Skip to main content

Coli-bakterier kan blive verdens nye fødevare

Verdensbefolkningen vokser, og vi skal alle sammen have noget at spise. Tang og insekter er allerede udråbt som nye fødevarekilder, vi skal vænne os til, men forslagene stopper ikke der - nu vil et hold af studerende fra SDU have os til at spise E. coli-bakterier.

Idéen har netop udløst en guldmedalje ved finalen i en international konkurrence i syntetisk biologi, iGEM2014, som blev afholdt i Boston natten til tirsdag. Ud over guldmedaljen fik holdet også prisen for bedste wiki (interaktiv online-præsentation) af et projekt.

Der findes tusinder af forskellige typer E. coli-bakterier, hvoraf de sygdomsfremkaldende nok er de mest kendte, mens mange andre lever stille og ufarlige liv i dyrs og menneskers tarme. Hvis man genmodificerer sådanne E. coli-bakterier, kan man få dem til at producere et næringsrigt protein i store mængder, foreslår SDU-holdet i deres projekt.

Proteinet, som kaldes OneProt, indeholder en vifte af alle aminosyrer, inklusive dem, som vi skal have gennem vores kost. Bakterierne vil også producere essentielle fedtsyrer (omega 3 og omega 6), som ikke kan produceres af menneskekroppen.

"Spiselig Coli kan bruges som førstehjælp i hungersnød-ramte lande, hvor der ofte ses fejlernæring som følge af en forkert diæt bestående af primært billige kulhydrater, mens der mangler protein og fedtsyrer. Bredere set ønsker vi at hjælpe verden med at forhindre fejlernæring, når vi i fremtiden skal forholde os til fødevaremangel," skriver SDU-holdet i deres prisbelønnede præsentation.  

Holdet af studerende består af: Martin Rønn Sørensen (biomedicin), Ulrika Simone Spangsberg Petersen (biomedicin), Camilla Kongerslev Jakobsen (biomedicin), Maria Victoria Mikkelsen (biomedicin), Signe Tschiersch (biomedicin), Sarah Schulz Nielsen (matematik), Jens Jakob Sigurdarson (kemiingeniør), Daniel Weltz Pedersen (biokemi og molekylær biologi), Anne Katrine Kurtzhals (medicin). Instruktører: Tina Kronborg, Patrick Rosendahl Andreassen, Andreas Kjær, Thøger Jensen Krogh, Ann Zahle Andersen. Rådgiver: Jakob Møller-Jensen.

iGEM (International Genetically Engineered Machine competition) er en konkurrence for studerende fra hele verden. Om foråret modtager de tilmeldte en værktøjskasse med forskellige redskaber, og i løbet af sommeren skal de bruge disse redskaber til at bygge biologiske systemer og få dem til at fungere i levende celler. Deltagerne må også gerne designe nye redskaber. iGEM startede i 2003 som et kursus for studerende på Massachusetts Institute of Technology (MIT) og er siden vokset til at være en uafhængig nonprofit organisation, der har til formål at fremme videnskabelig forskning og uddannelse i alle verdensdele.

Se den prisbelønnede wiki


Redaktionen afsluttet: 04.11.2014