Her kan du få viden om de studier, som forskere ved IBD Research gennemfører eller er en del af i øjeblikket. Studierne har forskelligt fokus og design - det er både studier, der inkluderer patienter, beskrivende studier og registerforskning, men fælles for dem alle er, at de undersøger forskellige behandlingsstrategier og –mønstre med det endemål at optimere behandlingen af mennesker med IBD.
NORDTREAT
The Nordic IBD Treatment Strategi Trial
Kan tidlig målrettet biologisk behandling forbedre behandlingsresultat og livskvalitet hos patienter med aggressiv sygdomsprognose?
Klinisk studie: planlagt opstart af projektet januar 2022
Læs mere om NORDTREAT
IFX Rescue
Hvilket niveau af det biologiske lægemiddel infliximab skal der til for at bringe sygdommen i ro og hindre kolektomi hos patienter med akut, svær colitis ulcerosa?
Beskrivende studie: analyser i gang
Læs mere om IFX Rescue
TIME IT
Er en systematisk opfølgning baseret på faste tidsplaner bedre end opfølgning baseret på individuelle behov ift. at nå behandlingsmål?
Klinisk studie: alle deltagere inkluderet - databehandling i gang
Læs mere om TIME IT
Overvågning af brugen af lægemidler til behandling af patienter med IBD ved Medicinsk Gastroenterologisk afdeling S, OUH samt etablering af database
Etablering og vedligeholdelse af database (analyse af forbrugsmønstre og effekt): analyser i gang
Læs mere her
FATIQUE
Analyse af faktorer forbundet med træthed hos patienter med IBD
Alvorlig og kronisk træthed er et fremtrædende symptom hos IBD-patienter, der har stor negativ effekt på deres livskvalitet og arbejdsevne. Formålet med studiet er at undersøge, hvilke faktorer der er forbundet med træthed og beskrive graden af træthed hos patienter med IBD.
Studiet er et tværsnitsstudie, hvor patienterne udfylder spørgeskema, der suppleres med klinisk information fra deres elektroniske sundhedsjournaler. Databehandlingen er i gang
Studieansvarlig læge: Katrine Risbjerg Christensen, Gastroenheden, Herlev og Gentofte Hospital
STOP IT
I studiet undersøges det, om man kan afbryde behandling med det biologiske lægemiddel infliximab (IFX) hos patienter med Crohns sygdom, hvor sygdommen er bragt helt i ro vha. IFX-vedligeholdelsesbehandling.
Et nordisk multicenter, dobbeltblindet, randomiseret og placebokontrolleret studie. Studiet er gennemført, men resultaterne er endnu ikke publiceret.
Studieansvarlig læge: Mark Ainsworth, afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme S (IBD Research), OUH
Nordic Bioscience studie
I studiet sammenlignes markører, der afspejler omdannelse af ekstracellulær matrix hos IBD-patienter, der har haft hhv. primær respons og ikke-respons på infliximab induktionsterapi.
Retrospektivt studie. Plasmaprøver fra biobank på Herlev og Gentofte Hospital skal analyseres i af Nordic Bioscience.
Studieansvarlig læge: Sine Buhl, Gastroenheden, Herlev og Gentofte Hospital
Udvikling og implementering af APP
Udvikling og implementering af en personlig APP inden for den digitale løsning ”Mit Forløb” til patienter med inflammatorisk tarmsygdom vha. patientrapporterede udfaldsmålinger (PROM´er), der skal forbedre den ambulante opfølgning ift. denne patientgruppe.
APP´en er i brug og bliver vurderet i et ph.d.-projekt.
Studieansvarlig: Janni Petersen Fallesen, Medicinske Mave- og Tarmsygdomme, Sydvestjysk Sygehus og Jens Kjeldsen, Medicinske Mavetarmsygdomme, OUH
The IBD-FIT study
Undersøgelse af effekten af moderat intensitetstræning hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom med lav til moderat sygdomsaktivitet.
Et randomiseret kontrolleret studie, der gennemføres fra efteråret 2021.
Samarbejde mellem gastroenterologiske afdelinger på OUH, Sydvestjysk Sygehus og Center for Klinisk Epidemiologi, OUH.
Studieansvarlig: post doc Ken Lund, Center for Klinisk Epidemiologi, OUH
ANDI-2
Anvendeligheden af SBCCE, MREC og US til diagnosticering af sårheling efter medicinsk behandling af patienter med symptomatisk Crohns sygdom sammenlignet med ileocolonoskopi.
Studiet, der er et prospektivt diagnostisk multicenter studie, er i gang.
Samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt (Vejle Sygehus) og OUH.
Ansvarlig Michael Dam Jensen (Vejle), Jacob Brodersen (Esbjerg), Jens Kjeldsen og Andreas Hallan (Odense).
Lægemiddelsponsorerede projekter
Ved IBD gennemføres der i øjeblikket to lægemiddelsponsorerede studier:
Til patienter med aktiv colitis ulcerosa:
Et multicenter, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret induktionsstudie, der har til formål at evaluere effekten og sikkerheden af en ny medicinsk behandling til patienter med moderat til svær aktiv ulcerøs colitis, der ikke har haft gavn af tidligere biologisk behandling.
Til patienter med Crohns sygdom:
Et fase 2 randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie af effekten og sikkerheden af en ny medicinsk behandling til patienter med moderat til alvorlig Crohns sygdom (BMS).