Skip to main content
DA / EN

Bombardementet af kemikalier i vores hverdag fortsætter: Nu advarer eksperter også mod nanopartikler

Det er ikke kun hormonforstyrrende stoffer, som almindelige forbrugere udsættes for i hverdagen. Også nanopartikler af sølv, som optræder i fx kosttilskud, kosmetik og fødevare-emballage, bekymrer nu forskerne. Nyt studie fra SDU viser, at nanosølv kan trænge ind i vores celler og forårsage skader.

Af Birgitte Svennevig, , 27-02-2014

Sølv har en bakteriedræbende effekt, og derfor coater især fødevare- og kosmetikindustrien deres produkter med sølv-nanopartikler. Nano-sølvet findes i bl.a. drikkedunke, kosmetik, plaster, tandbørster, løbesokker, køleskabe, vaskemaskiner og mademballage.

”Sølv som metal udgør ikke nogen fare, men når man bryder det ned i nano-størrelser, får man nogle partikler, der er så små, at de kan trænge gennem en cellevæg. Hvis nano-sølv trænger ind i en menneske-celle, kan det skabe forandringer i cellen”, forklarer lektor Frank Kjeldsen og ph.d. Thiago Verano-Braga, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet.

Studiet som er finansieret gennem en EU-Interreg bevilling er netop blevet publiceret i tidsskrifter ACS Nano, og resultaterne er opnået ved tæt samarbejde imellem forskningsgrupper på SDU og Flensburg University of Applied Sciences.

Forskerne undersøgte menneskelige tarmceller, da de anser det for at være disse celler, der mest sandsynligt kan komme i berøring med nano-sølv, indtaget med fødevarer.

”Vi kan konstatere, at nano-sølv fører til dannelsen af flere skadelige såkaldte frie radikaler i cellerne. Vi kan også se, at der sker ændringer i formen på og mængden af proteiner. Det bekymrer os”, siger Frank Kjeldsen og Thiago Verano-Braga.

En lang række alvorlige sygdomme er netop kendetegnet ved, at der er en overproduktion af frie radikaler i cellerne. Det gælder fx kræft og neurologiske sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Kjeldsen og Verano-Braga understreger, at deres forskning er foretaget på menneskeceller i et laboratorium, ikke med udgangspunkt i levende mennesker.  De pointerer også, at de heller ikke ved, hvor stor en dosis nano-sølv, et menneske skal udsættes for, før der opstår celleforandringer.

”Vi kan ikke konkludere, at man blive syg af nano-sølv, når vi ikke ved, hvor meget, der skal til. Men vi kan sige, at man skal være meget på vagt, når man ser en overproduktion af frie radikaler i menneskeceller”, siger de.

Nanosølv sælges også som kosttilskud, hvor det lover at virke bl.a. bakteriedræbende, influenzadræbende, kræfthæmmende og mod lavt blodtal og dårlig hud. I EU er det forbudt at markedsføre kosttilskud og fødevarer med sygdomsanprisninger, men det er let at få fat i i udenlandske online butikker.

I kølvandet på SDU-forskernes arbejde har Fødevarestyrelsen meldt ud, at man vil advare folk mod at indtage kosttilskud med nano-sølv. 

”Set i lyset af de seneste forskningsresultater tyder meget på, at det kan være farligt”, siger Søren Langkilde, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, til dr.dk/viden.

Ref: Insights into the Cellular Response Triggered by Silver Nanoparticles using Quantitative Proteomics. ACS NANO. http://dx.doi.org/10.1021/nn4050744

Fotos af Frank Kjeldsen (top) og Thiago Verano-Braga (nederst): SDU.

Kontakt
Lektor Frank Kjeldsen, Email: frankk@bmb.sdu.dk. Telefon: 65502439.


Redaktionen afsluttet: 27.02.2014