Projektsamarbejdet omhandler gennemførelsen af NFA projektet ”Tilbage til arbejdet”. I forbindelse med et interventionsprojekt i de kommunale ældreplejer i Odense, Århus og evt. Københavns kommuner, gennemføres et individuelt rehabiliteringsforløb for sygemeldte med over 8 ugers fravær pga. af bevægeapparatbesvær. Rehabiliteringsforløbet er baseret på en gradvist progredierende fysisk aktivitet (operant conditioning) kombineret med en psykologisk kognitiv adfærdsmæssig tilgang til smerte, smerteoplevelse og smertehåndtering. Programmet består af en ugentlig session af 2 timers varighed og et forløb, som strækker sig over ca. seks uger.
- SDU forbereder og gennemfører individuelle rehabiliteringsforløb for de sygemeldte i de kommunale ældreplejer, som er omfattet af projektet. SDU er ansvarlig for den kognitive adfærdsmæssige del af rehabiliteringstilbuddet, der gennemføres som gruppesessioner med omkring 6-8 deltagere i hver gruppe. Det skønnes, at der indenfor projektets rammer vil kunne gennemføres omkring seks terapiforløb fordelt på de tre deltagende kommuner.
- NFA udfører følgende opgaver: Projektledelse og gennemførelse af det samlede forskningsprojekt som beskrevet i projektbeskrivelsen og kontakten til de deltagende institutioner og kommuner.
Projektets varighed: 2007-2008
Finansieret af: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (Arbejdsmiljøinstituttet)
Projektets styring: Nils Fallentin, NFA
Forsker på projektet: Kirsten Kaya Roessler
Publikation:
Roessler KK. Gruppesamtaler som psykologisk behandling af kroniske smerter. Odense: Institut for Idræt og Biomekanik, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 2009.- Movements, 2009:3 (pdf)