Seminar: Hvordan skal fremtidens landbrug finansieres i Danmark?
Dansk landbrug er udfordret med hensyn til at skaffe midler til drift, udvikling og generationsskifte. Hvis vi skal producere socialt og økonomisk bæredygtige fødevarer, er det afgørende at finde nye forretnings- og finansieringsmodeller.
Med en stigende efterspørgsel på fødevarer forventes det, at dansk landbrug også i fremtiden kommer til at spille en vigtig rolle som fødevareproducent og landskabsforvalter. Spørgsmålet er, om økonomien og finansieringsmodellerne er klædt på til denne rolle.
Der afholdes et seminar den 26. oktober på Hotel Koldingfjord, som sætter fokus på denne problemstilling. Alle er velkomne, men deltagerantallet er begrænset.
Tilmelding sendes til Bente Nielsen clf@sam.sdu.dk senest den 12. oktober.
Program og yderligere oplysninger om seminaret er beskrevet på CLF’s hjemmeside.
Branding-indsatser i landdistriktsområder
Nyt ph.d.-projekt med titlen: ”Hvordan balancerer man branding indsatser mellem top-down og bottom-up processer” er nu på trapperne.
Formålet med projektet er at udvikle strategiske retningslinjer for branding af lokalområder. En del af projektet vil have et særligt fokus på Sydvestjylland og de særlige udfordringer i regionen.
Ph.d. -projektet samfinansieres med 415.000 kr. fra Landdistriktspuljen, 200.000 kr. fra SUC- fonden og resten fra Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi.
Læs mere om ph.d.-projektet på CLF’s hjemmeside
Kontaktperson: Chris Horbel, horbel@sam.sdu.dk
Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter
Ud fra en landdistriktssynsvinkel vurderer denne rapport de energimæssige, økonomiske og sociale potentialer og udfordringer ved at øge brugen af kollektive, vertikale jordvarmeanlæg i områder uden for fjernvarmenettet.
Læs et kort resume af rapporten på CLF’s hjemmeside, hvor der også er et link til hele rapporten.
Forfatter af rapporten er Henning Jørgensen, som kan kontaktes på hpj@sam.sdu.dk
Ribe Madstation
CLF har nu afsluttet sin interessentanalyse for projektet om Ribe Madstation. Landbrugskoordinator Jesper Holstener Larsen, Esbjerg Kommune, udtrykker sin tilfredshed med resultatet:
”Med Center for Landdistriktsforsknings interessentanalyse har Ribe Madstation fået et rigtig godt afsæt for det videre arbejde.
Analysen kommer grundigt rundt om producenternes holdning og forventninger, og hvilke muligheder de som producenter ser i det nye tiltag med et sted, hvor deres produkter vil blive handlet og distribueret.
Analysen er en del af den dokumentation vi skal bruge for at søge Realdania om økonomisk støtte til ombygning og indretning af stationsbygningen i Ribe. Ribe Madstation vil blive det kommende omdrejningspunkt for lokalt og regionalt producerede fødevarer.”
For yderligere oplysninger kontakt Pia Heike Johansen, piaj@sam.sdu.dk
Kirken på landet – samarbejder på tværs
Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter – projekt ”Kirken på landet” har indgået en aftale med Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet om en samfinansieret forskningsundersøgelse, der skal gennemføres i første halvdel af 2018.
Flere studier af landdistrikter har vist, at samarbejde på tværs mellem forskellige interessegrupper i et landdistrikt er vigtigt for at skabe positiv udvikling. I et sådant perspektiv vil samarbejde mellem menighedsråd og mere alment orienterede sammenslutninger som lokalråd altså blive antaget som positivt.
Men hvad er det for nogle spillebaner de to typer af sammenslutninger spiller på? Hvad er det for nogle styrker, de hver især besidder og hvad er udviklingspotentialet i at bringe dem sammen? Det er dette, som undersøgelsen vil sætte fokus på gennem dybdegående undersøgelser af en række lokalsamfund, hvor et tværgående samarbejde mellem folkekirken/menighedsrådet og øvrige foreninger og organisationer allerede er etableret i forskellig form og intensitet.
Opmærksomheden rettes i særlig grad mod lokalrådet som potentiel platform og ramme for både formelle og uformelle initiativer i et eller flere samarbejdende landsogne.
For yderligere oplysninger, kontakt projektleder Hasse Neldeberg Jørgensen fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (hnj@km.dk, 30593696) eller lektor Annette Aagaard Thuesen fra Center for Landdistriktsforskning (aat@sam.sdu.dk, 65504225)
SDU Esbjerg vært for Dansk Sociologikongres 2018
For første gang nogensinde skal Dansk Sociologikongres afholdes på SDU. Kongressen, der plejer at samle sociologer og andre forskere fra en lang række universiteter og forskningsmiljøer, vil løbe af staben den 25. og 26. januar 2018 i Campus Esbjergs lokaler.
Kongressen er en unik mulighed for, at Esbjergs relativt nye sociologiuddannelse og relativt unge sociologiske forskergruppe kan profilere og synliggøre sig i et dansk og internationalt sociologisk landskab.
Hovedtemaet for kongressen er ”Fællesskaber, social sammenhængskraft og eksklusion i mangfoldige samfund.” De fleste indlæg vil være på dansk.
Læs mere om de specifikke temaer, som vil blive behandlet på kongressen på CLF’s hjemmeside - og på forskningsgruppens hjemmeside. Forskningsgruppens hjemmeside vil løbende komme med oplysninger med hensyn til program og praktiske informationer.
Dansk Sociologiforening er initiativtager til de årlige sociologikongresser.
Komiteen, der organiserer kongressen, består af Pia Heike Johansen, piaj@sam.sdu.dk, Martin Lindhardt, lind@sam.sdu.dk, Barbara Fersh fersch@sam.sdu.dk og Annette Michelsen, amlacour@sam.sdu.dk.
Sommerens seminarer/workshops
CLF har deltaget i en række seminarer henover sommeren, heriblandt
20.-22. september: Annette Aagaard Thuesen deltog i seminaret i Leuven, Belgien, med overskriften "Changing villages - What about people?".
Læs mere fra seminaret
29. august til 2. september: 57th ERSA europæisk regionalforskerkonference ‘Social Progress for Resilient Regions’, som blev afholdt i Groningen. Annette Aagaard Thuesen deltog.
24.-27. juli - ESRS konferencen i Krakow. Egon Noe, Pia Heike Johansen og Annette Aagaard deltog.
• Pia Heike Johansen havde en paper presentation af 'Everyday rural territorialisation' in the session: Hearing multiple voices. side 161
• Egon Noe ledede en session om "Finance, Institutions and the governance of European agriculture". Side 324
• Three narratives of power protecting the main discourse of the corporate agri-food system. Side 304
• Annette Aagaard Thuesen deltog i en session om unges flyttemønstre og tilknytning til deres lokale landdistrikt. Sessionen hed "Countryside connections: staying in the countryside".
6.-7. juli. ICCAS konferencen. Egon Noe holdt key note