Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Artrose i Hvidovre Kommune

Mennesker med ingen eller kort uddannelse udvikler oftere artrose og har sværere ved at tage hånd om deres sygdom. Fysisk belastende arbejde samt en ofte usund livsstil er medvirkende faktorer hertil.

Gigtforeningen og Hvidovre Kommune ønsker at gøre noget ved problemet, og vil i samarbejde Syddansk Universitet afprøve den svensk udviklede artroseskole, som i Danmark kaldes GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark). Formålet er at finde en metode til at reducere den sociale ulighed både i forhold til konsekvenserne af sygdommen og i den forebyggende behandling. Da knæ- og hofteartrose er to af de hyppigst forekommende artroseformer, er skolen målrettet denne gruppe, og mennesker med artrose i disse led kan deltage i undersøgelsen.

CISC deltager i en del af den samlede evaluering af programmet.
Det CISC tager sig af er: En evaluering af deltagernes oplevelse af projektet.

Brugerevalueringen består af tre fokusgruppeinterviews med 3 – 4 deltagere i hvert interview, som gennemføres ca. en måned efter afslutningen af det seks ugers træningsforløb. Dette suppleres med kortvarige telefoninterviews med alle deltagerne fra fokusgruppeinterviewene ca. tre måneder efter afholdelsen af dette. Alle udfylder også et kort spørgeskema. Evalueringen af brugernes oplevelse af og erfaring med projektet vil fokusere på a) deltagernes oplevelse af patientuddannelsen og træningsforløbet, b) hvordan deltagerne har ændret deres hverdag med mere fysisk aktivitet mv. (derunder hvilke former for træning og fysisk aktivitet, de er kommet i gang med), c) hvilke barrierer der har været for deltagerne i forhold til at deltage i hensigtsmæssig træning og fysisk aktivitet samt d) deltagernes erfaringer med de træningstilbud som fysioterapeuterne har anbefalet og hjulpet dem i gang med.

En procesevaluering af implementeringen af projektet, herunder interne og eksterne faktorer og deres betydning for projektets succes.
Denne del af evalueringen har særligt fokus på den organisatoriske kontekst, og hvordan denne understøtter god implementering. Procesevalueringen består af kvalitative interviews med projektmedarbejdere, ledere og udvalgte interessenter. Der gennemføres såvel enkeltinterviews som gruppeinterviews. Interviewene gennemføres på et passende sted i Hvidovre Kommune.

Evalueringen af projektets implementering tager udgangspunkt i tre begreber, som studier har påvist er centrale for implementeringen og forankringen af nye tiltag og projekter:

FORSTÅELSE: Har de forskellige aktører og samarbejdspartnere forstået målet med samt omfanget og karakteren af den konkrete opgave?

VILJE: Har de forskellige aktører og samarbejdspartnere grundlæggende en vilje til og interesse for at virkeliggøre de mål og aktiviteter, der gælder for projektet? Prioriteres formålet / emnet / aktiviteterne og har det opmærksomhed i den enkelte organisation og forvaltning?

EVNER: Har de centrale aktører og samarbejdspartnere de nødvendige evner (kompetencer, faglighed) og ressourcer (økonomi og tid) til at gennemføre aktiviteterne? Det handler i denne sammenhæng både om specifikke faglige kompetencer inden for træning og bevægelse og viden om og erfaring med samarbejde med andre organiseringsformer på tværs af forvaltninger og fagområder.

Projektets varighed: 2013-2014
Finansiering: Gigtforeningen og Hvidovre Kommune
Forskere på projektet: Peter Mindegaard og Bjarne Ibsen

Publikation:
Mindegaard P, Skou ST. Bedre liv med artrose - en folkesygdom med slagside: Patientuddannelse og træning til borgere i Hvidovre Kommune med artrose i knæ og hofter og kort eller ingen uddannelse. Odense: Institut for Idræt og Biomekanik, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 2014.
Movements, 2014:14 (pdf)

 

Sidst opdateret: 13.10.2023