Skip to main content

Ny forskning: Solfilter er hormonforstyrrende

Et UV-filter, som benyttes i solcremer, virker hormonforstyrrende på fisk. Det viser nyt forskningsstudie fra SDU.

Det beskytter mod solens stråler, men nu har det vist sig, at UV-filtret benzophenone-3 (BP3), som benyttes i flere typer solcreme, også virker hormonforstyrrende på fisk. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet i Odense, som er støttet af Miljøstyrelsen.

- Miljøstyrelsen har stor fokus på hormonforstyrrende stoffer. Vi skal undgå at bruge dem der, hvor de skader mennesker og miljø. Selvom vi endnu ikke ved, om UV-filtret også er hormonforstyrrende i mennesker, så undersøger Miljøstyrelsen nu, om resultaterne fra SDU kan bruges til at få stoffet reguleret i EU, siger kontorchef i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, Henrik Søren Larsen.

Afventer undersøgelse fra USA

I 2012 vurderede Center for Hormonforstyrrende stoffer, at BP3 var i kategorien: ”mistænkt hormonforstyrrende”. Derfor satte Miljøstyrelsen i 2013 gang i en testning af stoffet for hormonforstyrrende effekter i fisk. Det skete på Syddansk Universitet som et projekt under Center for Hormonforstyrrende stoffer, og nu er resultaterne klar.

- Der er ingen tvivl om, at stoffet er hormonforstyrrende. Vi har testet det på fisk i laboratoriet, og resultaterne viser tydeligt, at de fisk, som blev udsat for BP-3 fik hæmmet deres udvikling af kønskirtlerne, og forskubbet ratioen mellem hunner og hanner, så der kom flere hunner end normalt. Da fisk er vertebrater ligesom mennesker og vi stort set har samme hormonsystem, er det sandsynligt, at BP-3 også kan påvirke mennesker, siger Karin Lund Kinnberg, akademisk medarbejder, ph.d. fra Syddansk Universitet

Miljøstyrelsen afventer i øjeblikket studier fra USA, som undersøger om BP3 også virker hormonforstyrrende på rotter. Disse forsøg kan bruges til at forudsige effekter på mennesker. Samtidig er Danmark i gang med en grundig vurdering af stoffet på vegne af EU. Disse undersøgelser vil danne grundlag for at beslutte, om der er behov for at stille skrappere krav til anvendelsen af stoffet i EU. Men selvom der er en effekt på fisk i laboratoriet, er det ikke sikkert, at de mængder af BP3, som slipper ud i naturen, udgør et problem.

BP3 er ikke blandt de mest anvendte UV-filtre, men hvis du vil undgå det helt, kan du vælge Svanemærket kosmetik.

Ref Environmental Toxicology & Chemistry:Endocrine disrupting effect of the UV filter benzophenone-3 in zebrafish, Danio rerio. Karin L. Kinnberg1,*, Gitte I. Petersen2, Mette Albrektsen2, Mita Minghlani1, Suad Mohamud Awad1, Bente F. Holbech1, John W. Green3, Poul Bjerregaard1 og Henrik Holbech1. 1.Biologisk Institut, SDU 2. DHI-Water & Environment, 3. DuPont Applied Statistics, USA. DOI: 10.1002/etc.3129.

Yderligere information

Pressemedarbejder Rune Gleerup, Miljøstyrelsen, tlf.: 7254 4117, e-mail: rugle@mst.dk
AC-tekniker, Marie Louise Holmer, Miljøstyrelsen, tlf: 7254 4195, e-mail: mlh@mst.dk

Ph.d., Biologisk Institut, SDU, Karin Lund Kinnberg, kinnberg@biology.sdu.dk, tlf: 6550 2770.
Lektor, ph.d., Biologisk Institut, SDU, Henrik Holbech, tlf. 6550 2770.

Redaktionen afsluttet: 05.10.2015