Børn og unge kommer i dag mindre i naturen sammenlignet med tidligere generationer og særligt de unge vælger naturen fra. Størstedelen af unge (11-17 år) lever desuden ikke op til WHO’s anbefalinger for fysisk aktivitet og samtidig har et stigende antal danske unge et dårligt fysisk og mentalt helbred. Ophold og aktiviteter i naturen kan styrke børn og unges fysiske og mentale sundhed og trivsel. Unge mennesker er mere fysisk aktive, når de er udenfor, ligesom ophold i naturen har en positiv indvirkning på unges almene trivsel og mentale sundhed.
På den baggrund har Faaborg-Midtfyn Kommune i samarbejde med en række lokale skole- og fritidsaktører, samt SDU igangsat projektet Outdoor FUN. Outdoor Fun har til formål, at undersøge, hvordan organiserede outdoor-aktiviteter udbudt i samarbejde mellem skole- og fritidsaktører kan understøtte 12-16 årige unges udeliv. Målet er at udvikle en model, der sikrer at alle børn i kommunen bliver introduceret til og kan deltage outdoor-tilbud af høj kvalitet.
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund og Active Living deltager som forskningspartner i projektet. Forskningsmæssigt har der hidtil været et begrænset fokus på organiserede outdoor-aktiviteter i fritids- og skoleregi. Følgeforskningen skal bidrage med ny viden om, hvordan unge tiltrækkes og fastholdes i organiserede outdoor fritidstilbud, samt om hvordan et stærkt samspil mellem skole- og fritidsaktører kan understøtte deltagelse og udbud af relevante outdoor-aktiviteter til unge.
Medarbejdere på projektet: Lektor Jan Arvidsen (jarvidsen@health.sdu.dk), ph.d.-studerende Mathilde Skov Kristensen og lektor Evald Bundgaard Iversen
Projektet strækker sig over fire år (2023-2027) og er støttet økonomisk af Novo Nordisk fonden.
Læs mere om Outdoor Fyn på https://www.outdoorfun.dk/