Skip to main content

Huskatte og deres ejere inviteres til at levere videnskabelige data

Nyt forskningsprojekt skal kortlægge fynske kattes færden og fødesøgning. Projektet vil vise, hvordan vores katte påvirker den vilde natur. Alle huskatte på Fyn og deres ejere kan være med i projektet.

I det næste år skal de fynske huskatte hjælpe forskere til en større forståelse af, hvordan katte lever og interagerer med den danske natur. Biologer fra bl.a. Syddansk Universitet vil undersøge, hvilke byttedyr kattene bringer hjem, og om der er forskel på byttet alt efter kattens alder eller køn og hvor den bor.

"Man kan forestille sig, at der er forskel på, hvilket bytte katte fanger, alt efter om de bor på landet eller i storbyen. Derfor skal arterne af byttedyr undersøges, for at se om der er en sammenhæng mellem, hvor katten bor, størrelsen på dens territorium, og hvor mange byttedyr den bringer hjem", forklarer biologistuderende Emile Marie Hansen.

Flere katte søges >/h2>

Forskernes ønske er at få katte med fra så mange forskellige steder på Fyn som muligt.

"Derfor søger vi interesserede katteejere, der kan have lyst til at lære mere om deres kats færden og se katten bidrage til dansk forskning. De eneste forudsætninger er, at man er ejer af en udegående kat, der ind i mellem hjembringer mus, fugle eller andre byttedyr. Undersøgelserne består af spørgeskemaer om katten, en gps-kortlægning af kattens territorium (hvor katten bliver iført et gps-halsbånd) og indsamling af kattens hjembragte byttedyr til videre artsbestemmelse. Det er derfor ikke undersøgelser, der på nogen måde skader kattene", uddyber Emilie Marie Hansen.

En del af et større samarbejde

Projektet er blevet til som et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Naturama i Svendborg.

”Naturama har gennem flere år haft et tæt samarbejde med Syddansk Universitet omkring forskningsprojekter, undervisning og udstillingsvirksomhed. Tamkatten er et emne, der har rigtig gode potentialer inden for alle tre kategorier. Katten er velkendt, alle har en holdning til katte, og katte interagerer som rovdyr med den danske natur og har projektet et godt formidlingspotentiale til et naturhistorisk museum. Det er derfor helt naturligt at etablere et forsknings- og formidlingsprojekt om tamkatten i samarbejde med Syddansk Universitet og lade projektet søsættes som et specialestudium”, fortæller Thomas Bjørnboe Berg, seniorforsker ved Naturama.

Kunne du tænke dig at vide mere eller deltage i projektet? Kontakt Emilie Hansen på tlf. 5192 9432 eller email gwd377@alumni.ku.dk.

Emilie Marie Hansen er biologistuderende ved Københavns og Syddansk Universitet. Huskatten på billedet bor i privaten på Sjælland, så den kommer ikke til at bidrage til projektet. (Foto: Iben Schultz).

Redaktionen afsluttet: 29.08.2014