Skip to main content
Call

Call til forskere der vil arbejde i Nordic Humanities Center

Nordic Humanities Center åbner nu for ansøgninger til det tredje call, som gælder perioden 1. februar 2026 til 31. januar 2027. Seks forskere indenfor det humanistiske felt fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet får muligheden for gennem et år at arbejde med et bestemt projekt og i samspil med centerets faste stab at række ud til omverdenen og derved skabe ny viden og indsigt.

Af Winnie Laursen , , 07-11-2024

Nordic Humanities Center, der er blevet til med en donation på 60 millioner kroner fra Den A. P. Møllerske Støttefond, samler forskere på tværs af discipliner med det formål at undersøge nogle af samfundets store udfordringer og i samspil med praktikere og aktører fra civilsamfundet at være med til at skabe positive forandringer. 
- De humanistiske videnskaber yder allerede væsentlige bidrag til at forstå, analysere og perspektivere mange af samfundets udfordringer. Men vi kan blive meget bedre til at række ud til samfundets aktører og institutioner. Centeret skaber netop en række nye muligheder for at forbinde grundforskning med samfundet omkring os, siger Anders Engberg-Pedersen, der er leder af Nordic Humanities Center.

Læs hele call-teksten her:

download call-teksten

Anders Engberg-Pedersen moderer debat om videnskab og engagement.


Bank på døren 

Centeret åbnede officielt den 7. marts 2024, og første stafet af dygtige forskere afrunder 5. december deres projekt med konferencen ”Livet i velfærdsstaten: Humanistiske perspektiver på samfundsmæssige udfordringer”.

Næste gruppe af forskere, der allerede er i gang med planlægningen af deres år i centeret, arbejder med projektet ”I Krigens skygge: Danmark, Norden og geopolitikkens genkomst”. I den seneste stafet deltager forskere fra historie og dansk, folk, der har afsæt i amerikanske og østeuropæiske studier, i kunsthistorie og i fotografistudier. 

- Centeret giver rigtig mange muligheder for at sætte forskellige fagligheder sammen og for at etablere partnerskaber ud af huset. Jeg anbefaler derfor alle potentielle ansøgere at banke på min dør, så ansøgningen kan stå så stærkt som muligt, siger Anders Engberg-Pedersen, der er leder af Nordic Humanities Center

- Jeg anbefaler alle potentielle ansøgere at banke på min dør, så ansøgningen kan stå så stærkt som muligt

Anders Engberg-Pedersen, leder, Nordic Humanities Center

Gæsteforskere fra ikke-akademiske miljøer

Den gruppe forskere, hvis projekt bliver udvalgt, får mulighed for at tilknytte en eller flere forskere fra de nordiske lande som gæsteforskere. Det foregår enten ved at invitere en enkelt til at samarbejde i en ti måneders periode eller ved at tilknytte op til seks forskere i en kortere tidsramme.

For at styrke forbindelsen til ikke-akademiske miljøer skal en til to af gæsteforskerne som noget nyt komme fra eksempelvis en kulturinstitution, en virksomhed, en civilsamfundsorganisation eller et ministerium.

Nordic Humanities Center har indgået et partnerskab med Videnskab.dk, hvor forskere tilknyttet centeret får udgivet artikler, der sigter mod et bredt publikum. De bliver kaldt HUM briefs og kan læses her på hjemmesiden. Samtidig arbejder centeret på en bogserie med Gads Forlag.

På Nordic Humanities Centers LinkedIn-kanal bliver centerets aktiviteter formidlet, og her kan man fx læse om paneldebatter, journalistiske artikler, workshops og konferencer.  

Deadline for ansøgning er 5. marts 2025

 

 

Redaktionen afsluttet: 07.11.2024