Krig og politik i den digitale tidsalder
Amerikanske Studier havde fint besøg torsdag 1. november, da årets Honora Rankine-Galloway foredrag med mangeårig fotoredaktør på Time Magazine, Alice Gabriner, gav et interessant indblik i de internationale nyheders maskinrum.
Alice Gabriner ved præcis, hvad hun taler om, når det gælder store temaer som politik, krig og billedernes magt til at forme vores forståelse af de største begivenheder i verden. Hun har i årtier stået midt i begivenhedernes centrum som fotoredaktør på det anerkendte amerikanske magasin Time Magazine fra 1999-2009 og igen fra 2014-2017.
Visuel forståelse af verden
Og da den anerkendte fotoredaktør talte og viste billeder på SDU torsdag 1. november, gav hun et fascinerende indblik i, hvordan hun og de mange fotografer, hun har samarbejdet med, har bidraget til at skabe vores visuelle forståelse af både valget af George W. Bush og Barack Obama, Irak-krigen og flygtningekrisen i forbindelse med krigen i Syrien.
- Da jeg begyndte på Time Magazine i 1999 var internationale nyheder i lav kurs, og magasinets forsider skulle helst handle om mad eller kendisser. Alt blev forandret med angrebet 11. september 2001, forklarede Alice Gabriner, mens hun viste billeder og forsider fra sine år på magasinet.
Den første digitale krig
I sine 10 år på Time ledede hun fotoafdelingen under valget i 2008-2009 og indsættelsen af præsident Barack Obama. Hun arbejdede med Time’s hold af fotografer under det kontroversielle præsidentvalg i 2000 – heriblandt Christopher Morris, hvis anerkendte dækning af præsident George W. Bush resulterede i to fotobøger. Og hun havde ansvaret for bladets prisvindende dækning af Irak-krigen:
- Irak-krigen blev den første digitale krig, fordi fotojournalistikken ændrede sig, da fotograferne skiftede til digitale kameraer i de år. Det gav helt nye muligheder, men var også virkelig farligt for fotograferne. Paradoksalt nok gik salget af Time ned, når vi havde Irak-krigen på forsiden, det mindede folk om en krig, de helst ikke ville se.
Tiden i Obamas stab
Alice Gabriner forlod Time Magazine i 2009 for at være assisterende cheffotograf i Det Hvide Hus under Barack Obama. Hun lagde i løbet af sit foredrag ikke skjul på, at printmediernes nedtur i løbet af 00’erne også bidrog kraftigt til at ville prøve noget andet, og tiden i Obamas stab var meget inspirerende, fortalte hun.
- I Det Hvide Hus oplevede jeg en frihed, jeg aldrig havde prøvet før. Vi uploadede 50 nye billeder hver uge på Flickr, og beslutningsgangene i forhold til billedudvælgelsen var korte og smidige. Og så arbejdede vi alle for en chef – Obama – som værdsatte vores arbejde og ikke lagde skjul på, at vi arbejdede i en større sags tjeneste.
Internettet er den nye chef
De gode tider i Det Hvide Hus ændrer dog ikke på, at fotojournalistikken står ved en skillevej, og ikke engang den anerkendte fotoredaktør Alice Gabriner tør forudse, hvad fremtiden bringer:
- Der tages 1 milliard billeder hver dag, og informationerne går så hurtigt i dag, at hverken jeg eller andre ved, hvad den endelig indvirkning bliver. Internettet er blevet den nye chef, og med printmedierne på vej mod afslutningen, så er det et meget åbent spørgsmål, hvad der vil ske med den visuelle journalistik. Jeg ville nok vælge at blive interaktiv designer, hvis jeg skulle vælge en anden levevej i dag, lød det afsluttende fra Alice Gabriner.
Priser til studerende
Som en del af den traditionsrige Honora Rankine-Galloway foredrag blev der også torsdag uddelt priser til to studerende, som har gjort sig særligt bemærket i 2018.
Priserne gik i år til bachelorstuderende Casper Bjørke og kandidatstuderende Sarah Pedersen for deres engagement i studiet og studiemiljøet på Amerikanske Studier.