Skip to main content
DA / EN

SDU forskning kan få indflydelse på den næste disruption

Faktum: El-bilerne kommer. Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, hvor, hvornår og måske, nej el-bilerne kommer, og de kommer lige om lidt. Når det sker, så vil vi se en kæmpe omvæltning inden for effektelektronik-branchen. Omvæltningen vil skabe store vindere og enorme tabere. Derfor ruster regionens virksomheder sig med Danfoss i spidsen til den nye virkelighed. Det gør de i samarbejde med SDU på et overordnet plan i forbindelse med etableringen af Center for industriel Elektronik, men også specifikt i et projekt med navnet PE:Region.

Det er svært at spå - specielt om fremtiden. Stanford-økonomen og RethinkX-stifter, Tony Seba, har dog en ganske pæn resultatliste, når det kommer til forudsigelser. Han forudså boomet for solenergi på et tidspunkt, hvor prisen på denne var 10 gange højere, end hvad den er i dag. Hans seneste forudsigelser forudser to ting: Ét, i 2030 vil 95% af befolkningen ikke eje deres egen bil. To, de elektriske biler vil lægge olieindustrien i graven på selv samme tidspunkt.

Ny teknologi skaber disruption

Helt så bombastiske er hverken Kasper M. Paasch fra SDU eller direktør for Teknologi og Innovation hos Danfoss Drives, Niels Gade. Men begge er de dog enige om, at el-bilerne kommer. Og når de kommer, så gælder det om at være parat. Begrebet disruption er en fortælling om en verden i forandring. En verden vi skal tilpasse os for at overleve.

Disruption opstår, når flere teknologier bliver modnet på samme tid. Tænk blot på touch-teknologien, bedre batterier og mindre kameraer, som tilsammen banede vejen for Apples iPhone.

Niels Gade mener, at vi står på kanten af noget tilsvarende inden for bilindustrien. Og det er faktisk rigtig interessant, for selvom man ikke umiddelbart forbinder, hverken Danmark generelt eller Sydjylland i særdeleshed med bilindustrien, så har Danfoss Drives faktisk komponenter i over 30 millioner biler på de europæiske veje.

- Hos Danfoss peger vi på en række megatrends, som kommer til at sætte dagsordenen og drive udviklingen de kommende par år. Det er specielt elektrificering, digitalisering, urbanisering samt klimaændringer, vi har fokus på.

Optimerer bilkomponenter

Og Danfoss ruster sig til den kommende disruption. Rettidig omhu kan man kalde det. Ét af initiativerne i den sammenhæng er Interreg-projektet PE:Region, som firmaer og universiteter på begge sider af den dansk/tyske grænse er gået sammen om. I projektet videndeles, forskes og netværkes der inden for de store trends, som kommer til at forme fremtiden.

- Effektelektronik skal gøres billigere, bedre, mindre og smartere. For det SKAL være kompakt og robust, når det drejer sig om biler. Hvis du har en motor med 10kW og mister bare 2% af effekten, så snakker vi altså stadig om et spild på et par hundrede watt. Det svarer til den energi en kogeplade i dit køkken bruger, siger Kasper M. Paasch fra Mads Clausen instituttet, Syddansk Universitet, som står i spidsen for projektet.

I projektet PE:Region arbejdes der på demonstratorer, som skal sætte standarden for fremtidens effektelektronik, bl.a. en 20kW batterilader til elbiler, som er betydelig hurtigere end de eksisterende og samtidig er mere skånsom over for miljøet. En anden demonstrator fokuserer på hurtig styring af elmotorer. De to demonstratorer opsummerer projektet PE:Region rigtig godt: Det handler om bedre effektelektronik og grøn energi.

Skal løfte hele regionen

Gustav Nebel fra Sønderborg Vækstråd er en del projektet, hvor han faciliterer kontakt mellem universitet og virksomheder.

- Vi har en række virksomheder i området, der er førende komponentleverandører inden for effektelektronik. Vi prøver med dette projekt at få opbygget noget viden, som kan være med til at styrke deres markedsposition. Med disse demonstratorer gør vi samarbejdet mellem universitet og virksomheder konkret.

Gustav Nebel fortæller videre, at SDU ligger inde med en meget dyb viden om energieffektiv konvertering af strøm, som de kan dele ud af til industrien, samtidig med, at SDU selv nyder godt af input og feedback fra virksomhederne og projektpartnerne.

En afledt effekt af projektet er altså, at virksomheder inden for effektelektronik på begge sider af den dansk-tyske grænse styrker deres position på et marked, hvor de i forvejen står utroligt stærkt på verdensplan. På den måde skaber og fastholder projektet PE:Region job i både Syddanmark og Nordtyskland.
 
Redaktionen afsluttet: 01.11.2018