-
Forskning
Lokalråd, borgerforeninger og civilsamfund
Formålet med projektet er at undersøge lokalrådsdemokratiet og udviklingsmulighederne i landdistrikterne med et specifikt fokus på forholdet mellem kommunerne og landets lokalråd og borgerforeninger.
-
Forskning
Fusilli - Urban Food Planning
Fusilli-projektet tager fat på udfordringen med fødevare- og ernæringssikkerhed i by- og landmiljøer. Projektet undersøger blandt andet, hvad der skal til for at europæiske byer får bæredygtige fødevaresystemer.
-
Forskning
Frontlines of Transition: Dekarbonisering og grønne marginaliteter i Europa
Forskningsprojektet ”Frontlines in Transition” undersøger, hvad transformationen fra kul til vedvarende energi betyder for de familier og lokalsamfund, som i generationer har haft minedrift som levebrød.
-
Forskning
Lokal involvering og ejerskab i den grønne omstilling
For at realisere den grønne omstilling er det helt centralt at involvere borgerne og skabe lokalt ejerskab. Projektet ”Lokal involvering og ejerskab i den grønne omstilling” bidrager til dette ved at undersøge barrierer og muligheder i forbindelse med borgerinvolvering og lokalt ejerskab i den grønne omstilling i de danske landdistrikter.
-
Forskning
REACT - Forebyggelse af digital eksklusion i landdistrikterne
REACT-projektet skal forebygge digital eksklusion i landdistrikterne. Projektet skal bl.a. uddanne frivillige e-sundhedsfacilitatorer, der kan hjælpe ældre og sårbare borgere.
-
Forskning
Fællesskabsøkonomier som lokal udviklingsdynamo i landdistrikterne
Projektet undersøger en række nyere eksempler på borgerdrevne fællesskabsøkonomier omkring dagligvarebutikker. Projektet har særlig fokus på den proces, der leder hen til etableringen af de nye, lokale initiativer, og de forhold der sikrer vedligeholdelse og den fortsatte udvikling i forhold til medejerskab og lokalsamfundets engagement.
-
Forskning
A “room” of their own – training cultural workers for facilitating rural youth culture
Projektet har som mål at udvikle og designe et universelt uddannelsesprogram for kulturarbejdere i landkommuner og landlige kulturinstitutioner i EU.
-
Forskning
Sundhed og social ulighed i et landdistriktsperspektiv
Indenfor sundhedsforskningen har der længe været fokus på sammenhængen mellem sundhed og social ulighed – og en række forhold peger i retningen af, at særligt land- og yderkommunerne i stigende grad bliver udfordret på dette område. Formålet med forskningsprojektet er at kortlægge udfordringerne mellem sundhed og social ulighed i et landdistriktsperspektiv.
-
Forskning
Strategisk landsbyplanlægning
Kommunerne blev i 2019 forpligtede til at foretage en strategisk landsbyplanlægning, jævnfør Planloven. Center for Landdistriktsforskning arbejder med at kortlægge tilgangene til strategisk landsbyplanlægning og de hidtidige erfaringer i land- og yderkommunerne. Projektet skal ruste kommunerne til opgaven ved at give dem indblik i forskellige metoder til at løse opgaven på og bringe de danske erfaringer i samspil med internationale erfaringer gennem igangsættelsen af et ph.d.-projekt og videnskabelig publicering om strategisk landsbyplanlægning.
-
Forskning
Kulturens betydning for bæredygtig udvikling i landdistrikter
Formålet med forskningsprojektet er at undersøge, hvad kulturliv i landdistrikter består i og dettes sammenhæng til et eller flere af FN’s 17 verdensmål. Derigennem er det projektets mål at afklare 1) på hvilke måder kulturlivet i landdistrikter bidrager til livskvaliteten, fællesskabet, bosætning og til samarbejdet mellem lokalsamfund samt 2) at afdække hvilke sammenhænge der er mellem initiativer for at fremme kulturlivet i landdistrikterne og den form, som kulturlivet derved antager set i et bæredygtighedsperspektiv. Undersøgelsen strækker sig over tre år og foregår i udvalgte lokalsamfund i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland. Projektet er finansieret af de tre regioner og Slots- og Kulturstyrelsen. Kontaktperson er Pia Heike Johansen, piaj@sam.sdu.dk.
-
Forskning
Livskvalitet i yderområder og landdistrikter
Projektet skal undersøge, hvad der giver folk i yderområderne deres høje livskvalitet. I Danmark har folk nemlig en højere livskvalitet på landet end i byerne, men vi ved meget lidt om hvorfor. Den nye viden kan være med med til at forbedre livskvaliteten for alle danskere - både i byen og på landet. Det er forskere fra henholdsvis Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Københavns Universitet, der er med i projektet. Forskningsprojektet strækker sig over fire år og løber frem til januar 2022.
-
Forskning
LUP på lokalt engagement i naturen
Projektet skal forske og afprøve metoder til, hvordan kommunerne kan være med til at understøtte friluftslivet på landet. Der fokuseres både på frivillige, der er formelt organiseret i foreninger og lokalråd og på uorganiserede frivillige, som igangsætter eller deltager i aktiviteter. Friluftsrådet har bevilliget et tilskud på 1,9 mil kr. til projektet.
-
Forskning
Integrering af landsbyudvikling og landbrug
Projektet afdækker landbrugets betydning i lokalsamfundene opdelt på de små lokale landbrugsbedrifter og store produktionsorienterede bedrifter.
-
Forskning
Livet med demens
Livet med demens er et tværgåeende Citizen Science-projekt mellem SDU og Demensklinikken (OUH). Demens er en kronisk sygdom. Det skønnes at op imod 87.000 borgere og deres pårørende må leve med demens i forskellige grader. Antallet med demens, der berøres af demens, må forventes at blive højere i takt med at levealderen stiger, hvilket er en udfordring for kommuner og sundhedsvæsenet - ikke mindst i landdistrikterne.
Forskningsprojekter
Afsluttede forskningsprojekter
Bæredygtigt turisme i et landdistriktsperspektiv
Center for Regional- og Turismeforskning er leder af et projekt om udviklingen af et bæredygtigt turismeregnskab. Som en del af projektet arbejder Center for Landdistriktsforskning med at beskrive bæredygtig turismeudvikling ud fra et landdistriktsperspektiv. Dette indebærer også, at CLF’s to turismerelaterede ph.d-projekter om branding og samarbejdsrelationer indenfor turismen sættes i spil i en ny ramme.
Udflytning af statslige arbejdspladser og lokal arbejdsmarkedsudvikling i landdistrikterne
Projektet tager udgangspunkt i Sikkerhedsstyrelsens flytning til Esbjerg i 2004/2005 og SKAT Betalingscentrets flytning til Ringkøbing i 2007. Der fokuseres på to teoretiske effekter: at de nye statslige arbejdspladser komplementerer og øger beskæftigelsen, eller at de nye arbejdspladser forårsager knaphed på kompetent arbejdskraft, fortrænger beskæftigelsen i den private sektor og giver lønstigninger.