et termisk kamera opfange en del af den udstrålede varme fra en enhed, men kan ikke måle den samlede varme, som en enhed udsender i miljøet.

Hvorfor betyder dette noget for os? Jo, når vores gadgets bliver for varme, holder de ikke så længe.

"Elektrokalorimeteret vil hjælpe os med at måle den samlede varme, en enhed producerer under drift. Disse oplysninger vil hjælpe os med at få vores gadgets til at fungere bedre og holde længere," forklarer William Greenbank.

"Ved at reducere spildvarme i elektronik kan vores enheder holde længere og forbruge mindre energi, hvilket reducerer både kulstofudledning på grund af overdrevet energiforbrug og det elektronikaffald, vi genererer, når vores enheder fejler. Dette er nødvendigt for at nå FN's verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion," uddyber forskeren.

Projektet starter i marts og sigter mod at bringe os mere effektiv og pålidelig elektronik. Plus, lokale studerende får mulighed for at være en del af processen, så de på en håndgribelig og virkelighedsnær måde får fingrene i forskningen bag de elektroniske enheder, der omgiver os i vores dagligdag.

3D-print Magi: Lokal forsker skaber bølger i elektronik
Takket være endnu et tilskud på 100.000 kroner fra Fabrikant Mads Clausen Fond arbejder postdoc Bartosz Gackowski på et projekt, der ved hjælp af 3D-printere kan ændre måden, vi fremstiller elektroniske enheder på.

"De nuværende metoder til 3D-print af elektronik er begrænset af kompatibiliteten af de tilgængelige materialer, for det meste ledende blæk baseret på sølvnanopartikler. For at 3D-printe effektelektronik, er det nødvendigt at kombinere flere materialer med forskellige ledningsevner, hvilket ikke er muligt med de eksisterende materialer og udstyr. Derfor sigter vi mod at bygge vores egen prototype, der kan indlejre op til seks forskellige materialer ved ekstrudering og sprøjtning. På denne måde kan vi styre egenskaberne ved hver mikrometer af vores enheder og gå langt ud over, hvad der nu er muligt," forklarer Gackowski.

Projektet løber fra 1. januar 2024 til 31. december 2024.

Redaktionen afsluttet: 11.01.2024