SDU's supercomputer er den mest energieffektive i Norden
SDUs supercomputer, Abacus, er nummer 81 ud af de 500 mest energieffektive supercomputere i verden.
Med en placering som nummer 81 ud af de 500 mest energieffektive supercomputere i verden er Abacus 2.0 ved Syddansk Universitet nu den mest effektive i de nordiske lande.
Nyeste udgave af listen Green500 er netop blevet offentliggjort. Placeringen på listen viser, hvor meget regnekraft supercomputerne får ud af den strøm, de får tilført. Det måles i megaflops pr. watt.
”Tidligere lå vi på 1.444 megaflops pr. watt. Med den nye måling er vi oppe på 1.937 megaflops pr. watt,” siger systemadministrator Torben Kruchov Madsen fra DeIC SDU.
På den forrige liste fra juni måned lå Abacus 2.0 på plads 116. Forbedringen skyldes to ting: En mere nøjagtig angivelse af strømforbruget og en mere retvisende beskrivelse af computerens regnekraft. I den forrige liste var strømforbruget anslået, hvor det nye tal bygger på det reelle forbrug.
Hurtigere benchmark
Når det gælder regnekraften, er Abacus 2.0 på papiret blevet 26 pct. hurtigere. En måling med det internationalt anerkendte benchmark Linpack viser, at den er gået fra 288,9 til 363,1 teraflops (billioner udregninger med flydende komma i sekundet).
I praksis er computeren dog ikke blevet hurtigere. Forskellen skyldes, at den første kørsel af benchmarket ikke anvendte de særlige grafikprocessorer, som nogle af noderne i supercomputeren er udstyret med. Dermed viste benchmarket ikke, hvor hurtig computeren reelt er.
”Det oprindelige benchmark kørte kun på CPU’erne, hvor det nye også tager grafikacceleratorkortene med. Producenten Nvidia har skrevet en version af Linpack, der kan køre på deres grafikkort, og den har vi og vores leverandør Lenovo kørt på systemet,” fortæller Torben Kruchov Madsen.
Dermed er målingen nu mere retvisende. Den kunne også have betydet, at Abacus 2.0 rykkede højere op på Top500-listen over de hurtigste supercomputere i verden.
Ved den forrige version af listen fra juni måned indtog Abacus 2.0 plads nummer 243.
Hvis det nye benchmark havde været til rådighed, da listen blev udarbejdet, ville Abacus 2.0 i stedet være placeret på plads 179.
Konkurrenterne er imidlertid også blevet hurtigere. Så på den nyeste Top500-liste er Abacus 2.0 rykket ned på plads 266.