Skip to main content

Har du set mistelten på Fyn?

Biolog fra SDU forsker i mistelten og er derfor interesseret i at høre fra fynboer, der har set den specielle plante på Fyn, Tåsinge eller Langeland.

”Mistelten er ikke registreret så mange steder i Danmark, og jeg kender faktisk ikke andre end den, der vokser i Kulturbotanisk Have i Odense”, siger biolog Owen Jones fra Max Planck Odense Center, Biologisk Institut, SDU.

”Vi er derfor meget interesserede i, om nogen har set planten vokse i nærheden af SDU”, siger han.

Owen Jones forsker i, hvordan forskellige levende organismer aldres ­– ikke kun mennesket, men også dyr, planter, svampe, polypper og mikroorganismer. Der er nemlig meget stor forskel på, hvordan de forskellige livsformer på Jorden aldres, og indsigt i det mysterium kan gøre forskerne bedre i stand til at forstå, hvorfor og hvordan mennesket aldres.

”Til trods for at misteltenen er så kendt en plante, ved vi faktisk utroligt lidt om den. Det er en snylteplante, som lever i træers kroner. På den ene side har den brug for at tappe næring fra sin værtsplante – på den anden side må den sørge for ikke at stjæle så meget næring, at værten dør, for så mister den sit eksistensgrundlag. Det er en meget fin balance, der har indflydelse på, hvordan mistelten reproducerer sig selv, og hvor længe den lever”, forklarer Owen Jones.

 

Sådan kan du hjælpe

Hvis du har set en mistelten (Viscum album) på Fyn, Tåsinge eller Langeland, kan du hjælpe forskerne således:

  • Tag et eller flere billeder af planten.
  • Send foto og position til biolog Owen Jones: jones@biology.sdu.dk.
  • Hvis du har en smartphone, så noter plantens position. Man kan fx få længdegrad/breddegrad information i Google Maps, når man står ved siden af planten. Tag fx et screen shot og send det med til denne email: jones@biology.sdu.dk

     

     

     

    Fotos Owen Jones/SDU

    Kontakt Owen Jones jones@biology.sdu.dk, tlf: 6550 2791.

    Redaktionen afsluttet: 26.02.2015