Alle artikler
Alle artikler
Spørg eksperten
12.august.2024
Kan vi behandle ældre bedre ved at behandle mindre?
Overmedicinering er et voksende problem i samfundet, særligt blandt ældre. Vi har spurgt Carina Lundby, forskningsleder på Sygehusapotek Fyn, om hvorfor det er vigtigt at stoppe unødvendige behandlinger.
Spørg eksperten
01.maj.2024
Hvad har et farvefjernsyn med brystkræft at gøre?
Brystkræft er den kræftsygdom, som flest kvinder i Danmark får. Cirka hver tiende danske kvinde får brystkræft i løbet af livet. Lektor og kræftlæge Marianne Vogsen forsker i brystkræft, og hun forklarer her, hvorfor hun er begyndt at undersøge nye metoder til at opdage og holde øje med brystkræften
Kønsidentitet
08.marts.2024
Hvad vil det sige at være transkønnet?
Antallet af årlige henvisninger af transkønnede personer med ønske om hormonbehandling er fortsat stigende. Lektor Dorte Glintborg fra Forskningsenhed for Endokrinologi og Center for Kønsidentitet er leder af et projekt, som skal undersøge de kort- og langsigtede effekter af hormonbehandling hos transkønnede personer. Vi har bedt hende gøre os klogere på transkønnethed.
Spørg eksperten
27.september.2023
Hvordan behandler man spiseforstyrrelser og træningsafhængighed?
Spiseforstyrrelser og træningsafhængighed blandt idrætsudøvere har fået massiv opmærksomhed i medierne på de seneste år. Sund kost og store træningsmængder er normalt for mange motionister og eliteatleter, men hvad gør vi, når sundheden bliver ekstrem og begynder at blive skadelig?
Hjernen
12.april.2023
Hvad sker der i hjernen, når vi ser nyheder?
Nyheder får hjernen til at arbejde på højtryk og vækker følelser i os alle. Men hvad er det for processer, der sættes i gang, og hvorfor fanger nogle nyheder vores opmærksomhed mere end andre? Det spørger vi medieforsker på SDU Morten Thomsen om her.
Kroniske sygdomme
24.marts.2023
Hvad gør vi ved multisygdom?
Antallet af mennesker med mere end én kronisk sygdom er kraftigt stigende, og udgør den største sundhedsudfordring i vores tid. Vi har talt med professor MSO Søren Thorgaard Skou om, hvad multisygdom er og hvad man kan gøre ved det.
Kønsbaseret vold
10.august.2022
Er pigeomskæring et problem i Danmark?
Pigeomskæring er igen på dagsordenen i danske medier. Emnet er dog ikke nyt, og myterne er mange. Forskere fra SDU har været med til at udforme en stor rapport for EU om risikoen for pigeomskæring i bl.a. Danmark. Vi spurgte SDU-lektor Ditte Søndergaard Linde, om der er problemer med pigeomskæring i Danmark, og hvordan vi som samfund bedre kan håndtere det?
Bedre behandling
02.maj.2022
Hvordan laver man stamceller?
Mange har nok hørt om stamceller og deres enorme potentiale, fordi de både kan forny sig selv igen og igen - og erstatte lige nøjagtig den type celler, man måtte have brug for. Men hvor kommer stamceller egentlig fra? Og hvordan kan forskere lave nye stamceller? Vi har spurgt stamcelle-ekspert Helle Bogetofte Barnkob.
Spørg eksperten: Ung i Mellemøsten
29.april.2022
Hvorfor er det svært at være ung i Mellemøsten?
Millioner af unge i Mellemøsten og Nordafrika tænker på at forlade deres hjemlande for at gøre deres drømme om et godt liv til virkelighed. Hvorfor er det så udfordrende at være ung i regionen og kan vi på nogen måde hjælpe? Det spurgte vi mellemøstforsker Peter Seeberg om.
Spørg eksperten: Kampdag
08.marts.2022
Hvorfor er ligestilling så svært at opnå?
Hvilke tre temaer er det værd at rette fokus mod, hvis der skal opnås mere ligestilling i samfundet. Uddannelsesvalg, familieliv og kønsidentitet lyder professor Karen Hvidtfeldts bud, som hun uddyber her.