Skip to main content
DA / EN
USE Center

SDU-professor spiller en hovedrolle i historisk stor satsning

Syddansk Universitets Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling, ledet af professor Connie Svabo, indgår som strategisk partner i det nyoprettede Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education, som med en bevilling på 125 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden er en af de største investeringer i forskning i naturvidenskabelig didaktik på globalt plan.

Af Lisbet Foged, , 22-08-2024

Novo Nordisk Fondens netop offentliggjorte bevilling på 125 mio. kroner til at skabe Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education – også kendt som USE Center – er en uhørt stor enkeltstående satsning, og den giver danske forskere mulighed for at bringe Danmark helt i front inden for forskning i didaktik på de naturvidenskabelige uddannelser.


Stiftende leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG), professor Connie Svabo spiller en central rolle i satsningen, idet FNUG skal huse en USE-satellit. Det betyder yderligere ansættelser på forskningscentret, som – siden Connie Svabo etablerede det for tre år siden – har vokset sig stort og på den korte tid er blevet kendt for at inspirere til engagerende og lærerige oplevelser i STEM-fagene.

 

En banebrydende transformation af naturvidenskabelig undervisning

USE Centeret har som mål at transformere naturvidenskabelig undervisning på danske universiteter ved at skabe en tæt forbindelse mellem avanceret forskning og praktisk undervisning. Centret får base på Københavns Universitet, men vil også omfatte satellitter på Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, hvor FNUG vil være en nøgleaktør.

SDUs rektor, Jens Ringsmose, og dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet, Marianne Holmer, udtrykker deres begejstring for samarbejdet:

– Connie Svabo er blevet en samlende figur, som væver de forskellige didaktiske initiativer sammen inden for de separate videnskabelige miljøer i STEM Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling . Vi er begejstrede over udsigten til at samle en satellitafdeling i USE Centeret med det allerede blomstrende forskningsmiljø inden for naturvidenskabsundervisning på SDU," udtaler Jens Ringsmose og Marianne Holmer.

Connie Svabo er blevet en samlende figur, som væver de forskellige didaktiske initiativer sammen inden for de separate videnskabelige miljøer i STEM Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG).

Jens Ringsmose og Marianne Holmer, henholdsvis rektor og dekan på SDU

FNUG: Et kraftcenter for STEM-uddannelse og tværfaglighed

Siden Connie Svabo etablerede FNUG for tre år siden, har centret markeret sig som et dynamisk forskningsmiljø, hvor naturvidenskab og matematik kombineres med sansebaseret og æstetisk læring. Connie Svabo forklarer:

– Vi arbejder med praksisrettet forskning, kunstbaserede metoder, maker spaces, fab labs og design tænkning. Innovative didaktiske metoder er med til at skabe inspirerende pædagogiske situationer, hvor lektorer, professorer og studerende er sammen i faglige fællesskaber, der lærer nyt.

Centret er præget af en stærk tværfaglighed, hvor forskere fra forskellige videnskabelige discipliner samarbejder om at skabe inspirerende undervisningsmetoder.

– FNUG er et sted, hvor uddannelses- og medieforskere samarbejder med matematikere, fysikere, kemikere, biologer og andre videnskabsfolk for at skabe inspirerende uddannelse - gennem remodellering og remediering af videnskab, siger Connie Svabo.

En kollektiv indsats og international interesse

Connie Svabo understreger, at denne succes er et resultat af et solidt samarbejde på tværs af organisationen:

– Denne finansiering er et resultat af en fælles indsats, baseret på et solidt fundament skabt af hele vores organisation i samarbejde med KU og AU. I processen på SDU har der været ydet væsentlige bidrag fra Maiken Westen Holm Svendsen, Katrine Bergkvist Borch, Dorte Moeskær Larsen, Gitte Miller Balslev, Chunfang Zhou, Philip Hallenborg, Rie Troelsen og Poul Nielsen, ligesom indsatsen viderefører det fagdidaktiske arbejde på det naturvidenskabelige fakultet prioriteret af Marianne Holmer, Martin Svensson og Claus Michelsen – og dygtigt ført videre af vores nuværende team, forklarer hun.

FNUG har også oplevet stigende international interesse.

– Vi oplever et boom i interessen for at besøge os og lære om vores måde at arbejde på, fortæller FNUG-lektor Gitte Miller Balslev, som indgår i den daglige ledelse af centret. Inden for det sidste år har FNUG modtaget besøg fra forskere fra USA, Canada, Spanien, Island, Tyskland, Italien og Japan.

 

FNUG er et sted, hvor medieforskere samarbejder med matematikere, fysikere, kemikere, biologer og andre videnskabsfolk for at skabe inspirerende uddannelse - gennem remodellering og remediering af videnskab

Connie Svabo, professor og centerleder

Fremtidige perspektiver og udvidelser

Med den nye bevilling vil Connie Svabo og hendes FNUG-kolleger bygge videre på deres succeser og udvide centrets aktiviteter. FNUG er i løbet af de seneste tre år vokset til at huse fire lektorer, en adjunkt, fem ph.d.-stipendiater og en række andre videnskabelige medarbejdere og specialister inden for kommunikation og design. Flere ansættelser er på vej, hvilket vil styrke det allerede stærke forskningsmiljø yderligere.

– Netværket af forskere fra fysik, kemi, biologi, matematik, datalogi, data science, der indgår i vores center, er uvurderlige kolleger, som vi glæder os til at arbejde endnu mere sammen med i det nye USE-program, udtaler Connie Svabo, der ser frem til at styrke FNUGs position som et kraftcenter for STEM-uddannelse og -forskning.

Connie Svabo

  • Connie Svabo, professor i STEM-uddannelse og videnskabskommunikation, stiftende leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG)

  • Medlem af ledelsesgruppen på Institut for Matematik og Datalogi (IMADA)

  • Leder af IMADA-sektionen for læring, oplevelse og design

  • Leder af forskeruddannelsesprogrammet Science and Mathematics Education and Communication (SMEC), hvor hun er hovedvejleder for fem ph.d.-stipendiater

  • Medlem af forskningsudviklingsgruppen i Det Nationale Naturfagsakademi NAFA

  • Medlem af advisory board for FabLab Spinderihallerne

  • Medlem af den videnskabelige komité for UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav

  • Medlem af ledelsen af CUHRE – Elite Centre for Understanding Human Relationships with the Environment

Kontakt Connie Svabo

Professor Connie Svabo, stifter og leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling på Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 22.08.2024