ERC Synergy Grant
Læs hvordan 160 millioner gør os klogere på middelalderlitteratur og iltfattige have
To topforskere på SDU får Europas mest eftertragtede bevillinger til projekter, der skal skabe banebrydende forskning med andre internationale eliteforskere.
Syddansk Universitet har netop modtaget to europæiske topbevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) - de såkaldte Synergy Grants, der samler grupper af to-fire forskere om tværfaglig forskning, der vil opnå banebrydende forskningsresultater.
Synergibevillingerne går i år til professor Lars Boje Mortensen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, og professor Bo Thamdrup, Biologisk Institut.
De to SDU-forskere skal nu sammen med internationale samarbejdspartnere undersøge henholdsvis 50.000 fragmenter af forsvundne bøger fra Middelalderen og hvorfor store mængder kvælstof forsvinder fra iltfattige dele af havene.
- Et meget stort tillykke med ERC Synergy Grant-bevillingerne til Lars Boje Mortensen og Bo Thamdrup. Bevillingerne er et klart vidnesbyrd om den excellente forskning, der bliver bedrevet på SDU. Jeg er stolt af, at vi på SDU - år efter år - har forskere, der hjemtager så prestigiøse forskningsbevillinger. Det er med til at understrege vores position som universitet i international klasse med stærke rødder i Syddanmark, siger rektor Jens Ringsmose.
Mere viden om Nordens middelalderbøger
Professor Lars Boje Mortensen modtager sammen med tre nordiske samarbejdspartnere en bevilling på ca. 97 millioner kroner. Projektet skal undersøge omkring 50.000 fragmenter fra middelalderbøger fra de nordiske lande.
Hovedparten af de latinske bøger i Norden blev ødelagt eller forsvandt efter reformationen, men blev dog ofte genbrugt til andre dokumenter. På den måde er fragmenter af middelalderbøgerne bevaret, og det er disse fragmenter, som projektet undersøger ved hjælp af naturvidenskabelige metoder.
Kort om CODICUM-projektet
Projektet ledes af:
- Lars Boje Mortensen, professor i middelalderlitteratur, Syddansk Universitet
- Åslaug Ommundsen, professor i paleografi, Universitetet i Bergen
- Tuomas Heikkilä, professor i historie, Universitetet i Helsinki
- Matthew Collins, professor i bio-kodokologi , Københavns Universitet
Projektets overordnede mål er at løfte fragmentstudier til et nyt niveau og få mere viden om middelalderens bøger, og hvordan de nordiske lande var en del af en fælles europæisk bogkultur.
Bedre forståelse af havets kvælstofkredsløb
Professor Bo Thamdrup modtager sammen med internationale samarbejdspartnere en bevilling på ca. 73 mio. kr. til at undersøge, hvordan store mængder kvælstof forsvinder fra særlige iltfattige dele af havene.
Mængden af kvælstof i havene har direkte indflydelse på, hvor meget CO2 havene er i stand til at optage, og det er en væsentlig grund til at blive klogere på, hvad der foregår i iltsvindszonerne.
Det er mikroorganismer i havvandet, der står for fjernelsen af kvælstof, idet de omdanner kvælstofforbindelser, som kan udnyttes af alger til vækst, til kvælstofgasser, som algerne ikke kan bruge.
Forskergruppens mål med projektet er at skabe en matematisk model af mikroorganismernes aktivet, som kan forudsige, hvordan af-iltning af havene påvirker både kvælstofkredsløbet og kulstofkredsløbet.
Kort om RECLESS-projektet
Projektet ledes af:
- Professor Bo Thamdrup, Syddansk Universitet
- Laura Bristow, Göteborg Universitet
- Katharina Kitzinger, Universität Wien
- Emily Zakem, Carnegie Institution for Science i USA