Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Evaluering af ’København - en by i bevægelse’

Undersøgelsen omfatter evalueringen af 5 forskellige indsatser, der alle indgår i motionsstrategien "København - en by i bevægelse", som er en stor og koordineret kommunal bestræbelse på at fremme københavnernes fysiske aktivitetsniveau og dermed den generelle sundhed.

Evaluering af Move
Projektet Move går ud på at etablere motionsvejledning, der kan operere over hele byen med opsøgende arbejde, information, individuel rådgivning og motiverende samtaler, netværksdannelse og rekruttering af deltagere til egnede tilbud. Projektets målgruppe er fysisk inaktive københavnere i alle aldre, der ønsker at få vejledning i en mere fysisk aktiv livsstil. Formålet er at øge flere københavneres fysiske aktivitetsniveau og derigennem fremme sundheden samt udbrede kendskabet til, at det er sjovt at røre sig.
Evalueringen af projektet skal afdække:
- Hvem der benytter vejledningen, dvs. om formålet med især at støtte de grupper, som er mest fysisk inaktive, er opfyldt..
- Hvilke grupper 'MOVE' får kontakt med i sammenligning med andre initiativer i Københavns Kommune (her tænkes især på Motion og Kost på Recept)
- Om vejledningen har bidraget til at gøre deltagerne mere fysisk aktive mv.
- Deltagernes vurdering af de forskellige dele af konceptet i 'MOVE'.
- Sammenhængen mellem 'ændringer i fysisk aktivitet' og forskellige variable (køn, alder, uddannelse, idrætsbaggrund mv.)
- Og endelig skal evalueringen belyse samarbejdet med projektets interessenter, der kan henvise til udbuddet, udbyderne af idrætstilbud mv.

Evaluering af Byens Grønne Puls
Projektets mål er at invitere og motivere til uorganiserede og organiserede aktiviteter såsom leg, udeskole, ophold, spadsereture, naturoplevelser, stavgang - alle former for fysisk aktivitet. Projektet rummer både ny infrastruktur, nye faciliteter og uddannelse / træning af instruktører / brugere. Træning og uddannelse i brugen af faciliteterne tager sigte på såvel professionelle faggrupper (daginstitutioner, fritidsklubber, skoler, dagcentre for ældre m.fl.) som idrætsklubber og -organisationer.
Evalueringen af dette projekt skal afdække anvendelsen af de grønne områder og nye faciliteter. Evalueringen vil således kunne belyse:
- om der sker en stigning i benyttelsen af den pågældende facilitet (grønne område mv.) - både 'uorganiseret ' og 'organiseret'.
- om der sker en kvalitativ ændring i måden området benyttes.
- hvem der benytter området og om der sker en ændring i dette efter facilitetens etablering.
- om brugerne af området er tilfredse.

Evaluering af Idrætscontainere
Dette projekt går ud på at koordinere kommunens indsatser med 'Containeridræt' målrettet forenings- og institutionsløse børn og unge mellem 7 og 16 år.
Evalueringen skal afdække:
- Hvor meget og hvordan idrætscontainerne benyttes.
- Hvem der benytter containeren, og hvad de synes om den. samt om denne form for fysisk aktivitetsmulighed formår at tiltrække den gruppe af børn, som ikke deltager i mere organiserede tilbud og derved bidrager til at udligne den sociale ulighed i sundheden.
- Forskelle i børnenes fysiske aktivitetsmønster mellem områder med en container og områder uden en container.

Evaluering af Styrketræning til ældre
Projektets formål er at skabe vedvarende styrketræningstilbud til ældre inaktive Københavnere, som kan forebygge livsstilssygdomme samt forbedre den generelle sundhed blandt den ældre del af Københavns borgere. Dette gøres dels ved at tilbyde styrketræningsforløb specifikt til denne målgruppe - samt ved at uddanne et frivilligt instruktørkorps af undervisere, der kan varetage styrketræningstilbuddene fremover.
Evalueringen skal afdække
- hvor mange der benytter tilbuddet om styrketræning.
- hvem der benytter tilbuddet (deres sociale baggrund, idræts- og motionserfaring mv.). samt om denne indsats fremmer det overordnede formål med især at støtte de grupper, som er mest fysisk inaktive.
- deltagernes vurdering af tilbuddet
- og foretage en vurdering af det kursusforløb, som de frivillige instruktører deltager i, samt af de frivillige instruktørers faglighed.

Evaluering af Move@school
Projektet er en flerstrenget tilgang til mere fysisk aktivitet i skolen. Projektets formål er at bidrage til at flere børn er fysisk aktive i skolen samt at de oplever bevægelsesglæde. Derudover er det projektets mål at udvikle metoder til at øge børn og unges fysiske aktivitetsniveau i skoletiden ved at tilbyde skolelærere inspiration og ny viden om hvordan man kan inddrage fysisk aktivitet som en del af undervisningen.
Evalueringen skal afdække:
- hvorledes de forskellige tiltag i projektet (oplæg, temadage, skriftligt inspirationsmateriale, indkøb af legeudstyr mv.) har inspireret lærernes daglige praksis i såvel undervisningen som i frikvarterer
- om opstilling af forskellige legeredskaber og rekvisitter samt de øvrige tiltag har bidraget til at skolebørnene er blevet mere fysisk aktive i frikvartererne
- om den daglige praksis på skolerne har ændret sig i forhold til mere fokus på fysisk aktivitet

Evaluering af det tværsektorielle samarbejde om motionsstrategien "København - en by i Bevægelse"
Det tværsektorielle samarbejde på tværs af forvaltningerne i Københavns Kommune vil indeholde to dele:
For det første tager evalueringen udgangspunkt i det samarbejde eller partnerskab, der etableres mellem de forskellige forvaltninger, og som bygger på et fælles mål eller vision. Denne del vil sætte fokus på, hvordan det tværsektorielle samarbejde har håndteret disse (forventede) forskelle i bestræbelsen på at opnå det fælles mål i form af:
- forskellige fortolkninger af det fælles mål.
- forskellige forestillinger om, hvordan målet skal nås.
- Forskellige forvaltningskulturer (internt og i forhold til eksterne samarbejdspartnere).
- forskellige 'fagligheder'
- forskellige interesser som hver forvaltning skal tage hensyn til (både internt og eksternt).
For det andet skal evalueringen belyse, i hvilken grad og hvordan det overordnede mål om at gøre københavnerne mere fysisk aktive ændrer på holdninger, praksis og prioriteringer i de forskellige forvaltninger. Evalueringen vil såvel omfatte ledelsesniveauet som udførelsesniveauet.

Projektets varighed: 2006-2007
Finansieres af: Folkesundhed København, Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune
Forskere på projektet: Lise Specht Petersen og Bjarne Ibsen

Publikationer:
Petersen LS. Ibsen B. København - en by i bevægelse: evaluering af Københavns Kommunes motionsstrategi. Odense: Institut for Idræt og Biomekanik, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 2009. - Movements, 2009:7 (pdf)

Petersen LS, Ibsen B. København - en by i bevægelse: en sammenfatning af evalueringen. Odense: Institut for Idræt og Biomekanik, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 2009. (pdf)

 

Sidst opdateret: 13.10.2023