Skip to main content
IVL - Forskning

Stephan Billinger og Stephen Rosenbaum: Ledere er nødvendige – men de skal holdes i kort snor

 

Det er langt fra altid, at medarbejderne – eller lederen selv for den sags skyld – kan pege præcist på, hvad det egentlig er, han eller hun udretter til gavn for virksomheden. Det kan også være ret svært at måle. Men vi har udført et eksperiment, som viser, at hierarkier i mange tilfælde er langt bedre end den flade organisation til at iværksætte effektive samarbejder. Der er dog også en grim ’dark side’ ved ledelse, som kom frem i lyset.

Spilteori som supplement til traditionel ledelsesforskning
Ledelsesforskning har i mange år primært anvendt survey- og casebaserede metoder. De er også rigtig gode til nogle ting, fx at identificere forskellige variabler i forbindelse med beslutningstagning, men de kan som regel ikke udpege kausale mekanismer. Derudover lider de under det benspænd, at respondenterne ikke nødvendigvis afslører (hele) sandheden om deres inderste præferencer. I et laboratorieeksperiment kan vi adressere den slags spørgsmål og dermed også få et bedre grundlag for at vurdere, hvordan forskellige elementer - i form af uafhængige variabler i det eksperimentelle design - påvirker deltagernes adfærd og performance.
Vores studie, som er publiceret i Journal of Economic Psychology1, står på skuldrene af et halvt århundreds eksperimentel forskning i, hvordan mennesker opfører sig, når de stilles overfor sociale dilemmaer. Omdrejningspunktet i det sociale dilemma er, at gruppen som helhed har udbytte af, at alle gør ’det rigtige’ (fx opfører sig ærligt og retfærdigt), men det enkelte medlem af gruppen har en økonomisk egeninteresse i at gøre det modsatte. Dilemmaet kan indlejres i alle mulige forskellige spil, hvor deltagerne har en økonomisk fordel af at opføre sig egoistisk i stedet for at tage hensyn til de andre deltagere.
Vi er i stigende grad blevet opmærksomme på, at sociale dilemmaer også kan udspille sig i form af organisatoriske dilemmaer, når ledere har en position, hvor de har magt over input (fx ressource allokering) og output (fx belønningssystemer), og opgaven går ud på at få medarbejderne til at yde en fælles indsats i stedet for at handle egoistisk. Det gav os ideen til at designe et eksperiment med henblik på at finde ud af, hvordan forskellige former for og grader af ledelsesmagt påvirker arbejderes lyst til at samarbejde. Eksperimentet er således tænkt som et grundlag for at udvikle løsninger på sociale dilemmaer i hierarkiske organisationer.

HR-Chefen 2/2021 

Læs hele artiklen her. 


Sidst opdateret: 19.07.2022