Skip to main content
MOB
Anerkendelse

Esbjerg Universitetspris 2021: Barbora vinder for sin ph.d. om landdistrikters branding

Ph.d. Barbora Gulisova er den ene af årets modtagere af Esbjerg Universitetspris. Den prestigefyldte anerkendelse blev overrakt tirsdag eftermiddag på AAU Esbjerg. Gæstetaler var ejer af Sports Connection Aps / Skechers Peter Jørgensen.

Af Ane Line Søndergaard, , 02-11-2021

Esbjerg Universitetspris deles hvert år mellem to studerende fra SDU Esbjerg og AAU Esbjerg. Prisen uddeles af Business Esbjerg i samarbejde med en række fonde og tildeles fremragende studerende ved byens universiteter for at fremme erhvervsrettet forskning. Med æren følger en pengepræmie på 25.000 kr. til hver.

Ph.d. i landdistrikters markedsføring

Den ene prismodtager er erhvervsøkonom Barbora Gulisova fra SDU Esbjerg. Hun afsluttede tidligere i år sin ph.d. om landdistrikters branding. Her så hun nærmere på, hvordan mindre samfund profilerer sig selv for at skabe en stærk fælles identitet og tiltrække nye familier.

– I modsætning til de større byer, har de små samfund ikke nogen kommunikationsafdeling, der arbejder med at udvikle og vedligeholde byens image. Her er der ikke en autoritet, der er udpeget til at tage sig af det. Derfor er det ofte ildsjæle, der driver værket ud af kærlighed til det sted, de bor, siger hun.

Ph.d.’en var baseret på studier fra landsbyer i bl.a. Esbjerg, Varde og Skive kommuner. Gennem interview og analyser har Barbora Gulisova set på samarbejdet mellem kommunerne og landdistrikterne og på, hvordan mindre samfund organiserer sig i forhold til at facilitere og drive lokal udvikling, og hvilke ressourcer det kræver.

Glædeligt overrasket forsker

Tildelingen af Esbjerg Universitetspris kom som noget af en overraskelse for Barbora Gulisova.

– Jeg blev meget overrasket over at få at vide, at jeg var indstillet til prisen. Jeg er slet ikke vant til den slags, og jeg passer jo bare mit arbejde, siger hun. Men jeg er både glad og stolt. Jeg synes det er helt vildt, at jeg får den.

En del af pengene, der følger med prisen, vil Barbora Gulisova bruge på at højne sin faglighed.

– Der er en interessant konference, som jeg gerne vil med til, men som jeg ikke har kunnet finde pengene til at deltage i. Det får jeg råd til nu, siger hun. 

Effektive svampebatterier

Sebastian Birkedal Kristensen fra AAU Esbjerg modtager prisen for sin forskning i svampebaserede batterier. I sin ph.d. har han udviklet og optimeret metoder til at dyrke og oprense svampe, så de kan udnyttes mere effektivt til at lagre strøm.

Batterier baseret på organisk materiale fra svampe er en lovende ny teknologi, der er udviklet af forskere på AAU Esbjerg. Batterierne kan om nogle år få stor betydning for bæredygtig energisikkerhed.

Forskningen har bl.a. ført Sebastian Birkedal Kristensen til universitetet i St. Andrews i Skotland, hvor han i en periode var tilknyttet en forskningsgruppe, der arbejder med computerbaseret molekylærkemi for at finde de bedst egnede batterisvampe.

Efterfølgende fokuserede han på at forfine og effektivisere svampenes dyrkningsmetode og på at opbygge et testcenter til at afprøve svampenes elektrokemiske egenskaber i virkeligheden.

– Et testcenter til svampebatterier har vi aldrig haft før, så jeg måtte alliere mig med forskere i Aarhus for at finde ud af, hvad jeg skulle købe, hvordan jeg skulle bygge det op, og hvordan man laver batterier, fortæller han.

Pengepræmie til faglig udvikling

Sebastian Birkedal Kristensen er stolt og glad over at modtage Esbjerg Universitetspris men har endnu ikke helt besluttet sig for, hvad den medfølgende pengepræmie skal bruges til.

– Den kommer nok til at lette udgifterne til konferencer i fremtiden, siger han. Coronaen har gjort, at der ikke har været så mange at deltage i de sidste par år, men det kommer der forhåbentlig nu.

Den prisvindende forsker forsvarer sin ph.d. torsdag den 11. november. Han er netop flyttet til Holland sammen med sin kæreste, hvor han er blevet ansat i en medicinalvirksomhed, der udvikler medicinsk kræftbehandling. Udviklingen af svampebatteriet fortsætter dog i Esbjerg – bl.a. på basis af Sebastian Birkedal Kristensens arbejde.

– Min forskning i svampene har været med til at skabe et fundament, som mine kollegaer på universitetet arbejder videre på, siger han.

Redaktionen afsluttet: 02.11.2021