Hvad er skrumpelever?
Skrumpelever er en alvorlig sygdom, som skyldes at leveren er fyldt med arvæv på grund af længerevarende irritation. Leveren kan blive irriteret af blandt andet alkohol, type 2 diabetes og overvægt. Men hvem får skrumpelever? Kan man mærke skrumpelever? Hvorfor får man skrumpelever? Og hvad betyder skrumpelever for dit helbred?
Hvorfor
hedder det skrumpelever?
Skrumpelever kaldes cirrose på fagsprog. Skrumpelever er en sygdom, hvor
leveren er fyldt med arvæv – fibrose – i sådan en grad at leveren bliver
knudret og dens funktion bliver nedsat. Arvæv/fibrose opstår på grund af skade
på vævet. Ligesom ved et sår, skal arvævet lappe skaden og gøre vævet mere
modstandsdygtigt, men gradvist vil den store mængde arvæv gøre leveren knudret
og fange levercellerne i et stift net. Dette net forhindre levercellerne i at
kommunikere med hinanden, blodbanen og galdegangene og leverfunktionen bliver
nedsat. Således ”skrumper” den arbejdende lever, selvom selve leveren har en
helt normal størrelse.
Kan man
mærke skrumpelever?
Man kan ikke mærke at man har arvæv i leveren. Men leveren er ansvarlig
for ca. 200 forskellige funktioner og når leverfunktionen bliver svært nedsat,
som ved skrumpelever, vil man kunne opleve en lang række symptomer. Det kan være
vand i maven (ascites), styrtblødninger fra spiserøret (varicer), dårligt
immunforsvar med øget antal infektioner, gul hud (gulsot, ikterus), hudkløe,
koncentrationsbesvær, træthed, vægttab og nedsat muskelstyrke. I sjældne
tilfælde kan man udvikle leverkræft, som kan give mavesmerter. Alle disse
symptomer kan dog også opstå på grund af andre sygdomme end skrumpelever.
Derfor er det vigtigt at blive grundigt undersøgt på en leverafdeling.
Fordi man ikke selv kan mærke arvæv i leveren, kan der gå mange år før man selv
eller lægen opdager begyndende skrumpelever. Det betyder desværre at 3 ud af 4
med skrumpelever, først bliver opdaget når de kommer til lægen med symptomer på
nedsat leverfunktion.
Hvilke
symptomer giver skrumpelever?
Som nævnt betyder skrumpelever at levercellerne er fanget i et stift net
af arvæv/fibrose og leverfunktionen bliver nedsat. Dette net gør at blodet får
svært ved at løbe ind i leveren og blodet vil nu søge ad andre omfartsveje.
Disse omfartsveje danner åreknuder i mavesækken og spiserøret, som er særligt
udsatte for at briste og styrtbløde. Derudover bliver lever-venen utæt og væske
fra blodet kan sive ud i maven (ascites) og blive bosted for bakterier og
infektioner. Imens kan affaldsprodukter fra tarmen søge den anden vej: Ind i
blodbanen. Disse affaldsprodukter kan påvirke hjernen og gøre én utilpas,
konfus og i værste tilfælde føre til koma.
Andre konsekvenser ved skrumpelever er blandt andet en øget blødningsrisiko, da
leveren bidrager med vigtige blod-størknings-komponenter, en dårlig
blod-saltbalance og blod-fedtbalance, samt skade på nyrer, lunger og hjerte.
Derudover kan den vedvarende skade på leveren føre til leverkræft.
Hvorfor får
man skrumpelever?
Arvævet opstår som følge af skade på leveren. Denne skade kan komme af
forskellige årsager; leverbetændelse (hepatitis A, B, C), autoimmune sygdomme i
lever og galdeveje, medicin og giftstoffer, samt fedt og alkohol - eller en
kombination heraf. Fedtophobning i leveren, særligt i kombination med diabetes
type 2, vil over en lang årrække kunne føre til skrumpelever og vi ser desværre
en stigning i antallet af patienter med skrumpelever som følge af svær
overvægt. I Danmark er den hyppigste årsag dog fortsat alkohol, som er synderen
bag 80% af tilfældene af skrumpelever. Hvad der sker i leveren, når du indtager
alkohol kan du læse mere om her: Videnshistorie om alkohol og leveren
Hvem får
skrumpelever?
Det er heldigvis langt fra alle med et alkoholoverforbrug og/eller
fedtlever, som udvikler skrumpelever. Oftest tager det mange år; 10-30 år, at
udvikle skrumpelever, men vi ved at nogle individer er særligt sårbare,
hvorimod andre er særligt modstandsdygtige overfor leverskade. Det hænger
formentlig sammen med forskellig genetik og tarmflora, og vi forsker derfor i
at forstå denne forskel. Vi ved dog at kombinationen af flere risikofaktorer;
fx alkoholoverforbrug, overvægt og diabetes type 2 øger risikoen for
skrumpelever betydeligt.
Hvor meget
alkohol skal der til for at få skrumpelever?
Det ved man desværre ikke. Som god tommelfingerregel er man på den sikre
side hvis man holder sig under Sundhedsstyrelsens lavrisiko-anbefaleringer; max
7 genstande/ugen for kvinder og 14 genstande/ugen for mænd, hvorimod man er i
særligt høj risiko hvis man overskrider Sundhedsstyrelsens højrisiko-anbefalingerne;
14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande/ugen for mænd. Men som
beskrevet, er der en stor individuel forskel på hvor sårbar man er overfor
leverskade. Cirka 10% af mennesker med et overforbrug af alkohol vil udvikle
betydeligt med arvæv i leveren. Af disse vil 10-20 % udvikle alkoholbetinget
skrumpelever.
Hvad kan
man gøre ved skrumpelever?
Heldigvis kan leveren under de rette betingelser reparere sig selv. Dette
er en helt unik funktion som kun leveren har. Det betyder for eksempel at
begrænser man sit alkoholindtag og/eller taber fedt fra leveren, vil den med
tiden kunne danne nyt, funktionelt levervæv. Man kan således kurere sig selv. Det
er dog meget individuelt hvor hurtigt processen går og for nuværende er der
ikke medicin, som med sikkerhed virker. Men der forskes på livet løs i mulige
behandlinger mod arvæv i leveren og her i Center for Leverforskning har vi
blandt andet to spændende projekter i gang; effekten af tarm-venlig antibiotika
og ernæringsdrik mod leversygdom.
Har man skrumpelever bliver man tilknyttet et skræddersyet forløb på hospitalet. Her vil man blandt andet følge leverfunktionen, behandle åreknuder i spiserør og mave, forebygge og behandle vand i maven samt holde rådgivende samtaler. Slutligt vil enkelte patienter, afhængigt af sygehistorien, få tilbudt en ny lever; en levertransplantation. Denne operation er dog meget kompliceret og sjældent en mulighed.