Bygninger og byggeri er blandt de største kilder til CO2-udledning, og forskningen har vist, at idrætsfaciliteter for ofte står tomme. At idrætsfaciliteter står tomme, er problematisk af flere grunde. For det første bidrager driften og konstruktionen af disse faciliteter væsentligt til klima- og miljøbelastningen, hvilket gør det ineffektivt at lade opvarmede bygninger stå ubenyttede hen. For det andet har dette også sundhedsmæssige konsekvenser, da flere borgere kunne drage fordel af de eksisterende faciliteter. Endelig kan en bedre udnyttelse af faciliteterne reducere behovet for nybyggeri, hvilket yderligere begrænser CO2-udledningen.
På den baggrund har SDU i samarbejde med Odense Kommune igangsat ph.d.-projektet ’Facilitetsudnyttelse og energieffektivitet: Kan flere brugere og energioptimering gå hånd i hånd?’. Projektet sigter mod at hjælpe kommuner med at forbedre brugen af deres idrætsfaciliteter og optimere energiforbruget gennem brugen af data, samskabelse og eksperimentelle tilgange. Selvom der allerede eksisterer forskellige tekniske løsninger til at måle benyttelse og indeklima, er det forskningsmæssigt underbelyst, hvordan brugerne af faciliteterne kan inddrages i samskabende forandringsprocesser, der både sigter mod at øge benyttelsen og optimere energiforbruget i faciliteterne.
Projektet udføres i et samarbejde mellem Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund og Institut for Statskundskab ved SDU, samt By- og Kulturforvaltningen og Klima- og Miljøforvaltningen i Odense Kommune. Dette samspil mellem forskning og praksis skal sikre en langsigtet forankring af projektets resultater og bidrage til at mindske kløften mellem akademisk viden og praktisk anvendelse.
Medarbejdere på projektet: Ph.d.-studerende Eva Berthelsen Schmidt, lektor Evald Bundgaard Iversen og lektor Niels Opstrup.
Projektperiode og finansiering: Projektet løber over fire år (2024-2028) og er økonomisk støttet af SDU Climate Cluster Foundation Programme, Odense Kommune og Det sundhedsvidenskabelige fakultet på SDU.