Konference ser på NATO’s rolle og udfordringer
Tidligere statsminister og generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen er hovedtaler, når officerer, NATO-embedsmænd og politikere samles med forskere og studerende for bl.a. at diskutere, hvilke udfordringer og trusler NATO står over for nu og i fremtiden. Det sker den 6. september på Frederiksberg Slot og er arrangeret af Center for War Studies ved SDU.
Igennem 70 år har NATO bidraget til at udbrede sikkerhed og fred blandt medlemslandene. Men hvad er det for en udvikling, NATO-alliancen har gennemgået, siden militærsamarbejdet blev oprettet tilbage i 1949? Hvilke nye og potentielle trusler lurer? Og hvordan kan NATO håndtere udfordringerne og samtidig styrke de transatlantiske relationer mellem USA og Europa?
Det er nogle af de spørgsmål, der bliver drøftet på en international konference, som SDU’s Center for War Studies er vært for i anledning af NATO’s 70-års jubilæum. Foruden Anders Fogh Rasmussen bidrager beslutningstagere, officerer og forskere fra hele verden til debatten.
Interne og eksterne udfordringer
-Forholdet mellem NATO og Rusland har længe været konfronterende, og for at nedtrappe konflikten om Ukraine og Arktis, er en af NATO’s vigtigste opgaver at få skabt en konstruktiv dialog med Rusland. Lige nu er der så at sige ingen dialog parterne imellem, så al fokus er rettet mod at få ændret på det, siger postdoc Dominika Kunertova, der har taget initiativet til konferencen.
Og man skal heller ikke overse de spændinger og udfordringer, der er NATO-landene imellem, mener forskeren:
-Når en amerikansk præsident sætter ’isolationspolitik’ højt på dagsordenen og åbent sætter spørgsmålstegn ved solidariteten og engagementet i alliancen, er det med til at svække det transatlantiske bånd. Senest har det aflyste statsbesøg vist, hvor uforudsigelig Europas tætteste allierede kan agere, så også på de indre linjer er der behov for at styrke og genoplive forbindelserne mellem USA og Europa. Vi har ikke oplevet lignende udfordringer tidligere, og konferencen er derfor en god anledning til at få relevante perspektiver og løsninger bragt i spil, siger hun.
Fogh er hovedtaler
Konferencens hovedtaler er tidligere statsminister og generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen. Han går på kl. 13.45 og vil i sin tale bl.a. adressere emner og spørgsmål, som studerende har stillet forud for arrangementet.
Blandt de øvrige indlæg på konferencen sætter en paneldiskussion fokus på Danmarks og Europas position i NATO set i lyset af både tidligere og nutidige udfordringer, mens udgangspunktet for den anden paneldiskussion bliver, hvad der venter forude for det transatlantiske samarbejde.
Om konferencen
Konferencen finder sted fredag den 6. september 2019 kl. 8.30-15.30, Ridehuset, Frederiksberg Slot.
Hele programmet for konferencen kan findes her på hjemmesiden.
Den internationale konference er arrangeret af Center for War Studies, SDU i samarbejde med Forsvarsakademiet, og konferencen er finansieret af NATO’s Public Diplomacy Division i forbindelse med, at NATO fylder 70 år i år.
For yderligere oplysninger om konferencen, kontakt:
Postdoc Dominika Kunertova, Center for War Studies, SDU kunertova@sam.sdu.dk og tlf. 6550 3103