Skip to main content
DA / EN
SDU Vejle

Vejle bliver universitetsby: SDU etablerer campus med fokus på IT- og STEM-uddannelser

Ambitionerne har været til stede siden 2021, og nu bliver de til virkelighed. Syddansk Universitet (SDU) kan nu annoncere en historisk beslutning om at etablere en ny campus i Vejle, dedikeret til IT- og STEM-uddannelser med støtte fra LEGO Koncernen og Vejle Kommune.

SDU’s stærke forbindelser til det syd- og sønderjyske blev understreget i sidste halvdel af 1990’erne, hvor universitetet med hovedcampus i Odense blev udvidet med tre campusser i Esbjerg (SDU Esbjerg), Sønderborg (SDU Sønderborg) og Kolding (SDU Kolding). Nu, mere end 25 år efter, bliver forbindelseslinjerne over Lillebælt styrket endnu mere, når SDU Vejle er en realitet fra 2026, hvor de første studerende immatrikuleres. 

Den nye campus er et stort skridt fremad for både SDU og Trekantområdet, da det vil skabe et stærkt internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø, der giver regionens virksomheder direkte adgang til nyeste viden og samspil med talentfulde studerende. 

Forsknings- og uddannelsesmiljø i verdensklasse 

Jens Ringsmose, rektor for SDU, siger: ”Der skal ikke herske tvivl om, at jeg har glædet mig utrolig meget til at kunne meddele, at SDU’s ambitioner om at etablere sig i Vejle nu bliver til virkelighed. Med SDU Vejle skaber vi et forsknings- og uddannelsesmiljø i international klasse, hvor vi bringer forskningen tættere på praksis og innovation i samarbejde med det lokale erhvervsliv.” 

”Vores mål er at understøtte bæredygtig vækst og levere løsninger på konkrete udfordringer regionalt, nationalt og globalt. Vi ser det som en fundamental kerneopgave at uddanne dygtige kandidater til hele Region Syddanmark – og har store ambitioner om at tilbyde forskning og uddannelser, der kombinerer en stærk national forankring med en tydelig international profil.” 

Han understreger, at den nye campus er hundrede procent betinget af den store opbakning, som kommunen og virksomhederne har udvist over for projektet. Det tætte samarbejde med både lokale og internationale virksomheder skal sikre, at campus bidrager med løsninger på konkrete udfordringer og fremmer bæredygtig vækst i regionen. 

LEGO Koncernen indgår som den første blandt flere forventede virksomheder et samarbejde med SDU om opbygningen af et stærkt forsknings- og uddannelsesmiljø i Vejle i form af finansiering af centrene for henholdsvis de Tekniske og Naturvidenskabelige fakulteter. Centerlederne ansættes som såkaldte ”LEGO® Chairs”, hvilket refererer til det konkrete samarbejde og udveksling imellem LEGO Koncernen som virksomhed og undervisningen såvel som forskningen på centrene. Udover finansieringen fra LEGO Koncernen er der også dialoger med andre virksomheder om støtte. 

Niels B. Christiansen, administrerende direktør i LEGO Koncernen, siger: “Vi sætter stor pris på vores nye samarbejde med SDU om etableringen af IT-uddannelser på universitetsniveau i Vejle. Vi har taget store skridt mod at blive en mere digital organisation og er i dag tre gange så mange digitale eksperter som for tre år siden. Samarbejdet med SDU vil bringe os tættere på nye digitale talenter i fremtiden. Samtidig kan vi dele vores digitale erfaringer og ambitioner og dermed bidrage til SDU’s høje faglige niveau.” 

Politisk opbakning 

I marts 2022 afsatte forligspartierne bag aftalen om udflytning af uddannelser 19 mio. kr. til etablering af IT- og STEM-uddannelser i Trekantområdet. En vigtig milepæl i forhold til SDU’s ambitioner om at skabe et SDU Vejle, der kan imødekomme efterspørgslen efter IT-specialister, hvor behovet i Trekantområdet forventes at stige markant i de kommende år. Det er planen, at ca. 400 studerende kan begynde deres bacheloruddannelse i 2026. Heraf vil omtrent halvdelen være internationale studiepladser. 

Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune, siger: ”Jeg er utrolig stolt over, at Vejle bliver universitetsby. Det har vi arbejdet for i mange år. Med SDU’s tilstedeværelse i byen uddannes både danske og internationale talenter, som kan være med til at sikre konkurrenceevnen i Trekantområdet. Samtidig bliver kommende IT-specialister fra SDU Vejle afgørende for, at vi kan imødekomme et stigende behov for kvalificeret arbejdskraft og fastholde et stærkt erhvervsliv både nu og i fremtiden.” 

SDU Vejle skal være et centralt samlingspunkt for fremragende forskning og uddannelse, der tiltrækker både nationale og internationale forskere og studerende. Den nye campus vil tilbyde flere efterspurgte engelsksprogede uddannelser inden for digitalisering, softwareudvikling og kunstig intelligens (AI). 

Tidsplan for SDU Vejle

2024: Rekruttering af videnskabeligt personale. 

2025: Uddannelses- og Forskningsministeriet forventes at godkende de 8 nye uddannelser. 

2026: De første studerende starter på bacheloruddannelserne i Artificial Intelligence, Computer Science, Software Engineering og Interactive Technology Engineering. 

2028: De første kandidatstuderende starter på de nye kandidatuddannelser. 

2030: De første kandidater færdiggøres. 

Læs mere på https://www.sdu.dk/vejle  

Om SDU

Syddansk Universitet åbnede dørene for de første studerende i Odense i september 1966, og siden da er det gået stærkt. SDU har nu fem fakulteter med omkring 20.000 studerende fra både ind- og udland. Der er ca. 4.100 årsværk på SDU, fordelt på knap 7.000 ansatte, der arbejder på hovedcampus i Odense samt på de regionale campusser i Slagelse, Kolding, Esbjerg, Sønderborg og København – og snart også i Vejle. 

Syddansk Universitet stræber efter at være kendt og anerkendt for motiverende, excellente, sammenhængende og mangfoldige universitetsrammer, der tydeligt understøtter talentudvikling inden for uddannelse og forskning til gavn for samfundet. 

Om LEGO Koncernen

LEGO Koncernens mission er at inspirere og udvikle dem, der skal bygge fremtiden, gennem legens styrke. LEGO System i Leg med basis i LEGO® klodser sætter børn og fans i stand til at bygge og genopbygge alt det, de kan forestille sig. 

LEGO Koncernen blev grundlagt i Billund i 1932 af Ole Kirk Kristiansen, og navnet er dannet af de to danske ord “LEg GOdt”. 

LEGO Koncernen er den dag i dag stadig en familieejet virksomhed med hovedsæde i Billund. Koncernens produkter sælges nu i flere end 120 lande verden over.

Redaktionen afsluttet: 25.10.2024