Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Frivilligt arbejde: Kulturvaneundersøgelsen

Frivilligt arbejde tillægges stor værdi for såvel samfundet som de frivillige selv. I en borgerafstemning i 2016, som en del af den såkaldte Danmarkskanon, blev ’foreningsliv og frivillighed’ kåret til at være en af de 10 vigtigste værdier i Danmark. Mange kommuner bestræber sig da også på at fremme borgernes frivillige engagement, primært ved at støtte og skabe gode vilkår for folkeoplysende foreninger og frivilligt socialt arbejde.

Selvom mange er involveret i et frivilligt arbejde, er der endnu flere som ikke er det, og der er store forskelle mellem befolkningsgrupper på det frivillige engagement. Hidtil er det blevet forklaret som en følge af socioøkonomiske forskelle og en række personlige og samfundsmæssige barrierer i forhold til at påtage sig frivillige opgaver. Nyere international forskning tyder imidlertid på, at deltagelsen i frivilligt arbejde i høj grad er bestemt af de konkrete kontekster og livssammenhænge, den enkelte borger er en del af. Det er derfor dette forskningsprojektets formål at undersøge kontekstens betydning for deltagelsen i frivilligt arbejde.

Analyserne benytter data fra Kulturvaneundersøgelsen, som Danmarks Statistik har givet adgang til. Kulturvaneundersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse af voksnes kultur- og fritidsvaner, som omfatter voksne, der er 16 år eller ældre og har bopæl i Danmark Til analyserne bruges svar fra 57.028 borgere, der er indhentet fra medio 2018 til medio 2023. Kultur- og fritidsaktiviteterne, der er spurgt om deltagelse i eller forbrug af, omfatter musik, scenekunst, billedkunst, film og serier, nyheder i aviser, TV mv., museer og andre udstillinger, kulturarv, litteratur, bibliotek, digitale spil, sport og motion, sportsbegivenheder, fritidsaktiviteter (primært fritidsundervisning og deltagelse i kulturelle foreninger) samt frivilligt arbejde. Vedrørende deltagelsen i frivilligt arbejde spørges der i undersøgelsen om deltagelse i ’frivilligt arbejde eller foreningsarbejde inden for de seneste tre måneder’ inden for hvert af følgende samfundsområder: Idræt; fritid og hobby; sociale område; skole og daginstitution; kultur; bolig og lokalsamfund; sundhedsområdet; fagforening mv.; politik, religion og miljø; samt andre områder.

Analyserne koncentrerer sig om at besvare to problemstillinger:

1. Hvilken betydning har den geografiske lokation for frivilligt arbejdes udbredelse?
2. Hvilken betydning har deltagelsen i kultur- og fritidsaktiviteter for deltagelsen i frivilligt arbejde?

Projektet gennemføres fra 2024 til 2025.

Resultaterne af analyserne publiceres både i to Kort Fortalt publikationer, der udkommer i 2024, offentliggøres på CISC’s hjemmeside og distribueres til interessenter, medier mv., og i videnskabelige artikler.

Ansvarlig for forskningsprojektet er professor emeritus Bjarne Ibsen, bibsen@health.sdu.dk, 27289904


Sidst opdateret: 02.07.2024